EBSO’nun gücü sanayicinin hizmetinde

  • 0
  • 706
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Oda’nın sahip olduğu bilgi birikimi ve kurumsal ilişkilerin sanayicilerin hizmetinde olduğunu söyledi. İzmir’deki Oda ve Borsalarla her an diyalog halinde bulunduklarını belirten Yorgancılar, sorunların çözülmesi için birlikte çalıştıklarını vurguladı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Torbalı Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda ilçedeki sanayicilerle biraraya geldi. Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Abdülvahap Olgun ile Yönetim Kurulu Başkanı Behçet Çınar başta olmak üzere sanayi kuruluşlarının temsilcileri özellikle enerji, elektrik kesintileri, ulaşım, bozuk yollar, altyapı, mesleki eğitim, bürokratik engeller ve hipermarketlerin tedarikçisi KOBİ’lere uyguladığı ödeme politikalarını gündeme getirdi. Sanayicilerin yerel konularını İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz Elektrik A.Ş. ve ilgili kurumlara ilk elden iletip çözüm için elinden gelen çabayı göstereceğini vurgulayan Ender Yorgancılar, Torbalı EML’nin de Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) projesi kapsamına alınarak hem ilçedeki sanayi kuruluşlarında çalışacak kalifiye eleman yetiştirilmesi hem de okulun eğitim teknolojisinin yenilenmesine çalışacağını bildirdi.
 
Çözümü birlikte üretiyoruz
Torbalı’da sanayiciler tarafından daha önce kendisine iletilen ulaşım, altyapı ve enerjiye ilişkin çözüm ürettiğini hatırlatan Ender Yorgancılar, şöyle konuştu:
“Bizler Odalar olarak kanun yapıcı değiliz, üyelerimizin konularını ilgili makamlara aktararak çözülmesi için çalışıyoruz. Ancak son teşvik uygulaması açıklandığında, hazırlık sürecinde gündeme getirdiğimiz önerilerin yüzde 85’inin yer aldığını görmekten mutluluk duyduk. Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’na ilişkin düşüncelerimizi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile paylaşıyoruz. Bu yasanın kıdem tazminatı fonu ile birlikte ele alınmasını istiyoruz. Karşılıksız çek sorununu çözmek amacıyla BDDK ile bankaların Risk Santralizasyon Merkezi’nin belli bir sınıra kadar TOBB üyelerinin erişimine açılması konusunda çalışıyoruz. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın sahip olduğu bütün bilgi birikimi ve kurumsal ilişkiler sanayicilerimizin hizmetindedir. İzmir’deki Oda ve Borsa başkanlarımızla da etle tırnak gibiyiz, her an iletişim halindeyiz.”
 
Başarı sanayicilerin eseri
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Torbalı’da faaliyet gösteren sanayicilerle ekonomideki gelişmeleri de paylaştı. Mart ayında sanayi üretiminde önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.4’lük artış olduğunu hatırlatan Yorgancılar, “Bu başarı sanayicilerin eseridir” dedi.
Ender Yorgancılar, kapasite kullanımı ve ihracatın yıl sonu büyüme rakamlarında da revizyona yol açtığını belirtirken, “2012 sonundaki büyüme yüzde 5’i bulacak. Türkiye zaten büyümek zorunda. Küçülerek üniversitelerimizden her yıl mezun olan 700 bin gencimize iş yaratamayız, ekonomimizi güçlendiremeyiz, refahımızı artıramayız” diye konuştu.
 
Stratejik sektörlerde devlet politikası olmalı
Türkiye’nin cari açığı azaltmak için Girdi Tedarik Stratejisi’yle ithalata bağımlılığı azaltacak, sanayicinin ihtiyaç duyduğu ara mallarını ülke içinde üretecek politikayı oluşturduğunu vurgulayan Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Avrupa’da her 3 evden birinde Türk malı beyaz eşya olmasıyla övünüyoruz ama buzdolabının hayati parçası kompresörü ithal ediyoruz. En çok demir çeliği biz ihraç ediyoruz ama en çok hurdayı da biz ithal ediyoruz. Kompresörün en önemli hammaddesi bakırda Çin dünyanın dört bir yanında madencilik yatırımları yaptı. Bazı sektörlerde söz sahibi olabilmek için hammaddeye yönelik de devlet politikası olmalı.”
 
Hipermarket Yasası çıkmalı
Torbalı’da faaliyet gösteren sanayicilerin hipermarketlerin mal alım ve ödeme politikalarından yakınmalarına da değinen Ender Yorgancılar, “Raf parası, promosyon parası.. Yok böyle bir ticaret. Büyük Marketler Yasası’nın çıkması lazım. İzmir milletvekillerimiz çalışıyor. Biz de takip ediyoruz” diye konuştu.
 
Torbalı’ya özel ilgi
Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Abdülvahap Olgun, Pancar, Yazıbaşı, Ayrancılar ve Subaşı’nda sanayicilerin imar sorunları yaşadığını, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tarım İl Müdürlüğü’nün ek parsellere izin vermediğini anlattı. Olgun, “Konuyu bakanlarımıza bile arzettik ama henüz çözüm yok. Elektriklerimiz kesiliyor, yol problemimiz var, altyapı yetersiz. Türkiye’nin ve İzmir’in sanayisine büyük katkı koyan, isim yapmış büyük kuruluşlar Torbalı’da üretim yapıyor. Çözüm bekliyoruz” dedi.
Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Behçet Çınar da, ilçedeki sanayi kuruluşlarının 550 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, İzmir’deki 27.5 milyar liralık verginin 14 milyar lirasının Torbalı’dan toplandığını vurguladı. Çınar, “Türkiye’nin markalarının üretim yaptığı ilçeye özel ilgi gösterilmeli” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv