Çandarlı kalesi'nin restorasyonu tamamlandı

  • 0
  • 695
Yazı Boyutu:

İzmir’inDikili ilçesine bağlı Çandarlı Beldesi’nde bulunan UNESCO Dünya Mirası GeçiciListesi’ndeki Tarihi Çandarlı Kalesi’nin restorasyonu tamamlandı.  

13.– 14. yüzyıllarda Cenevizliler tarafından inşa edilen Çandarlı Kalesi’ninrestorasyonunu tamamlamaktan ve turizme kazandırmaktan büyük mutluluk duyduğunuifade eden Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, “Çandarlı Kalesi’ninrestorasyon çalışmalarına hemen hemen 3 sene önce başladık. Bugün itibarı ileson bulmuş durumdadır. Bir yıl kazı ve kurulun durdurmasının yanında 3 seneyigeçen bir sürecin içerisinde kalemiz, gayet güzel bir restorasyon dönemigeçirdi. Bütün boşluklar Horasan harcı ile dolduruldu. Güzel bir şekliylekalemiz sağlamlaştırıldı. Eski olan taşlar orijinal taşları ile yeniden yerinekondu. İki tane kulemiz eski orijinal haline getirildi. İnsanlara, kulelerinüzerine çıkma imkanı sağlandı. Merdivenler ve korkuluklar yapıldı. Gelenziyaretçilerin düşüp herhangi bir düşme tehlikesine karşı korkuluklaroluşturuldu. Yine buradaki toplarımızın yerlerinde bulunan pencerelerdençocukların düşmelerini önlemek için de korkuluklar oluşturuldu. Taban kazılarıyapıldı. Taban kazılarında çok güzel bir sarnıç çıktı. Onun üzerini camlakapladık. Orijinalini koruyarak burada gelen ziyaretçilerimizin görüşünesunacağız. Tabanı çakıl ve ahşap malzemeyle kapladık.” dedi. 

Çandarlı’nın çok güzel bir turizm cenneti veÇandarlı Kalesi’nin de bunun mührü olduğunu söyleyerek konuşmasına devam edenBaşkan Dağdelen, “Çandarlı Kalesi, bundan sonra çok önemli bir turizm gelirioluşturacaktır. Çünkü Çandarlı Kalesi, UNESCO’nun da Dünya Mirası GeçiciListesi’ne girdi. Çandarlı Kalesi’nin Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olmasıÇandarlı’nın da ehemmiyetini bir kat daha arttırmıştır turizm açısından. Çokiyi bir restorasyon projesinden sonra bu projeyi gerçekleştiren şirketlerimiz;onların mühendisleri, elemanları ve belediyemizin elemanları; ve çok önemliolan İzmir Valiliği ve İl Özel İdaresi’nin katkıları ile ve bizim belediyemizinkatkıları ile yapılmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çünkü bukaleyle Çandarlımız çok büyük bir değer kazandı.” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv