Bütün bunlar bize özgü

  • 0
  • 1.137
Yazı Boyutu:

Henüz ikinci yılını yaşarken, “Ege’de Yılın Ümit Veren Profesyonel Tiyatrosu” ödülünü alan ve bugüne kadar sahnelediği çocuk ve yetişkin oyunlarıyla büyük ilgi ve beğeni toplayan “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir”, yeni oyunuyla ayakta alkışlandı.
 
Topluluğun ilk güldürü oyunu olan “BÜTÜN BUNLAR BİZE ÖZGÜ, Yazan: MUZAFFER İZGܔ, 16 Şubatta Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesinde, yoğun bir izleyici katılımıyla Türkiye ve dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Prömiyerde topluluğu, usta yazar Muzaffer İzgü yanında, İzmir’in kültür ve sanat dünyasının önemli adları ve tiyatroseverler yalnız bırakmadı.
Doğumunun 80. yılında, edebiyatımızın dev adı Muzaffer İzgü’ye bir saygı armağanı olarak yazılan ve sahneye konulan oyunda, İzgü’nün yaşamından önemli kesitlerle yapıtlarından seçmeler, başta müzikal güldürü olmak üzere, pek çok sahneleme tekniğinin bir arada kullanılmasıyla seyirciye sunuldu.  Topluluğun genel sanat yönetmeni Haluk Işık’ın yazıp yönettiği oyunda, müzikler ünlü besteci Engin Bayrak, dans düzeni Kuzey Vedat Korkmaz, çevre düzeni ve ışığı Hasan Dingeçoğlu, giysi ve afişi Aslıhan Işık, efektler Tansu Liman tarafından hazırlandı. Yönetmen yardımcılığını Ebru Tuncer üstlendi. Yılların deneyimiyle Ali Rıza Özbilgiç, Yılmaz Tüzün, Şule Demirezen, A. Soner Günüç ile  Aslıhan Işık ve Serel Alpan, sayısız rolü ustalıkla canlandırarak, göz kamaştırdı.   Ülkemizin yakın tarihine, yaşanan  olaylara ve insan hallerine göndermelerle yüklü oyunda, izleyiciler kimi zaman gülme nöbetine tutulurken, kimi zaman da hüzünlendi. Karşıyaka Opera ve Tiyatro Salonu kimi zaman alkış ve kahkahalarla çınlarken, kimi zaman derin bir sessizliğe büründü. Oyunun sonunda, seyircilerin alkışı bitmek bilmedi.
           
Oyunun sonunda Haluk Işık, oyuna emeği geçen herkesi sahneye çağırdıktan sonra yaptığı konuşmada, İzmir’e profesyonel bir tiyatro kazandırmanın onurunu yaşadıklarını belirtti. Genelde sanat, özelde tiyatro açısından son dönemde yaşanan olumsuzluklara dikkat çeken Işık, bütün İzmirlileri sanata ve tiyatrolarına sahip çıkmaya çağırdı.
Gecenin tansiyonu, Işık’ın “Manevi Babam” diye adlandırdığı usta yazar Muzaffer İzgü’yü sahneye davet etmesiyle üst seviyeye yükseldi. Heyecan ve mutluluktan bir süre konuşamayan usta yazar, yaşamının ve yazdıklarının bu kadar nitelikli biçimde sahneye taşınmasından onur duyduğunu belirterek, “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir”e teşekkür etti. Oyunda vurgulandığı gibi, yaşamının ve yazarlığının can yoldaşı olarak adlandırdığı eşi Günsel Hanımı selamlayan İzgü, sözlerini seyircileri olup bitenlere kayıtsız kalmamaya, sanata sahip çıkmaya çağırarak bitirdi. Uzun süre alkışlanan İzgü’nün mutluluğu, gözlerinden okunuyordu. İzgü’yle konuşmak ve fotoğraf çektirmek isteyen seyirciler, fuayede sevgi çemberi oluşturdu.
25 Şubat’ta Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi, 6 Mart’ta Narlıdere Atatürk Kültür Merkezinde sahnelenecek “BÜTÜN BUNLAR BİZE ÖZGÜ, Yazan: MUZAFFER İZGܔyü, İzmir’de ve turnelerde yoğun bir temsil programı bekliyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv