Çocuk reflüsüne dikkat

  • 0
  • 990
Yazı Boyutu:

Gastroenteroloji Uzmanı  Dr. Bülent  Şengül, anne ve babaların, uykuya kolay dalıp rahatlamaları hem de  beslenmeleri için  çocuklarına  gece yatmadan hemen  önce  süt içirmelerinin reflüye  yol açanbir hata  olduğunu  söyledi. Bebek, çocuk beslenmesinde sütün yerinin çok önemli olduğunu ve günde en az  yarım  litresüt  tüketmeleri  gerektiğini  belirten Uzm. Dr. Şengül, “Çocuklara akşam süt verilecekse  yatmadan en  az  iki saat önce içirilmeli. Çocuktaki ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma, mideyanması, öksürük atakları ve ağız kokusu reflünün  belirtileridir” dedi.


REFLÜ- SÜT  İLİŞKİSİ
İzmir  Kent  Hastanesi Gastroloji  uzmanlarından  Dr. Şengül, hatalı beslenme alışkanlıklarındaki ısrarın reflü ye yol açtığını hatırlattı.  Reflünün,  doğumdan  başlayarak  ölene  kadar hemen  herkesin başına  gelebilecek  bir  sorun  olduğunu belirten  Uzm.  Dr. Şengül,  reflü-süt  ilişkisine dikkat  çekti.   Sütün hazmı zor olan bir içecek olduğunu,bu  özelliğinden  dolayı yatmadan önce içilmesi halinderahatsızlık  verebileceğini  kaydeden Uzm.  Dr.  Şengül şunları  söyledi:“Anne  babaları  bu konuda  uyarmak  gerekiyor. Sütü mutlaka çocuklarına bol miktarda versinler, günde en az  yarım litre tüketmelerini sağlasınlar.Ancak  bunu  yatmadan önce yapmasınlar.  Gece yatmadan  önce  yenen her  yemek  mideyi rahatsız  eder  ancak sütün  yapısı  bakımındanhazmı daha zordur.  Gece içirilen süt  reflüye  davetiye çıkarır. Yatmadan en az 2 saat öncesüt içirilmesini ve yemek yenilmesini sonlandırmak gerekir.”

ÇOCUKLARDA REFLÜ BELİRTİLERİ
Anne babaların, çocukların şikayetlerine dikkat etmelerigerektiğini söyleyen  Uzm.  Dr. Bülent Şengül, “Çocuk bulantıdan bahsediyorsa,  yanmayı tarif ediyorsa,  ağzına acı sugeldiğini söyleyebiliyorsa,  yatırınca  öksürük atakları ile kalkıyorsa, sık sık ses kısıklığı yaşıyor, boğazındagıcıklanma var gibi davranıyor ve nefesi kokuyorsa  reflüyü  düşünmek l azım. Bu tür şikayetlerdepediatrik  gastroentereloglara   başvurulmalı” dedi. 

REFLÜDE  ARTIŞ  VAR  
Uzm. Dr. Bülent Şengül, reflü  hastalığının beslenme konusunda yapılanhatalardan kaynaklandığını ve bu hatalarda ısrar edilmesi  halinde  hastalığın var olmaya devam edeceğini  vurguladı. Reflünün son zamanlarda arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Şengül,  “hareketsiz yaşam,  yağlardan zengin  kalorili beslenme  reflüye  zemin  hazırlıyor.  Yetişkinlerde  görülen  reflü  hastalığında mide  fıtığı  denilenanatomik  bir  sorun  olduğunu, eğer  ameliyatla  giderilirse  reflünün  kontrol  altına  alınabildiğini lirdeğini kaydeden Şengül, “amabüyük çoğunluğunda beslenmede yapılan hatalar var”  dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv