Cevher-i Musiki Hindistan’da Türkiye’yi temsil edecek

  • 0
  • 1.194
Yazı Boyutu:

Birbirinden farklı ülkelerde müziklerini icra eden, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı öğretim elemanlarının oluşturduğu “Cevher-i Musiki” adlı müzik grubu 17. Yüzyıla ait Türk ezgilerini dünyaya duyurmak için yola çıkıyor. 12 Aralıkta New Delhi’de gerçekleşecek olan müzik festivalinde Türkiye’yi temsil eden “Cevher-i Musiki”  sahne almak için gün sayıyor.Ekip üyeleri, konserlerde kullandıkları müzik aletlerini de kendileri yapıyor.
DİNLERKEN MÜZİK MÜZESİNİ GEZECEKSİNİZ
Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Cevher’in öncülüğünde 2005 yılında bir araya gelen  “Cevher-i Musiki” Belçika, Almanya, Fransa gibi çeşitli ülkelerde sahne alarak büyük başarılara imza attı. Türk ezgilerini dünyaya tanıtmak amacıyla yola çıkan Geleneksel Türk Musiki Araştırma ve Uygulama Grubu; Türk Musikisi’nin her türüne aynı mesafede durup, geçmişten günümüze değin Türk Musikisi’nin geçirdiği evreler üzerinden çalışmalar yaparak ve bunları icraya dökerek musiki severlere adeta bir müzik müzesini gezdiriyor.
Prof.Dr. Cevher “Dünyanın en saygın salonlarında, Türkiye, Fransa, Belçika ve Almanya’da çok çeşitli konserler verdik. Bunlar her müzisyenin girmeyi hayal ettiği salonlar.  17. Yüzyıla ait Türk musikisini dünyaya tanıtıyoruz. Sadece 17. Yüzyıl değil bütün yüzyılları çalıyoruz ve çalgılarımız da o yüzyıllara mahsus çalgılar. Ali Hulki Bey isimli bir zatın yazmış olduğu el yazmalarını çalıştım, burada Türk müziğine ait çok sayıda eser vardı ve bu eserleri seslendirmek üzere stüdyolara girdik, Paris konserimiz için bir albüm oluşturduk” diye konuştu.
 
TÜRK HAVA YOLLARINDA “CEVHER-İ MUSİKİ” DİNLEYECEKSİNİZ
Fransada albümleri 2010 yılının Aralık ayında en iyi CD seçilen “Cevher-i Musiki” nin kurucusu Prof.Dr. Cevher “12 Aralıkta gerçekleşecek olan Hindistan-New Delhi’de uluslararası müzik festivaline davet aldık. 18 Aralıkta da döneceğiz. Bu festivale Türkiye’den sadece biz gidiyoruz. Bu bizim için çok onur verici bir durum. Orada kendi müziğimizi, kültürümüzü tanıtmak amacı ile 3 konser vereceğiz. Türk Hava Yolları resmi sponsorumuz oldu. Bir anlaşma yapacağız, eğer bu anlaşma gerçekleşirse bütün uçaklarında bizim CD’lerimizi dinleyeceksiniz.  Ayrıca Hindistan’da ciddi bir ulusal kanalda “Teknoloji Müziğe Ne Kadar Tesir Ediyor” isimli bir panel yapılacak. Bu etkinliğe Dünyanın farklı ülkelerinden gelen birçok müzisyen içerisinden sadece altı kişi panelist olarak katılacak ve ben bu altı kişiden biriyim. Bu panel Hindistan’ın ulusal televizyon ve radyosunda canlı olarak yayınlanacak. Cevher-i musiki üyesi olan arkadaşlarımın hepsi birer incidir ama biz bu incileri topladık ve güzel bir kolye yaptık. İncilerin değerini arttırdık. Bunu yapabildiğimiz için güzel bir hanımın sinesini süslüyoruz” şeklinde konuştu.
 
“CEVHERİ MUSİKİ” EKİBİ, MÜZİK ALETLERİNİ KENDİLERİ YAPIYOR
2005 yılında kurulan grup kendi alanında en az 20 yıl deneyimli Ege Üniversitesi Devlet Türk Musiki Konservatuarının öğretim elemanlarından oluşuyor. “Cevher-i Musiki”  konserlerinde kullandıkları çoğu müzik aletlerini kendisi yapıyor.  Prof. Dr. M. Hakan Cevher; Şehrud, Rud, Ud - Tolga Meriç; Hanende - Kâşif Demiröz; Ney, Mehmet Yalgın – Rebab, Tırnak Kemençe -  Ergün Karadağ; Santur, Kanun -  Sami Büyük Öztekir; Tanbur - Serkan Çelik; Kudüm, Bendir, Mazhar, Halile adlı müzik aletlerini icra ediyor.  Yapılan icraların tümünün akademik temeller üzerine yapılandırılması, topluluğun ana ilkesi Cevher-i Musiki Topluluğu, bu ilkeler ışığında, aslına uygun olarak yapılan seslendirmelerle, Geleneksel Türk Musikisi’ni kültürel platformlarda temsil ederek, gelecek kuşaklara ulaştırmak disiplini içinde çalışmalarını sürdürüyor.  İZMİR(Ege Ajans/Pelin Güngör- Cansu Özcan)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Alice’den esinlendi

Doğa Kent Sanat Karma Sergisi Çetin Emeç'de

Arşiv