Dünya kekik ve defne üretiminin yüzde 80’i Türkiye’den

  • 0
  • 1.048
Yazı Boyutu:

 Türkiye’de 1990’lı yıllardan sonra kekik ve defne üretiminebüyük ağırlık verildiğini belirten Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleriİhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Türkiye’nin buürünlerde dünya tüketiminin yüzde 80’ini tek başına karşılar konuma geldiğinisöyledi.

Avrupa Baharatçılar Birliği’nin 5-7 Haziran tarihlerinde İngiltere’ninBirmingham kentinde düzenlenen Genel Kurul Toplantısı’na katılan Tarakçıoğlu,Genel Kurul’da, baharat sektöründeki gelişmelerin değerlendirildiğini, dünyarekolteleri ile ilgili yapılan sunumlar sonrasında Türkiye’nin defne ve kekiküretimindeki dünya liderliğini konumunu güçlendirdiğinin ortaya çıktığınıanlattı. 


Dünya kekik rekoltesinin 15 bin ton civarında beklendiğiniifade eden Tarakçıoğlu, “Türkiye 25 yıl önce bin ton seviyesinde kekik, bin toncivarında defne üretirken, sonraki yıllarda büyük alanlarda defne ve kekiküretimine geçildi. Bu yıl dünya genelinde 15 bin ton kekik rekoltesi bekleniyor.Bu üretimin 11 bin tonluk kısmı Türkiye’de üretilecek. Yağışlar, kekikrekoltesi için son derece iyi oldu. Defne de ise 10 bin ton civarında dünyarekoltesi öngörülüyor. Bu rekoltenin yüzde 90’ı Türkiye’de üretilecek. Türkiye,2012 yılında, 2011 yılına göre yüzde 2’lik artışla 114 milyon 807 bin dolarlıkbaharat ihracat rakamına ulaştı. 2013 yılının Ocak – Mayıs döneminde ise yüzde24’lük ihracat artışı yakaladık ve 58 milyon 581 bin dolarlık dövizi Türkiye’yekazandırdık. 2013 yılı sonunda da ise Türkiye’nin baharat ürünleri ihracatının150 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Avrupa Baharat Birliği Genel Kurulu’na Türkiye baharatsektörü mensuplarının 14 kişilik bir heyetle katıldığını dile getirenTarakçıoğlu şöyle devam etti: “30 seneye yaklaşan kuruluşta bu sene de birkatılımcı rekoru kırıldı. Dünyanın en önemli bir organizasyonu haline dönüşenbu toplantıya;  Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 22 ayrı ülkeden 163sektör mensubu katıldı. Dünya üzerinde 20 milyar dolar iş hacmine ulaşanBaharat sektöründeki ortaya çıkan yeni riskler, tarım ilaçlarının kalıntılarıkonusunda önemli bilgilendirmeler yapıldı, pestisit kalıntılarının izlenmesi,gelişmekte olan ülkelerdeki kaydedilen müspet ilerlemeler; konusunda uzmankişilerce dile getirildi ve üyelerden gelen sorulara cevap alındı. Ayrıcaallerjenlerin etiketlenmesi, tağşişle mücadele, solvent kalıntıları, nikotintesti, metal kontaminasyonu, saffrolün analiz metodolojisi ve baharatlarıntanımı konularında ESA Teknik komitesinin yaptığı çalışmalardaki ilerlemelersunuldu.”

ESA Genel Kurulu’nda KÜTAŞ’tan Deniz Şensoy’un Türkiye’denihraç edilen baharatlara ait rekolte tahminleri ile ilgili bir sunum yaptığınıbelirten Tarakçıoğlu, Baharat sektöründeki ileri gelen ithalatçılarla sektörünkonumunu istişare fırsatı da bulduklarını sözlerine ekledi

ESA Genel Kurulu’na Türkiye’den Ege Ağaç Mamulleri ve OrmanÜrünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğludışında, Müge Birer, Ergin Civan, Yomtov Çikurel, Erap Efe , Kazım İlter Gürel, Mehmet Gürel Kapani, Ahmet Kaynar, Onur Polat, Deniz Şensoy, Ömre Sıkılı,Ceren Yüksel ve Avram Aji katıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Singapur üzerinden Asya Pasifik pazarında büyüyecek

Bedavaya versekte alan yok

Arşiv