Dövmeden önce bir kez daha düşünün!

  • 0
  • 1.352
Dövmeden önce bir kez daha düşünün!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Tarihi M.Ö 3000’lü yıllara dayanan dövme günümüzde de ilgigören meraklısı giderek artan bir akım olmaya devam ediyor.  Mitolojik tanrılara bağlılığı vurgulamakonlara şirin gözükmek için başlayan bu akım günümüzde geçici ve kalıcı olmaküzere iki şekilde uygulanıyor.

Özellikle kıyı şeridinde ve yaz mevsiminde dövmeyaptırılmasında artış gözlemlendiği belirtilirken dövmeyi uygulayanların dauygulatanların da sağlık açısından bir takım taramalardan geçmesi uzmanlartarafından önemle vurgulanıyor. 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri veZührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Karakuzu,hijyenik şartlarda çalışılmayan yerlerdeki uygulamaların iğnelerle deribütünlüğünü bozarken,  ciltte bir takımsağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini kaydetti.

Merdiven altı uygulamalarda Hepatit-B, Hepatit-C hatta AİDSvirüsü bulaşabilir

Geçici dövmelerin 1 ay içinde kaybolduğunu, sağlık açısındanciddiye alınabilecek bir sorun olmamakla beraber alerjik bir takım sorunlaryaşanabildiğini kaydeden Prof.Dr. Ali Karakuzu, seçilen merkezlerin hijjenkoşullarının önemli olduğunu belirterek, ”İğneler, dövme malzemeleri tekrartekrar kullanılırsa diğer kullanıcılara oldukça ciddi viral enfeksiyonlarbulaşabilir. Bunlar Hepatit-B, Hepatit-C hatta AİDS virüsü bile olabilir.Uygulayıcılar sertifikalı olsalar bile belli aralıklarla mutlaka HEPATİTtaramasından geçmeliler. Sertifikalı bu işin eğitimini almış, deneyimli, sterilmekanları tercih edin. Dövme malzemelerini mutlaka araştırın. Vücudunuzagirecek ve ömür boyu onunla yaşayacağınız kimyasalların farkında olun.” dedi.

 “Boyanın ilerde kizararını kimse kestiremiyor”

Prof.Dr. Karakuzu, dövmede kullanılan Azo boyalarınınkozmetik ürünlerde kullanımına onay verilmiş olmasına rağmen deriye enjekteedilmesinin uygunluğunun günümüzde hala tartışıldığını söyledi. Prof.Dr.Karakuzu, “Bu boyaların esas üretilme amaçları kozmetikten ziyade tekstildekullanım ve araba boyaları için üretilmişti. Dolayısıyla deriye enjekte edilenbu kimyasal maddeler bilimsel olarak da kanıtlanmıştır ki kan ve ya lenfyoluyla organizmaya dağılabiliyor. Bu kimyasalların insanlarda ne gibi zararlaroluşturduğu ile ilgili çok sağlıklı bir araştırma da yok. Dolayısıyla ilerdesağlık sorunu oluşturmayacağını kimse garanti edemez” diye konuştu.

“Beninizin üzerine dövme yaptırmayın”

Konik hastalığı, sedef hastalığı olanlar ile bir takım derihastalığı olanlara  dövmeyi kesinlikleönermediklerini kaydeden Prof.Dr.Karakuzu, vücudunda  yara izi, ben ve birtakım izleri kapattırmak için dövme yaptırılmasını da tasvip etmediklerinibelirtti.

Bende oluşabilecek herhangi bir değişikliğin dövme kapattığı için takibi yapılamadığınıbelirten Prof.Dr.Karakuzu,bunun da önemli sorunlara sebebiyet verebileceğineişaret etti.

 “Dövme tam olaraksilinemiyor”

Prof.Dr.Karakuzu, dövme sildirme işleminin yaptırmaktan dahazor olduğunu belirtirken; sildirme işleminden sonra deride bir takım kalıcıizler oluştuğunu anlattı. Prof.Dr.Karakuzu, ”Yaptırmak kolay sildirmek zor.Örneğin 100 TL’ye yaptırdığınız dövmeyi birkaç bin liraya sildiremiyorsunuz.Sildirseniz bile bir takım kalıcı izlerden kurtulamıyorsunuz. Sildirmeuygulanan bölgede cilt renginde açılma, koyulaşma, kötü yara iyileşmesi sonucumeydana gelen sıkar dokusu oluşmaktadır. Ne kadar zorlayıcı tedavilerde uygulasanız uygulayın izler yokedilemeyebiliyor. Ciltte de nahoş bir görüntü ortaya çıkıyor” dedi.

Lazer ile sildirme işleminde kanser uyarısı

Sildirme işleminde kullanılan lazerin dövmede bulunan boyaile buluşunca kanserojen özelliği taşıyan yapılar ortaya çıkabildiği uyarısındada bulunan Prof.Dr.Karakuzu,  “Bu alangüneşe maruz kalınca ki  güneş de birultraviyole ışınıdır. Güneşe maruz kalınan dövmedeki kimyasallardan kanserojikpartiküllerin organizmaya dağılabileceği ilerde bir takım kanserlere yolaçabileceği ile ilgili bilimsel şüpheler var. Bunun dışında sildirme işlemiağrılı, yaraların oluşabildiği zor bir süreç. Tek renkli lezyonlarda tedavibiraz daha kolay. Ama biz dermatologlar olarak dövmeyi kimseye önermiyoruz”şeklinde konuştu.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv