Efes koruma planına belediyeden yeni öneri

  • 0
  • 672
Yazı Boyutu:

İzmir2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 11.07.2013 tarih ve 2557sayılı kararı ile Efes Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili değişikliktaleplerini değerlendiren ve konuyu eylül ayı meclisinde İmar ve HukukKomisyonu’na havale eden Selçuk Belediyesi Efes Koruma Amaçlı İmar Planıkonusunda yeni öneriler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.  

Koruma kurulunun Efes’te yeni servis yollarıdüzenlenmesi, gezi güzergâhlarında değişiklik yapılması, alan içinde su satışbüfeleri gibi sonradan farklı ticari amaçlarla da kullanılabilecek alanlarınplana işlenmesi, ayrıca mezarlık kullanımı ve tarımsal faaliyetlere ilişkinistekler üzerinde eylül meclisinden bu yana çalışan Selçuk Belediyesi İmar veHukuk Komisyonu isteklerin ve değişiklik önerilerinin bir bölümünü yerindebulurken, Efes çevresindeki tarımsal alanlara ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planıile geliştirilen çözümün Koruma Bölge Kurulu tarafından uygun bulunmamasınedeniyle Yüksek Kurula başvuru yapılması konusunda çalışma başlattı.

İ
zmir 2 No’luKoruma Bölge Kurulu’nun 658 sayılı Arkeolojik Sitler Koruma Kullanmakoşullarına ilişkin İlke Kararını gerekçe göstererek kabul etmediği, SelçukBelediyesi  önerisinde; Efes çevresinde bulunan meyve bahçelerindeağaçların sökülmesi ve yenilenmesine izin verilmesi öngörülmüştü. İzmir 2 No’luKoruma Bölge Kurulu tarafından kabul edilmeyen öneride ısrarcı olan SelçukBelediyesi, şimdi de bu konuda engel oluşturan 658 sayılı Arkeolojik SitlerKoruma Kullanma koşullarına ilişkin İlke Kararının değiştirilmesi için KültürVarlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na başvurmaya hazırlanıyor.Efes çevresinde meyvecilik yapan vatandaşlar açısındanuzun yıllardır büyük sorun oluşturan, haksız yargılamalara ve cezalandırmalaraneden olan bu konuda çözüm oluşturacak  değişiklik başvurusu sürecindeKoruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarının Meclis gündeminde tutulmasıhedefleniyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Selçuk Belediye Başkanı HüseyinVefa Ülgür “Efes çevresindeki alanlarda Antik Çağlarda da tarım yapılıyordu,bugün de yapılıyor.  Bu yeşil dokunun korunması önemli. Bu alanlarda tarımyapılmaması kontrolsüz, bakımsız ve yangına müsait bir alana dönüşmesine nedenolacaktır. Bu kültür varlıkları için daha büyük bir tehlikedir. Bu alanlardatarım yapılması kültür varlıkları ve Efes’in korunmasına da sağlamaktadır”dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Piyano Öğrencileri Dinletisi

Avrupa Film Günleri başladı

Paris Yalnızlığı İzmirli sanatseverlerle buluştu

Cumhuriyet Kültürünün 100 Yılı

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Arşiv