Döviz ile borçlanmayın, 6 ay elinizde nakit tutun

  • 0
  • 745
Yazı Boyutu:

Son 10 yıl içindeyapısal sorunlarını çözmemesi nedeni ile ülkenin ciddi bir darboğazasürüklendiğini belirten Prof. Dr. Demirci, Türkiye’nin balayının sonunungeldiğini söyledi. Demirci şöyle konuştu: “2000 yılından bu yana, Amerika’nınAvrupa’nın ve Japonya’nın piyasaya likit para sürmesi ile Türkiye balayı hayatıyaşadı. Türkiye’ye ait yapısal sorunlar bu süre içinde çözülebilirdi amaçözülmedi. Şimdi olay kapıya geldi dayandı. Türkiye 10 yılda 350 milyar Dolarcari açık verdi. Türkiye’nin sanayisinin yüzde 70’i aramalı ve yatırım olarakithal ediliyor. Türkiye’nin dövizi yok, dışarıdan gelenin de kesilmesi ilebalayı sona erecek.”

Japonya’dan çok Dolarmilyarderimiz var
2002 yılında kişi başına düşen milli gelir 4 bin 500 TL, bugünse 15 bin TLolmasına rağmen vatandaşın alım gücünün zayıfladığına dikkat çeken Demirci,çarpıcı bir örnek verdi. Ülkenin gelir dağılımının topluma yayılmadığı sürecebüyümenin faydasız olacağını savunan Demirci, “Türkiye’nin Dolar milyarderi2002 yılında 14 iken bugün 44, Japonya’da 32. Gelir düzeyi Türkiye’den 4 katfazla olan Japonya’dan fazla Dolar milyarderimizin olması, büyümenin vatandaşayansıtılamadığı anlamına gelir. Bu duruma karşılık yapılabilecek olan,Türkiye’nin ihracatta dünyaya kendini kanıtlamış markalarının teşviklerledesteklenmesidir. Desteklenen şirketlerin istihdamının artması, büyümenin halkayansıtılabilmesini sağlayacaktır” diye konuştu.

Kısır döngüaşılamıyor
İnşaat sektörünün durgunluk dönemlerinde ülkeyi harekete geçirdiğini ancaksanayi sektörü gibi ekonominin yeniden kalkınmasını sağlayamadığını ifade edenDemirci, yüksek faiz yüksek enflasyon kısır döngüsünün aşılamadığı söyledi.“Vatandaş hiçbir zaman döviz cinsi borçlanmamalı” diyen Prof. Dr. Demirci,Fed’in Eylül ayından sonra ya da yıl başında piyasadan para çekmeyebaşlayacağının, o zaman da gelen döviz azalacağının tahmin edildiğini söyledi.Demirci, bu durumda dışa bağımlı olan sanayi için ham maddenin yüksek fiyatlaithal edilmesinin de mal ve ürün fiyatını yükselteceği öngörüsünü dile getirdi.

Kısa vadeli mevduatya da hazine bonosu
“Gerekli tedbirler alınmadığı için ekonomi önümüzdeki yıl mutlaka darboğazagirecek” diyen Demirci, bu durumda faizler ve enflasyonun yükselecek olmasınedeni ile gelecek 6 ay için ev almak ya da yatırım yapmak yerine vatandaşınelinde nakit tutmasının faydalı olacağı bilgisini aktardı. Faiz ve enflasyonunyükselmesi ile satılamayan gayrimenkullerin fiyatlarının düşeceği beklentisinidile getiren Demirci, “Eldeki riskli birikimlerin de nakde dönüştürülmesifaydalı olabilir. Kısa vadeli mevduat ya da hazine bonosu yatırımları yapılmalıçünkü bu ay ile gelecek ayın faizleri farklı olacak” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv