Değerli TL ve girdi maaliyetleri rekabetçiliği zora sokuyor

  • 0
  • 856
Yazı Boyutu:

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2013 tahmini bütçesi 1 milyon lira olarak kabul edildi.
 
Sektördeki ihracat rakamının düştüğüne dikkat çeken Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk,  “Girdi maliyetlerimizin yüksek oluşu ve değerli TL sektörümüzü zorlamaya devam ediyor. 2011 yılında 294 milyon dolar olan ihracat rakamımız 2012’de yüzde 18 düşerek 244 milyon dolara kadar geriledi. Bu sebepler nedeniyle maalesef rekabetçiliğimiz azalıyor. Türk lirasının düzeyi ihracatçıların rekabetçiliğini koruyacak şekilde kalmalıdır. Bunun yanısıra, sektörümüzü hareketlendirmek için 2012’de gerçekleştirdiğimiz sektörel ticaret heyeti programlarına 2013 de devam edeceğiz. Haziran ayında Fas’a, sonrasında da Polonya’ya sektörel ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi Projesi Ve Better Cotton İle Sektörün Rekabetçiliği Artacak
Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi Projesi’ne ilişkin ayrıntılara değinen Sabri Ünlütürk, “Sektör olarak teknik tekstil alanında faaliyetlerimizi arttırmamız lazım. İZKA’nın finansal desteğini sağladığı Teknik Tekstil Mükemmeliyeti Merkezi Projesi’nin başarısına inanıyoruz. Amacımız, bölgemizdeki teknik tekstil potansiyelini tespit etmek, yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerle işbirliği yapmak ve bu sayede rekabetçi katma değerli ürünler yaratarak sektörü geliştirmektir” dedi.
 
Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi Projesi’nin sektöre umut verdiğini sözlerine ekleyen Ünlütürk, “Mayıs ayında teknik tekstil toplantıları düzenleyerek bu alanda faaliyet gösteren firmalarla toplantılar yapacağız. Rekabetçiliğimizi arttıracağına inandığımız bu merkezi sektörümüze katmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
 
Türkiye’deki Better Cotton üretimin artmasına yönelik destek beklediklerini belirten Ünlütürk, İyi tarım uygulamalarının içinde barınan Better Cotton pamuk üretimini teşvik amacıyla primin 50 kuruştan 55 kuruşa çıkartılması ile üretimine özendirilmesi sağlanacağına dikkat çekti ve bu sayede better cotton ithal etmek zorunda kalan ihracatçıların ithalatlarının ve cari açığın azalmasına katkı sağlanacağına işaret etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv