DEÜ Hastanesi 500. karaciğer naklini kutladı

  • 0
  • 875
Yazı Boyutu:

Organ nakillerinde Türkiye’ninönemli referans merkezlerinden olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde500. Karaciğer Nakli törenle kutlandı. Karaciğer nakillerine 1997 yılındabaşlayan, 1999’da Avrupa ve Türkiye’de ilk canlı vericiden sağ karaciğernaklini Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ve ekibi ile gerçekleştiren köklü sağlıkkuruluşu, toplam nakil sayısında 500 sayısını aşarak önemli bir başarıya daha imzaattı. Canlı ve kadavradan nakil sayısı Haziran 2014 itibarıyla 511’e ulaştı.      

500 sayısını aşmanın onuruna,DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. MehmetRefik Mas ve Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu’nunev sahipliğinde Tıp Fakültesi Dekanlık Binası’nda tören yapıldı. Karaciğernakli yapılan hastalar ve ailelerinin de katıldığı törende konuşan RektörFüzün, “Her bireyin kendine özgü hayat hikayeleri vardır. Bu hikayeler zamanzaman hüzünlü, zaman zaman mutludur. Ailede ciddi bir hastalık söz konusu isebu acı dayanılmaz olur. Ardından gelen başarılı bir tedavinin de tadına doyum olmaz.Bugün güzel örneklerle dolu Dokuz Eylül Üniversitesi’nin başarılarınınkutlandığı gün. Hastanemiz hem ekip donanımı, hem de deneyimleri ileTürkiye’nin örnek kurumu. Bir cerrah olarak saatlerce ameliyathanede uykusuzkalmanın ne olduğunu çok iyi biliyor, başta Profesör İbrahim Astarcıoğlu olmaküzere tüm ekibini yürekten kutluyorum, hastalarımıza mutlu bir yaşam diliyorum” dedi.

Başhekim Prof. Dr. MehmetRefik Mas da konuşmasında, hastalıklarla mücadele ve organ bağışında farkındalığınönemine işaret ederken, Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ile ekibini önemli başarılarınedeniyle kutladı.

Organ Nakil Merkezi MesulMüdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu Türkiye’de 1988 yılında Ankara’da başlayankaraciğer nakillerinde yıllar içinde çok önemli yol katedildiğini ifade ederek şöylekonuştu: “Bizim nakillere başladığımız 1997’de Türkiye’de toplam 38 karaciğernakli yapılmış iken 2013’te bu sayı 1248 oldu. Ülke olarak bu büyük bir başarıdırve bu alanda iddialı tüm ülkelerin dikkati Türkiye’ye çekilmiştir. Ancaknakillerin sadece yüzde 20’sini kadavradan yapabiliyoruz. Bu da bizim gelişmişülkeler ile bu alanda rekabete girmemizi önlüyor. Canlı verici nakillerdebaşarılarımız çok üst düzeyde. Bir yıllık sağ kalımlarda başarı oranımız yüzde90 ve 10 yıllık sağ kalımlarda yüzde 70’i geçiyor. Bu aşamaya gelmemizde en az30 kişilik bir ekibin emeği var. Ne öğrendiysek hastalarımızdan öğrendik, bizeöğretmeye devam edecekler. Bizlere destek veren tüm üniversite yöneticilerineteşekkür ediyoruz.”   

DEÜ Karaciğer Nakli Ekibindeyer alan Doç. Dr. Tarkan Ünek de Karaciğer Nakli Merkezi’nin faaliyetlerihakkında şu bilgileri verdi: “Şubat 1997’den Haziran 2014 yılına kadartoplam 511 karaciğer nakli gerçekleştirdik. Türkiye ve Avrupa’da ilk canlıvericiden sağ karaciğer nakli, 1999’da merkezimizde yapıldı. 511 naklin 287’sicanlı verici, 224’ü kadavra vericidir. Buna ek olarak 7 hastamıza eş zamanlıhem karaciğer ve hem böbrek nakli yapıldı. 511 karaciğer naklinin yüzde69.5’ini erkek, yüzde 30.5’ini kadın hastalara yaptık. Hastalarımızın ortalamayaşı 44’tür. Hastalarımızın 3’te 1’ini de Hepatit B’ye bağlı hastalar oluştmaktadır.2006 yılından beri Avrupa Transplantasyon Kayıt Sistemi’ne bağlıyız ve bütünsonuçlarımız her yıl denetleniyor. Sağ kalım oranlarımız Avrupa’daki sonuçlaragöre oldukça iyi. 11 kadın hastamızda 13 gebelik gerçekleşti ve hastalarımız bebeklerlebirlikte hayatlarını sürdürüyorlar. Bunlar bizim için en mutluluk vericigelişmeler. Özet olarak ifade edersek yaşama bağlanan yolun organ naklindengeçtiğini düşünüyoruz.”  

Törende, Dokuz EylülÜniversitesi Hastanesi’nin 500. Karaciğer nakil hastası olan emekli HüseyinTunca (63) ve donörü olan kızı Zeynep Orta, törende sevinçlerini doktorları ilepaylaştı. Karaciğer tümörü ve hepatit B nedeniyle kızı Zeynep Orta’dankaraciğer nakli yapılan Hüseyin Tunca yeniden doğduğunu söyledi.    

KİMLER KATILDI? İzmir Bölge AdliyeMahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, Narlıdere Belediye Başkanı AbdülBatur, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Bayrakçı, KKTC İzmir Konsolosu UğurUmar, Dokuz Eylül Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Fethi İdiman, DEÜRektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Tülay Canda, Dekan Yardımcıları, Başhekim Yardımcıları, İzmir Kamu Hastaneleri GüneyGenel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, Diş Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. MehmetSinan Evcil, Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Gökhan Afacan,Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Okan Korkmaz, Organ Nakil Hemşiresi Filiz Özbek, İlSağlık Organ Nakil Şube Müdürü M. Fatih Ekren, Tepecik Eğitim ve AraştırmaHastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt, Bozyaka Eğitim AraştırmaHastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Serdar Bayrak, DEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri,yöneticiler ve sağlık çalışanları.   
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv