Çocuk oyunu ciddi bir iştir

  • 0
  • 553
Çocuk oyunu ciddi bir iştir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Akademik kadrosu ile İzmir’in sanat hayatında pek çok ilke imza atmış Tiyatrohane Sanat Okulu bu kez de çocukları sevindirecek. Daha önce hiç oynanmamış oyunlar ile dünya prömiyeri yapacak olan ekibin ilk durağı Karşıyaka olacak.  Çocuk Tiyatrosu’nun önemine dikkat çeken Tiyatrohane, çocuk oyunun ciddi bir iş olduğunun altını çiziyor.

Tiyatrohane Oyuncuları’nın , Karşıyaka Belediyesi işbirliğiyle oynayacakları “Ezi’nin Pasta Savaşı” oyunu 25 Ekim Cumartesi günü minik seyircileri ile buluşacak. Yönetmenliğini Erk Bilgiç’in yaptığı oyun Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’nde saat 14:00’da oynanacak. Yeni pedagojik araştırmalar çerçevesinde Dokuz Eylül Üniversitesi, dramatik yazarlık bölümü mezunu Uzm. Ece Türkmut tarafından yazılan oyunda Türk kültüründen pek çok simge yer almaktadır.

Oyunda küçük bir pasta dükkanı işleten Alas Usta’nın müşterisi ve komşusu Badem Hanım’ın verdiği pasta siparişini tamamlamaya çalışırken başına gelen ilginç ve komik olaylar işlenmektedir. Sürekli eşyalarını kaybeden ve işleri bir türlü rast gitmeyen Alas Usta bunun sebebinin mutfağında yaşayan yaramaz bir peri olan Ezi’nin olduğunu öğrenir. Aslında bir ağaç perisi olan Ezi eskiden bu binaların yerinde bir orman olduğunu fakat ağaçlar kesilince bu binada mahsur kaldığını anlatmaktadır.

Tiyatrohane’nin halka ilişkiler uzmanı Melike Çerçioğlu Bilgiç çocuk tiyatrosu ile ilgili eksiklere dikkat çekerek “ Ne yazık ki bu konuda dünya genelinde çok geri kalmış durumdayız. Türkiye’de sahne alan birçok çocuk oyunu pedagojik olarak çocukların izlemesi için uygun değil. Bu konuda ne yazıkki bir kontrol mekanizması ya da yaptırım yok. Çocuk söz konusu olduğunda daha dikkatli davranmak gerekirken “ Çocuktur, anlamaz.” diyerek onların estetik algılarını küçümsüyorlar. Oysa hayal güçleri o kadar geniş ki basit kurgulanmış, özensiz oyunlar onları tatmin etmiyor. Bu nedenle de tiyatrodan uzaklaşıyorlar. Dileğimiz Tiyatrohane olarak yaptığımız oyunların veliler tarafından bile ilgi ve beğeni ile izlenmesi. Bu yeni oyunumuz ile dileğimizi gerçekleştirdik. Bundan sonra da farklı çalışmalar ile devam edeceğiz.” dedi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv