ÇİNGENE BARON yeniden

  • 0
  • 1.079
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Opera ve Balesi, geçen sezon sahnelediği Johann Strauss’un Çingene Baron adlı üç perdelik operetini bu sezonda da yineleyecek.
Klasik Viyana operetlerinin şaheserleri arasında yer alan Çingene Baron, 15 ve 17 Aralık 2012 tarihlerinde, 14, 16 ve 21 Şubat 2012 tarihlerinde Elhamra’da sahnelenecek.     
 
“Viyana Valsi”ne ezgi zenginliği katarak, tüm dünyaya benimsetmeyi başarmış olan Johann Strauss’un operetleri içinde en çok oynanan iki eserinden biri olan Çingene Baron, Aydın Gün’ün çevirisiyle oynanmakta. Macar halk müziğinden etkilenilerek yazılan bu operet, çok renkli, parlak ve zengin müzikal yapısı sayesinde yüz yılı aşkın bir süredir dünya sahnelerini süslemektedir.  
 
Morjokai’nin “Saffi” adlı öyküsünden esinlenilerek Ignaz Schnitzer tarafından librettosu yazılan Çingene Baron, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde şef Ali Hoca yönetiminde ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden Önder Gökseven’in rejisi ile sahneleniyor. Eserin dekorları Kaan Güreşçi, kostümleri Gülden Sayıl tarafından tasarlandı. Koro şefliğini de Ali Hoca’nın üstlendiği Çingene Baron’un ışık tasarımı Oktay Kanca’ya, dansların koreografisi ise Neslihan Öztürk’e ait. Eserde solo rolleri; Oğuz Çimen, Erdem Erdoğan, Filiz Güneş, Sevinç Sayın, Anna Chubuchenko, Evrim Keskin, Linet Şaul, Altuğ Dilmaç, Alparslan Mater, Hasan Alptekin, Derya Kırcalı Gürlük, Melisa Kılıç, Hüseyin Genç, Serkan Taylan, Sühan Arslan, Aşkın Metiner, Çiğdem Tezişçi, Ayça Altar, Hüseyin Çanlıoğlu, Gökhan Varkan, Murat Duyan, Cihan Özmen üstleniyorlar.
 
18. yüzyıl başlarında Macaristan’da geçen öykünün anlatıldığı Çingene Baron,  dünyada ilk kez 24 Ekim 1885’te Viyana’da, ülkemizde de 1961-62 sezonunda Ankara’da sahnelendi.
 
Macaristan’ın Temeşvar eyaletinde geçen bir öykünün anlatıldığı Çingene Baron’un konusu şöyle: Barinkay, babasından kalan geniş arazileri geri almak üzere Tuna nehri kıyısındaki eyaletine dönmüştür. Barinkay’ın babası o bölgenin eski voyvodası iken Türklerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle mallar elinden alınarak sürgüne gönderilmiş; sürgündeyken ölmüştür. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra, arazilerin bir bölümünü domuz tüccarı Zsupan işgal etmiştir… Eserin kahramanları; Zsupan’ın güzel kızı Arsena, güzel Çingene kızı Saffi, Zsupan’ın çiftliğinde çalışan ve kızı Arsena’ya aşık olan Ottokar, içinde kıskançlıkların, aşka ait duyarlılıkların yer alacağı oyunlar sonunda mutlu sona ulaşacaklardır.            

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Alice’den esinlendi

Doğa Kent Sanat Karma Sergisi Çetin Emeç'de

Arşiv