Diş beyazlatma ürünlerine dikkat

  • 0
  • 1.085
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip ÇelebiÜniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı, Ortodonti ABD BaşkanıProf.Dr.Tancan Uysal, piyasada satılan diş beyazlatma ürünlerinindişlere zarar verebileceğini belirterek, dişlerini beyazlatmak isteyenhastaların mutlaka Diş hekimlerine giderek bu işlemi hekim kontrolündeuygulatması gerektiği uyarısında bulundu.

“Hekim kontrolündekullanılmayan beyazlatma ürünlerine” Dünya Diş Federasyonundan (FDI) uyarı”
 Diş beyazlatma için kullanılan ajanlarperoksit içermeleri (hidrojen/karbamid peroksit) nedeniyle bu ajanların hekimkontrolünde kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr.Uysal, bu maddelerinhasta tarafından hekime danışmadan kullanımının Dünya Diş Federasyonu (FDI)tarafından da tavsiye edilmediğini söyledi.

Prof.Dr. Uysal , “Bazı beyazlatma yöntemlerinin hekimedanışmadan evde kullanılabileceği iddia ediliyor. Bu maddeler sağlığa zararlıolabilen peroksit bileşikleri içeriyor. Ayrıca bu ürünlerin bazılarınınperoksit konsantrasyonu çok yüksek ancak firma tarafından içeriğindebelirtilmiyor. Beyazlatma ürünlerinin mutlaka hekim kontrolünde kliniklerdeyapılmasını öneriyorum. Çünkü tedavideki ilk aşama dişlerin beyazlatmatedavisine uygun olup olmadığının belirlenmesi. Örneğin dişlerinde derin çatlakveya kırık olan bireylere bu tedaviyi ya önermiyoruz ya da bu alanları tedaviettikten sonra beyazlatma işlemine geçiyoruz. Ancak hekim kontrolü olmadanyapılan beyazlatmalarda hasta hekime hiç danışmıyor ve hastanın dişlerideğerlendirilmeden bu işleme başlanıyor. Beyazlatma ürünlerinin uygun olmayanşekilde kullanımı dişlerde hassasiyet, aşınma ve diş etlerinde yakıcı, harapedici etkilere neden olabilir. Bu nedenle bu ürülerin hekim kontrolünde bellisürelerde kontrollü olarak kullanılması gerekir” dedi.

“Dişlerinizibeyazlatırken zarar vermeyin”
Piyasada satılan ilaçların bilinçsiz kullanımının dişlerde aşırıhassasiyete, aşınmaya ve diş etlerinin zarar görmesine neden olabildiğini ifadeeden Prof.Dr.Uysal, “Bu tedavilerin belli süreçlerde dikkatli bir şekildeyapılması gerekiyor. Daha kontrollü uygulama için mutlaka diş hekiminegidilmelidir. Diş beyazlatma işleminden sonra dişler çok hassas bir durumagelebilir. Bu işlemin sonrasında hastaların kahve, çay, nikotin tüketmemesi;yenilen içilen yiyeceklere dikkat etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Dişlerdeki beyazlığı korumanın en iyi yöntemi düzenlifırçalama”
Prof.Dr.Uysal,diş beyazlatma tedavisinin etki süresinin tamamıyla hastaya bağlı olduğunu,eğer hasta tedavi sonrasında düzenli dişlerini fırçalamaz ve renklendiriciiçecek ve yiyecekleri sık kullanırsa tedavinin kısa sürede geri dönebileceğinibelirtti. Sigara içen bireylere bu tedavinin önerilmediğini çünkü sigarayabağlı olarak dişlerin renginin çok kısa zamanda eski haline döndüğünü sözlerineekleyen Prof. Dr. Uysal, dişlerin beyazlığının düzenli olarak dişlerinfırçalamasıyla ve çay, kahve gibi dişleri renklendiren içeceklerin daha azkullanılması ile korunabileceğini bildirdi. Beyazlatma tedavisi sonrası zamaniçinde dişleri koyulaşan hastalara beyazlatma işleminin daha kısa sürelerletekrar uygulanabileceğini belirtti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv