DEÜ Hastanesi’nden kanser tedavisinde Kamu’da bir ilk

  • 0
  • 1.117
Yazı Boyutu:

Dokuz EylülÜniversitesi Hastanesi, kanser tedavisinde Türkiye’deki kamu hastaneleriiçerisinde bir ilki gerçekleştirdi ve radyoterapi tekniklerinin hepsini tekcihaz üzerinde en gelişmiş şekilde uygulayabilen bir sistemi (Truebeam STxcihazı) kurmak üzere protokol imzaladı. DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr.Mehmet Refik Mas, DEÜ Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı BaşkanıProf. Dr. Fadime Akman ve yeni teknolojiyi Türkiye’ye getiren Varinak Firmasıadına Pazarlama Müdürü Selçuk Bayer, Ege Bölgesi’nde devrim niteliği taşıyan buhizmetin 2014 yılı başından itibaren hayata geçirileceğini müjdeledi. 

Sağlık Bakanlığı’nın 2023 projeksiyonundaki “KapsamlıOnkoloji Merkezileri” arasında yer alan DEÜ Hastanesi’ne devlet desteği ilekurulacak bu üç boyutlu ileri görüntü teknolojisi sayesinde; radyoterapinin çokkısa sürede, normal dokuya en az hasarla yapılabileceği ve hasta konforunun üstdüzeye taşınacağı belirtildi.

Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, yurtdışında ünlümerkezlerde kullanılan, ülkemizde ise İstanbul’daki birkaç özel kuruluş dışındasağlık merkezlerinde bulunmayan bu sistemin, Ege Bölgesi’nde hizmet bekleyençok sayıda hastayı mağduriyetten kurtaracağını belirterek şöyle konuştu:“Devlet üniversiteleri içerisinde bir ilki gerçekleştirdik. Bu, kurumumuz adınaçok önemli bir gelişme. Hastanemiz Radyasyon Onkolojisi bölümü, Türkiye’ninönemli referans merkezlerinden birisidir. Deneyimli insangücü ve bize hızkazandıracak olan yeni teknoloji ile halkımıza en iyi hizmeti sunmayıamaçlıyoruz. Şu anda radyoterapi için sıra bekleyen ya da özellikli tedavileriçin İstanbul’a gitmek zorunda olan hastalar var. Mağduriyet bu sisteminkurulması ile sona erecek.”   

Varinak Onkoloji Sistemleri Pazarlama Müdürü Selçuk Bayer,dünyada radyoterapi alanında en büyük pazar payına sahip olan Varian MedicalSystems’in 2010 yılında piyasaya sürdüğü Truebeam STx sistemi ile hastayagelişmiş tedavi uygulamaları imkanı sağlandığını belirterek şu bilgileri verdi:“Truebeam STx cihazı, şu anda dünya üzerinde kullanılan radyoterapitekniklerinin hepsini tek makine üzerinde uygulayabilen bir sistem. Çokgelişmiş robotik görüntüleme sistemi var ve tedavi sürecinde çok fazla manuelmüdahaleye gerek kalmıyor. Hastanın pozisyonlamasını otomatik olarakayarlayabildiği için tedavi süresini oldukça kısaltıyor ve hastaya konforsağlıyor. Cihaz Türkiye’deki kamu hastanelerinde ve aynı zamanda EgeBölgesi’nde tek olacak. Gerek eğitim, gerekse yetiştirdiği elemanların sahadagelmiş olduğu yer bakımından Dokuz Eylül Üniversitesi’nde böyle bir projeyigerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Dokuz Eylül’ün çok önemli bir referansmerkezi olacağını düşünüyoruz.”  

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin radyoterapide çok özelbir misyonu olduğunu ifade eden Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı BaşkanıProf. Dr. Fadime Akman da özellikle beyin, baş- boyun ve prostat, solunumkontrolü gerektiren meme ve akciğer kanseri tedavilerinde çok daha hedefeodaklı ve kısa süreli tedavi imkanı sağlanacağını belirterek şöyle konuştu:“Bir çok farklı özelliği bir arada tutan bir cihaza sahip olacağız. Üç boyutlugörüntü teknolojisi ve yüksek doz hızları sayesinde, örneğin beyinde uygulananradyocerrahi (stereotaksi) 40-50 dakikadan 5-10 dakikaya iniyor. Radyoterapiningörüntü eşliğinde olması bize planlanan hedefe yönelik tedavi imkanı sağlıyor.Yeni sistem ayrıca içerdiği mikrolifler sayesinde özellikle beyindeki küçükhedeflerde keskin doz hatları oluşturabiliyor. Özellikle stereotakside bunugörüntü ve yüksek doz hızı eşliğinde yapmamız, doğru yere yüksek dozu kısasürede vermemizi sağlıyor. Işını tedavi alanına daha iyi odaklayabildiğimiziçin normal dokuya hasar en aza iniyor. Hastanemize alınacak olan sistem ayrıcaüç boyutlu brakiterapi ile doku ve organ boşluklarına yerleştirilen kaynaklarlayakından tedavi imkanı da sağlıyor. Multidisipliner yaklaşımlarla onkoloji ileilgili diğer bölümlerle birlikte deneyimli ekiplerimizin olması kurumumuzu öneçıkaran unsurlardan birisi. Merkezimiz 1991’de en üst teknoloji ile kuruldu,2003’te yenilendiğinde kamu hastaneleri içerisinde üç boyutlu olanaklara sahipilk hastane idi. Şimdi 2013’te yine eğitim veren hastaneler arasındaöncülüğümüzü koruyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin, Radyasyon Onkoloğuyanında disiplin için mutlak gerekli olan Radyoterapi Teknikeri ve Tıbbi FizikUzmanları yetiştirme özelliği de var. Türkiye’de ilk ve şu anda en fazla tercihedilen teknikerler Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde yetişiyor. Yeniteknolojiye geçmemiz, hasta tedavilerinin niteliğini arttırması yanında, eğitimalan elemanların da daha donanımlı yetişmelerini sağlayacaktır. ” 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv