Diyabetiklere “organ kontrolü” çağrısı

  • 0
  • 1.202
Yazı Boyutu:

Endokrinoloji Profesörü Mehtap Çakır, çok sayıda diyabethastasının hastalığının kontrolünü sadece kan şekeri takibiyle yeterli görerekbüyük hata yaptığını söyledi. Bununla yetinen diyabetiklerin organsistemlerinin durumunu bilemediği gibi tedavilerdeki gelişmelerden habersizkaldığını belirten Prof. Dr. Çakır, “örneğin belli yaş aralıklarına görediyabetik hastalara grip, zatürre ve hepatit B aşısı önerilmeye başlandı ama pekçok hasta bunu bilmiyor. Her yıl özellikle göz, böbrek sağlığı kontrolleriyaptırılmalı” dedi.

Hem ülkemizde hem de dünyada diyabet hastalığının sıklığının giderek artığını belirten İzmir KentHastanesi Endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Çakır, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ndehastalara önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Çakır, temel olarak dört tipdiyabet olduğunu belirterek, “Birinci grup; diyabetik hastaların çok büyük birkısmını oluşturan insülin salınımında yetersizlik ve insüline yetersiz cevaplakarakterize tip 2 diyabettir. İkinci grup; insülin eksikliği ile karakterize tip1 diyabettir. Üçüncü grup; ilaçlar, pankreas hastalıkları veya nadir görülengenetik nedenlere bağlı görülen diyabetlerdir. Dördüncü grup ise  gebelikte çıkan diyabettir” diye konuştu.

BÜTÜN ORGANLARI ETKİLEYEN HASTALIK 
Diyabetik hastaların izlemindemutlaka uzman bir hekim tarafından takibini gerektiren önemli noktalar bulunduğunuifade eden Prof. Dr. Çakır , “Birincisi; diyabet küçük ve büyük damar duvarı  harabiyeti yaptığı için bütün organsistemlerini etkileyen bir hastalık. Bu komplikasyonlar zaman içinde belirir vene zaman gelişecekleri öngörülemez” dedi. Kent Hastanesi’ne başvuran pek çokhastanın da sadece kan şekeri takibiyle yetindiklerini söylediğini kaydedenProf. Dr. Çakır şunları söyledi:

HASTA KILAVUZLARI ÇOK ÖNEMLİ
“Bu yüzden yıllık olarak bu hastalarda fizik muayene, göz muayenesi,böbrek tutulumu ve benzeri organ hasarının araştırılması gereklidir. İkincisi özellikletip 2 diyabette zaman içinde ilaç ihtiyacı giderek artar veya insülinegeçilmesi gerekebilir. Ama bunun yanında kan şekerleri yüksek seyretmeyebaşlayan veya sık sık kan şekeri düşen bir hastada sebep, altta yatan başkaendokrin bir hastalık veya sistemik başka bir hastalık da olabilir. Böyledurumlarda hastanın kendi başına ilaç veya insülin dozunu artırması veyaazaltması altta yatan hastalığın tanısı geciktirecektir. Üçüncü olarak her yılbüyük dernekler tarafından yayınlanan diyabet kılavuzları ile belirlenen güncelbilgiler vardır. Bu kılavuzlar hedef kan şekeri değerleri, hastaların takibindeyapılması gereken tetkikler, tedavide basamaklandırma gibi önemli konularda yolharitası çizer. Ülkemizde de Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği bukonuda kılavuzunu yayınlamıştır. Örnek olarak bu kılavuzlar tarafından belliyaş aralıklarına göre diyabetik hastalara grip, zatürre ve hepatit B aşısıönerilmektedir. Takibe gelmeyen bir hastanın bu önerilerden haberi olmayacaktır.Son olarak, diyabet kronik ve uzun vadede organ hasarı yapabilen bir hastalıkolduğundan, hastalığın tanı aldığı erken dönemlerden itibaren iyi kan şekeriayarı önemlidir. Ancak bu hastanın doğru beslenmesine, egzersiz yapmasına vealdığı tedaviye bağlı olarak değişen dinamik bir süreçtir. Bazen insülinkullanmasına rağmen kan şekeri yüksek giden bir hastada basit bir sorgulama ileinsülinin uygulanmasında hata saptanıp, daha düşük insülin dozları ile kanşekeri ayarı düzenlenebilmektedir. Diyabetik hastaların kan şekeri takipleriniyapmaları ve bunun yanında düzenli olarak endokrinoloji takibine girmelerimuhtemel komplikasyonları geciktirebilir hatta önleyebilir.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv