Efes ve Bergama’ya “kardeş” geliyor

  • 0
  • 1.188
Yazı Boyutu:

Kadifekale’degecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu’nu günyüzüne çıkarabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalardaantik tiyatronun sahne duvarları ile girişi ortaya çıktı. Çalışmalartamamlandığında İzmir, Efes ve Bergama’nın ardından yeni bir antik antiktiyatroya daha sahip olacak.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 bin 500 yıllık geçmişi ile önemlimedeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’in tarihi mirasını ortaya çıkarma vekoruma hedefinde emin adımlarla ilerliyor. Tarih hedefi doğrultusunda atılanönemli adımlardan bir olan “Antik Roma Tiyatrosu’nun kente kazandırılması”çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Kamulaştırma kararı alınan bölgede BüyükşehirBelediyesi’nin yürüttüğü yıkım çalışmalarıyla antik tiyatronun sahne duvarlarıile girişi ortaya çıkartıldı. Yıkım çalışmalarının halen devam ettiği bölgeninçevresi, yine Büyükşehir Belediyesi tarafından tel örgülerle çevrildi.Yıkımların tamamlanmasının ardından bölgede arkeologlar çalışmaya başlayacak.Arkeoloji kazıların tamamlanmasıyla ortaya çıkacak Antik Roma Tiyatrosu’nun,kent içindeki turizm hareketliliğine çok önemli bir ivme kazandırması bekleniyor.

 

11.4 milyon TL’likkamulaştırma

Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’de gecekondular arasınasıkışıp kalan Antik Roma Tiyatrosu’nun ortaya çıkarılması için 12 bin 974metrekarelik alan üzerinde kamulaştırma kararı almıştı. Bugüne kadar 11 bin 115metrekarelik alanda 11 milyon 364 bin TL lira bedel ile 137 yapının tapusunualan Belediye, 175 binanın yıkımını gerçekleştirdi. Geri kalan 20 parseldeki 15yapıya ilişkin dava süreçlerinin ise devam ettiği bildirildi. 

 

Roma dönemi eseri

Kadifekale’deki antik tiyatro ile ilgili enayrıntılı bilgi, 1917 – 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter’ınaraştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerdebulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarınınRoma dönemi özellikleri taşıdığı biliniyor. Eski kaynaklarda, ErkenHıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu’nun paganizm döneminde İzmirli St.Polikarp’ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerineşahitlik ettiği öne sürülüyor

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv