Ege’de ilk defa yarı uyumlu kök hücre nakli başlıyor

  • 0
  • 884
Yazı Boyutu:

EgeÜniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Erişkin Hematoloji Bilim Dalı, kemik iliğinakli ünitesinde haploidentik (yarı uyumlu) kök hücrenaklini başlatıyor.  
 
Başta kan kanserleri olmak üzere, pek çokkan hastalıklarının tedavisinde kök hücre nakli önemli bir yere sahip.Ülkemizde, yılda yaklaşık 3 bin kadar kök hücre nakli yapılmakta ve bunlarınçoğunluğunu kendinden yani otolog kök hücre nakilleri oluşturmakta. Hastalarınbüyük çoğunluğu için, tam uyumlu akraba donörden yani vericidengerçekleştirilen kök hücre nakli planlanmakta olduğunu açıklayan EgeÜniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. GüraySaydam, “Ancak akraba tam uyumlu verici bulunamadığı için bu hastalarda otologkök hücre nakline başvurulmakta ya da alternatif tam uyumlu verici arayışlarınagirilmektedir” dedi. 
 
HASTALAR ŞEHİR DIŞINA GİTMEYECEK
Ege Üniversitesi Hastanesi HematolojiKliniği Kök Hücre Nakli Ünitesi olarak, gerekli destekleri alarak haploidentik( yarı uyumlu) kök hücre naklini başlatacaklarını ifade eden Prof. Dr. Saydam,“Çok kısa bir süre sonra hastalarımız, akraba dışı tam uyumlu ilik aramak içinbaşka şehirlere gitmek zorunda kalmayacak, yurtdışından ilik beklemeyecek vebeklerken hastalıkları tekrarlamamış olacaktır. Ayrıca zaman kaybı olmayacağıgibi, hastalar fazladan çoklu kemoterapi almak zorunda kalmayacaktır. Kendibulundukları şehirde tedavi olacaklardır” diye konuştu. KAT ETMEMİZ GEREKEN ÇOK YOL VARAlternatif tam uyumlu kök hücre naklindeesas başvuru merciini “Kemik İliği Bankaları” ve “Kordon Kanı Bankaları”nınoluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Güray Saydam, “Kordon kanının kök hücrekaynağı olarak kullanımı teknik ve idari nedenler başta olmak üzere pek çoksebepten dolayı pek yaygın değildir. Kemik iliği bankaları ise, sadece İstanbulve Ankara’da bulunmakta, gönüllülük esasına göre çalışmakta ve her zaman bumerkezlere ulaşım mümkün olmamaktadır. Ülkemizde bu bankalara kayıtlı yaklaşık40 bin kök hücre vericisi mevcuttur. Bu rakam tüm dünyada 20 milyonun birazüzerindedir. Sadece Almanya’da 6 milyon kayıtlı gönüllü olduğu düşünülürse, katetmemiz gereken yolun ne kadar uzun olduğu daha iyi anlaşılacaktır” diyekonuştu.
 
UYUMLU İLİK BULMAK ZOR
Bir hastaya doku tam uyumlukök hücre nakli gerektiği zaman hastanın önce başta kardeşleri olmak üzereakrabalarının tarandığını ve 6/6 ya da 10/10 tam uyumlu ilik bulunmayaçalışıldığını söyleyen Prof. Dr. Saydam, “Bu mümkün olmadığı zaman, akraba dışıtam uyumlu ilik için, ilik bankaları devreye girmektedir. Bu bankalarda taramave tam uyumlu iliğin bulunması bazen 6-9 ayı bulabilmektedir. Bu süreçtehastalık tekrarlayabilmekte ve bazı hastalarda tam uyumlu vericisi bulunsabile, kök hücre naklini yapmak mümkün olamamaktadır. Ayrıca kişiye tam uyumluilik vericisi bulma şansı yüz binde ile milyonda bir arasındadır ve bu işleridaha da zorlaştırabilmektedir” dedi. Prof. Dr. Saydam sözlerine şöyle devametti: “Ancak, aynı anneden ve babadan geldikleri için kardeşler arasında 6/6uyumu olmasa bile 3/6 ve daha üstü yani 4/6 ve 5/6 uyum oranları daha fazladır.Bu uyumluluk derecesi ile kök hücre nakilleri dünyada uzun zamandıryapılmaktadır. Ülkemizde de bu tip nakiller son 2-3 yıldır ivme kazanmıştır.Ancak vücudun iliği ve iliğin vücudu reddetme riski bu nakil tipinde çok dahayüksektir ve nakil öncesi iliğin özel bir işlemden geçmesini gerektirir. Pahalıbir teknoloji olmasına rağmen, hastalara yapacağı katkı göz önüne alındığızaman oldukça değerli bir yöntemdir. Haploidentik ( yarı uyumlu) kök hücrenakli ile bu sıkıntılar aşılacaktır.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv