DEÜ Hastanesi’nden kanser tedavisinde büyük hizmet

  • 0
  • 1.420
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül ÜniversitesiHastanesi, kanser tedavisinde kamuda en gelişmiş sistemin kullanıldığıyenilenmiş “Kapsamlı Onkoloji Merkezi,Radyoterapi Kliniği”ni törenle hizmete açtı.   

Türkiye’deki kamu hastaneleriiçerisinde bir ilk olan yeni Radyoterapi Ünitesi’nde, radyoterapi tekniklerininhepsini tek cihaz üzerinde en gelişmiş şekilde uygulayabilen Truebeam STxcihazı kullanıma sunuldu. Devlet desteği ile kurulan yeni sistemde, üç boyutluileri görüntü teknolojisi sayesinde; radyoterapinin çok kısa sürede, normaldokuya en az hasarla yapılabileceği ve hasta konforunun üst düzeye taşınacağıbelirtildi.

Gelişmiş cihazlarladonatılmasının yanı sıra fiziksel alanları da baştan aşağı yenilenen RadyasyonOnkolojisi Anabilim Dalı’nda düzenlenen açılış törenine; Rektör Prof. Dr.Mehmet Füzün, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Koca, DokuzEylül Üniversitesi’nin önceki Rektör Prof. Dr. Namık Çevik, Rektör YardımcısıProf. Dr. Murat Özgören, Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Can Karaca, DEÜTıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr.Mehmet Refik Mas adına Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Kazım Tuğyan,  Başhekim Yardımcıları, Radyasyon OnkolojisiAnabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fadime Akman, öğretim üyeleri ve sağlıkçalışanları katıldı.  

Rektör Füzün konuşmasında, “Üniversitemiz,önceki Rektörlerimizden Namık Çevik hocanın öncülüğünde kanser alanında çokbüyük gelişme kaydetti ve bugünlere geldik. Ben Dokuz Eylül’e 1988’de geldiğimdekolorektal kanserle ilgilenen bir hekimdim. O dönemden bugüne pek çok yenilikoldu. Ünitenin yenilenmesinde başta Kalkınma Bakanımız olmak üzere emeği geçentüm ekibe teşekkür ediyorum” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’ninönceki Rektörlerinden Prof. Dr. Namık Çevik törende duygularını şöyle dilegetirdi: “1987’de rektör olarak atandığımda hemen onkolojiyi başlatmak içinçalışmalar yaptım. 1990’larda buranın planını çizdik, her yerini santim santimbiliyorum. Aradan yıllar geçti. Şimdi yenilenmiş Radyasyon Onkolojisi AnabilimDalı’nı gezince şaşırdım, pırıl pırıl modern bir görüntüye kavuşmuş. Nereyebaksam her şey çok gelişmiş. Bu bir eserdir ve bu eserin kurulmasında RektörFüzün’ün gayretleri çok önemlidir. Kendisine ve tüm emeği geçenlere teşekkürediyorum.”  

Açılışa katılan TürkRadyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Koca da konuşmasında,  “Dokuz Eylül Üniversitesi, RadyasyonOnkolojisi camiası içinde önder kimlik taşıyan, kendini sürekli yenileyen birkurumdur. Bu kurumun geliştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor,hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Tıp Fakültesi Dekanı Canda, “RadyasyonOnkolojisi bizim gözbebeklerimizden birisi. Radyasyon onkologları, diğeronkologlar gibi hasta ile hem psikolojik hem hekimlik yönünden birebir uğraşançok özverili bir bölüm. Onkoloji konseylerini fakültemizde ilk başlatan öncekirektörlerimizden Prof. Dr. Namık Çevik’tir. Münir Kınay hocamız geldikten sonrada tümör konseylerini kurdu. Bugün hastalarımız dünyanın kabul ettiğiprotokoller çerçevesinde tedavi ediliyor. Yenilenen bölümün hazırlanmasına katkıdabulunanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başhekim Yardımcısı Prof. Dr.Kazım Tuğyan, “Bugün, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin tarihinde bir kilometretaşıdır. Kalkınma Bakanlığımızın katkıları ile Radyasyon Onkolojisi AnabilimDalı’nda makine parkını yenileme, geliştirme imkanı bulduk.  Radyasyon Onkolojisi son iki yılda ayaktagünübirlik tedavi olarak yaklaşık 30 bin hastaya hizmet vermiştir. Yapılan yeniyatırımlarla birlikte hizmet yelpazesinin daha da genişleyeceğini düşünüyorum”dedi.

Radyasyon Onkolojisi AnabilimDalı Başkanı Prof. Dr. Fadime Akman da 23 yıl önce adım attığı bölümün, her 10yılda bir en modern tekniklerle lider konumunu koruduğunu ifade ederekduygularını şöyle dile getirdi:  “23 yılönce bu kapıdan girdim. O zaman ilktik, en modern kliniktik. 10 yıl sonrayenilendik, yine en modern kliniktik. Eğitimde, teknolojik gelişmede birçokilke imza attık. Üçüncü kez Türkiye’de bir ilke imza attığımız için mutluyuz.Sistemin kurulmasına büyük katkıları için Sayın Rektörüm Mehmet Füzün veBaşhekimim Refik Mas ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”    

DEÜ Tıp Fakültesi OnkolojiAnabilim Dalı’ndan emekli olan Onkoloji Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. MünirKınay, “Türkiye’nin kamuda en iyi yerini açan Dokuz Eylül ÜniversitesiHastanesi’nin yöneticileri ve bölümde hizmet veren tüm hocalarımızı, herkesikutluyorum” dedi.  

Açılışın ardından İnciraltıYerleşkesi Derslikler Grubu binasında, “Radyoterapide Keskin Sınırlarla, HızlıTedavi Dönemi” konulu sempozyum yapıldı. Türkiye’den ve yurtdışındanalanlarında otorite isimlerin katıldığı sempozyumda, radyoterapide yeniteknolojilere neden gereksinim duyulduğu konusu anlatıldı, kanser tedavisindekison gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yapıldı.       

TrueBeam STx cihazı nedir?  
TrueBeam STx cihazı, şu andadünya üzerinde kullanılan radyoterapi tekniklerinin hepsini tek makine üzerindeuygulayabilen bir sistem. Çok gelişmiş robotik görüntüleme sistemi  var ve tedavi sürecinde çok fazla manuelmüdahaleye gerek kalmıyor. Hastanın pozisyonlamasını otomatik olarakayarlayabildiği için tedavi süresini oldukça kısaltıyor ve hastaya konforsağlıyor. Cihaz Türkiye’deki kamu hastanelerinde ve aynı zamanda EgeBölgesi’nde tek olacak. Gerek eğitim, gerekse yetiştirdiği elemanların sahadagelmiş olduğu yer bakımından Dokuz Eylül Üniversitesi önemli bir referansmerkezi olacak.    
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv