Duble kabustan, neştersiz kurtuluş

  • 0
  • 745
Yazı Boyutu:

Her defasında 15 günü bulan adet kanamaları yüzünden yaşamıkabusa dönen, kansızlık yüzünden yürüyemez hale gelen, lösemi tanısı koyulupaslında “rahim boşluğunda miyom olduğu” 6 ay sonra anlaşılan bir çocuk annesiHülya Dormanlı’ya (40) önce ameliyat önerilip ardından “ölürsün” denilerek  vazgeçilmesiyle kabuslar yaşatıldı. Bir dahaanne olamama ve ölüm korkusuyla baş başa kalan Dormanlı, İzmir KentHastanesi’nde Prof. Dr. Fatih Şendağ’ın tek delikten girerek yaptığı ameliyatlamiyomdan da kanamalardan da kurtuldu. Dormanlı, “Kabuslarım bitti” dedi.

LÖSEMİ TANISI KOYULDU, RAHMİNİN ALINACAĞI SÖYLENDİ

İstanbul’da yaşayan, iş adamı Hakan Dormanlı ile mutlu birevlilik sürdüren, 11 yaşında Toprak adlı bir oğlu olan Hülya Dormanlı bir yılöncesine kadar sağlıklı bir kadındı. Bir yıl önce regl dönemlerinde aşırı kankaybetmeye başlayan bu nedenle sık yorulan ve merdiven dahi inip çıkamayanDormanlı, birçok doktora gitti. Aşırı kan kaybettiği için zaman zaman kan nakliyapılan genç kadın kansızlık tedavisi görmeye başladı, 6 ay sonra gittiğidoktorlardan birinin teşhisi ise lösemi oldu. Sorununa çare aramayı sürdürenDormanlı’nın bu kez rahim boşluğunda miyom olduğu saptandı. Dormanlı’nın aslındalösemi olmadığı, rahim boşluğundaki bu miyomların aşırı kanamaya yol açtığıortaya çıktı. Tedavi için rahminin alınması gerektiği söylenen Dormanlı, ikinciçocuğunu doğurmak istediği için bu teklife sıcak bakmadı. Bazı doktorlar isemiyomun tehlikeli bir yerde tutunduğunu, rahim alınırsa kan kaybındanölebileceğini söyledi. Bir daha anne olamama korkusu yaşarken bu kez ölümtehlikesi yaşamaya başlayan Dormanlı, yaşadığı kabustan kapalı gerçekleştirilenameliyatla uyandı. Tatil için ailesinin bulunduğu İzmir’e gelen, 15 gün sürüpbirkaç gün aradan sonra tekrar başlayan adet kanamaları yüzünden huzurukalmayan Dormanlı, ailesinin önerisi ve desteğiyle yeniden yeni tedaviarayışına girdi ve buldu. Dormanlı, İzmir Kent Hastanesi’nde Kadın Hastalıklarıve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ tarafından gerçekleştirilenlaparoskopik  cerrahi denilen kapalıameliyat yöntemiyle rahmi korunarak miyomlarından kurtuldu.

OĞLUMU BİR YILDIR OKULA BİLE GÖTÜREMEDİM

Ameliyattan önce kansızlığını tedavi etmeye yönelik geçiciçözümler sunulduğunu Dormanlı, “Aşır kanamaların yol açtığı kansızlık nedeniylelösemi tanısı bile aldım. O kadar halsizdim ki son bir yıl çocuğumu okulunabile götüremedim, yürüyemez oldum. Kanamaya miyomların neden olduğu saptanıncarahmimin alınması gerektiği ardından da ameliyatın ölüm riski olduğu söylendi.Rahmimin alınacağını söylediklerinde çok üzüldüm. Çünkü ben ikinci çocuğumu,oğlum Toprak (11) da bir kardeş istiyordu. Bu tedavi yöntemini bilmiyordum. Şuan ameliyat olmamış gibiyim, çıkıp yürüyüp gidebilirim. Kabuslarımdankurtuldum” dedi.

AŞIRI ADET KANAMASI NORMAL DEĞİL

Öte yandan Jinekoloji Profesörü Şendağ, ameliyatın iyigeçtiğini ve hastanın bir gün sonra taburcu edildiğini belirterek, “Hastamızarahim koruyucu operasyon yapılabileceğini, çocuk sahibi olabileceğini, bununbir yolu olduğunu söyledik. Rahim içine kamerayla girerek miyomu yara, kesi iziolmadan temizledik. Rahim şu an normal. Bundan sonra hastanın adet kanamalarıdüzene girecek ve kansızlık sorunu da çözülecek” dedi. Kadınlara şu uyarılardabulundu:

“Bayanlar bazen ihmal ediyorlar, yoğun adet kanamalarınınnormal olduğunu düşünüyorlar. Yıllarca doktora gitmeyenler oluyor, birçoğuanemi tedavisi görüyor. Oysa miyomdan kaynaklandığı belirlenip miyomtemizlenirse kanamalar normale dönecek, kansızlık sorunu başka tedaviye gerekkalmadan çözülecek. Miyomlar üreme çağındaki her dört kadından birindegörülüyor. Hepsinde sorun yaratmıyor. Miyomun yerleşim yeri çok önemli. Rahimboşluğunu dolduruyorsa o zaman ciddi problemler yaratabiliyor, aşırı kanamalarayol açıyor. Bazen dışarı doğru büyüyor. Çok büyürse idrar yollarına,bağırsaklara baskı yaparak kabızlık yapıyor. Ya da sık idrara çıkmaya nedenoluyor. Yıllık jinekolojik kontrollerde bile bu sorunlar tespit edilebilir,ihmal etmemek gerekir.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv