Efsane Şef Krzysztof Penderecki geliyor

  • 0
  • 519
Yazı Boyutu:

Neredeyse bir asra yaklaşan yaşamını,yüzlerce beste, bir o kadar ödül, nişan, madalya ve unvanla süsleyen, 20.Yüzyılın en büyük besteci ve orkestra şeflerinden Krzysztof Penderecki, 28.Uluslararası İzmir Festivali’nin Açılış konserini yönetecek.         

1933 doğumlu sanatçı, çağının müziğine,senfoni orkestralarına ve çalgılarına kazandırdığı yeniliklerle 20. Yüzyılmüziğinde silinmez izler bırakmayı başardı. Çağdaşlarından çok ileride, müziktepek çok değişime imza atan Penderecki, bir röportajında;“300 yıllık çalgılargünümüzün dünyasını, hayallerimdeki sesleri yansıtmaktan uzak. Bir besteciolarak dinleyiciyi her an şaşırtmalıyım. Hayatı boyunca aynı müzik diliylebenzer eserler yazan, sıkıcı bir besteci olduğumu düşünmelerini istemem.”Diyor.        

İnsan sesine ve doğaya duyduğu büyükhayranlığı, bu alanda ölümsüz eserler besteleyerek ve 30 hektarlıkarberetumunda (ağaç parkı)  1500’e yakınfarklı türlerde ağaç yetiştirerek gösteren Penderecki, çağının en verimlibestecisi unvanını kanıtlarcasına beste yapmayı da sürdürüyor. Polonya’nınMilli Kahramanlarından biri kabul edilen besteci, müzik dışındaki hizmetleriylede onlarca ödül ve unvan kazanmış.        

Penderecki, Efes Antik Tiyatro’dayapılacak Açılış Konserinde Varşova Senfoni Orkestrası’nı yönetecek. Türkiye-Polonya Diplomatik İlişkileri’nin 600. Yıldönümü nedeniyle iki ülkenin kadimdostluğunu pekiştirecek konsere, ülkemizin gururu Piyanist Hüseyin Sermetsolist olarak katılacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Paris Yalnızlığı İzmirli sanatseverlerle buluştu

Cumhuriyet Kültürünün 100 Yılı

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Arşiv