Doğru yiyin, mideler de bayram etsin

  • 0
  • 731
Doğru yiyin, mideler de bayram etsin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Diyetisyen Seda Uşarer, Kurban Bayramı boyunca artacak ettüketimine karşı özellikle “mide şikayeti” olanları uyardı. Kurban etinde  kesildiği gün ölüm katılığı denen rigormotris oluştuğuna belirten Uşarer, “Dolayısıyla etin hem pişirilmesinde hem desindiriminde zorluk yaşanır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılaraneden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çekenler kurban etini  24 saat bekletmeden tüketmemeli. Önerilereuyulursa mideler de bayram eder” dedi.

 

İzmir Kent Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Seda Uşarer,Ramazan Bayramı’nda tatlı, Kurban Bayramı’nda da daha fazla et tüketiminin yolaçtığı sağlık sorunlarına karşı yapılan uyarıların çeşitli hastalıklarlamücadele edenlerin dikkate alması gerektiğini söyledi. Uşarer, sadece KurbanBayramı’nda değil her zaman et yemeklerinin C vitamini açısından zengin marul,domates, maydonoz, roka, yeşil biber gibi sebzelerle hazırlanmış, limon ya dasirkeyle tatlandırılmış salatalarla birlikte yenmesi gerektiğini belirtti,bunun ette bulunan demirin emilimini artırdığını kaydetti. Özellikle kansızlıksorunu olan kişilere eti bu şekilde tüketmelerini önerdiklerini belirtenUşarer, şöyle konuştu:

“Bayramlar tüm aile fertlerini bir araya getiren genişzengin sofraların kurulduğu günlerdir. Kurban etli, bol tatlılı sofralar miderahatsızlıkları, sindirim bozuklukları gibi sorunlara zemin hazırlar. Budönemde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan çocuklar veyaşlılar dikkatli olmalıdır. Bu dönemde kalp – damar hastaları, hipertansiyon,diyabet ve böbrek hastaları risk altındadır. Yapılan araştırmalarda sağlıksızpişirme teknikleri ile pişirilen kırmızı etlerin kişilerde kolon ve midekanserine yol açtığı belirtilmiştir. Dolayısıyla yağlı et tüketimi ilekişilerin kan yağları ve ürik asit düzeylerinde artış olduğu bilinmektedir.Kurban etinde kesildiği gün ölüm katılığı denen rigor motris oluşur.Dolayısıyla hem pişirmede hem de sindiriminde zorluk yaşanır. Midede şişkinlik,hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çekenbireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Asitli içecekler ya da meyvesuları sindirimi zorlaştıracağı gibi fazladan kalori ve şeker alımına sebepoluyor. O nedenle kurban bayramı sofralarında da asitli, gazlı içecekler yerineayran, yoğurt ya da cacık tercih edilmeli. Midelerin bayram etmesi için buönerileri kulak verilmeli.”

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv