Can Yücel ve Ahmed Arif yeniden

  • 0
  • 1.580
Yazı Boyutu:

Yayınladığı tek kitapla 50’nin üzerinde baskıya ulaşan ve en çok okunan şairlerden biri olmasıyla ünlenen Ahmed Arif, Tiyatro Kumpanyası’nın “Hasretinden Prangalar Eskittim” oyunu ile bir kez daha İzmir’de şiirseverlerle buluşuyor. 7’den 70’e herkesin “Can Babası” şair Can Yücel ise, “Can” adlı oyunla İzmir sahnelerinde
yeniden ölümsüzleştiriliyor.
 
 
Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Türk edebiyatının usta isimlerinden Ahmed Arif’le açtığı yeni tiyatro sezonuna farklı şehirlerde devam eden Tiyatro Kumpanyası, Mart ayında “Hasretinden Prangalar Eskittim” ve “Can” oyunlarıyla bir kez daha İzmirli tiyatro ve şiir severlerin karşısına çıkıyor. 
“Hasretinden Prangalar Eskittim”, 4 Mart Pazartesi saat 19.00'da Dokuz Eylül Üniversitesi Buca kampüsünde, “Can” adlı oyun da 5 Mart Salı saat 20.00'de Konak'taki Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde İzmirlilerle buluşacak. İzleyiciler, her iki oyunun biletlerini Biletix’ten ve oyunun sahne alacağı tiyatro gişelerinden temin edebilecekler.
 
Mahpusluk, Otuzüç Kurşun’luk dizeler
Sevdaları, sürgünleri ve aşklarıyla okuyucularının kalbine işleyen, şiirleri Rahmi Saltuk, Fikret Kızılok, Cem Karaca, Moğollar gibi sayısız sanatçı tarafından bestelenen Ahmed Arif, Sarper Özsan’ın müziği, Kemal Kocatürk’ün yorumu ve şiirlerinin yaratılış serüvenleriyle izleyicilerin karşısında yeniden hayat buluyor.
1927 Diyarbakır doğumlu Ahmed Arif, “Terketmedi sevdan beni”, “Akşam erken iner mahpushaneye”, “Anadolu’yum ben, tanıyor musun?” gibi unutulmaz dizelerin şairidir. Ezilen kitlelerin yanında yer almasıyla ve Anadolu topraklarına olan bağlılığıyla ön plana çıkan şair, Türk edebiyatında toplumcu gerçekçi şiir anlayışıyla halk şiirinin ortak sentezini temsil etmiş, günümüzde daha çok “Diyarbekir Kalesinden Notlar ve Adiloş Bebe”, “İçerde”, “Otuzüç Kurşun”, “Suskun” ve “Anadolu” gibi şiirleriyle hatırlanıyor.
 
“Sağlık Olsun” Can Baba! 
2011 yılında ilk kez sahneye konan, Kemal Kocatürk’ün yönetmenliğini ve oyunculuğunu üstlendiği, uyarlamasını Genco Erkal’ın yaptığı “Can” oyunuyla yeniden ölümsüzleştirilen Can Yücel ise, bu yıl da sevenlerini peşinden sürükleyerek İzmir’deki tiyatro salonlarına toplayacak.
Can Yücel, her daim çok sevdiği günebakan çiçeklerinden, sevdiği insanlardan ve doğanın sadeliğinden ilham aldı. İlk şiirlerini 1950 yılında “Yazma” adlı kitapta topladı ve devamında Yenilikler, Seçilmiş Hikâyeler, Sosyal Adalet, Şiir Sanatı, Papirüs, Yeni Dergi, Birikim ve Yeni Düşün gibi dergilerde şiirlerini yayımladı. 1965`ten sonra siyasal konularda verdiği eserleriyle, tıpkı Ahmed Arif gibi, mahkûmiyet ve kovuşturmalardan başını kaldıramadı. Sevenleri tarafından “Can Baba” olarak anılan şair, “ben hayatta en çok babamı sevdim” diye başladığı dizelerden “Mare Nostrum”a, “Sevgi Duvarı”ndan “Bir dost olmalı”ya kadar her yaştan ve her kesimden insanın öyküsünü kendi şiir dünyasında samimiyetle kitlelere yansıttı ve Türk edebiyatında eşsiz bir yere sahip oldu.
 
Tiyatro Kumpanyası
Kemal Kocatürk’ün “Yalansız, yalın ve harbiden tiyatro” söylemi etrafında şekillenerek Türk tiyatrosuna yeni bir soluk getiren Tiyatro Kumpanyası, 2011'de Can Yücel’den Genco Erkal’ın uyarladığı ve Kemal Kocatürk’ün yönetip oynadığı “Can” adlı tek kişilik oyunla tiyatro dünyasına merhaba demişti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv