DIR Karşıtları kaçağı tercih etti

  • 0
  • 664
Yazı Boyutu:

İhracat rakamları 3 yıldır gerileyen zeytinyağı sektörü, 2013 yılında zeytinyağı rekoltesindeki artışa paralel ihracat rekorları kırıyor. Zeytinyağı üretiminin düşük olduğu 2007 yılından bu yana Dahilde İşleme Rejimi talep eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği talebinin arkasında durdu.
 
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2012 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’na konuşan TİM Başkan Vekili ve EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, “Sektörde kendilerini Akil Adam olarak tanımlayan, gazetelere “İhracatçılar DİR istemez” diye beyanat veren kişiler, Suriye’den gelen zeytinyağlarını ilk firma oldular” diye konuştu.
 
Türkiye’de her sektörün ihracatının arttığı son 4-5 yıldır zeytinyağı ihracatının Türkiye’de ürün azlığı nedeniyle sürekli gerilediğine dikkati çeken Güreli şöyle konuştu: “Bir ürünün ihracatı 100 bin tondan 15 bin tona düşünce, ürünün bol olduğu yılda 30 bin tona çıkınca artış oranı da büyük oluyor. Türkiye’de DİR olmadığı için büyük pazar kaybı oldu. Yeni dikilen ağaçlar verim vermeye başladıkça ihracatta artacak, iç piyasada da tüketim yükselecek.”
 
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin bu yılki ihracatta büyük katkısı olduğunu, bunun dışında başka firmaları da ihracata özendirerek sektöre katkı sunduğunu ifade eden Güreli, “ Tariş elinden geleni yapmıştır. İspanya’nın büyük kooperatifleri gibi yönetiliyor. Dünya fiyatlarına göre ortağına avans fiyat veriyor” diye konuştu. Güreli, bu yıl ürün bol olmasına rağmen, sektör için DİR talebinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Liberalizmin şahikasında dolaşanlar,  zeytinyağında ulusalcı oluyor. Bu saatten sonra, DİR ihtiyacı olmadığı için de bundan sonra umurumda değil ama ben zeytinyağı için DİR istemeye devam edeceğim.”
 
Sektörde DİR talebini sürdürmeyi Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Metin Ölken de istedi. Ölken, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında 2005 yılında 100 bin tonları yakaladığını, bu sezon sonunda 70-80 bin ton ihracat seviyelerine yeniden gelineceğini, ancak önceki yıllardan farklı olarak şimdi daha fazla kutulu ihracat yapıldığını vurguladı.
 
Şu anda zeytinyağı ihracat tutarının 170 milyon dolar olduğunu kaydeden Ölken, yılsonunda 300 milyon doları bulabileceklerini söyledi. Ölken, “Şu anda 20-25 bin ton kutulu ihracat yapılıyor. 6 yıl önce bu rakam 18 bin tondu. Seneye aynı şekilde artış olmazsa, kutulu girdiğimiz ülkelerde geri çekilemeyiz. DİR bu yüzden gündemden düşürmemeliyiz. DİR’i ürünün bol olduğu dönemde istemek de farklı spekülasyonları önleyecektir. Önümüzdeki yıllarda ürün bol olur, DİR de cebimizde olursa 2023 için 3.8 milyar dolarlık zeytinyağı ihracatını yakalarız” diye konuştu.   
 
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 2013 yılı çalışma programı kabul edilirken, 2013 yılı bütçesi 625 bin TL’ye bağlandı. EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Uygun Aksoy ve Prof. Dr. Ahmet Altındişli’ye tarım sektörüne verdikleri bilimsel destek nedeniyle teşekkür plaketi verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv