Engelliler için akıllı asansör

  • 0
  • 852
Yazı Boyutu:

YaşarÜniversitesi öğrencisi İdil Kantarcı işitme ve görme engellilere kullanımkolaylığı sağlayacak asansör tasarladı. Uluslararası Asansör TasarımYarışması’nda 3’üncü olmayı başaran tasarımda kullanılan ses tanıma sistemi veişaret dilinden anlayan yazılım programı büyük ilgi çekti.

Asansörde kamu spotu
YaşarÜniversitesi Mimarlık Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi İdil Kantarcı, 13.Uluslararası Asansör Fuarı kapsamında düzenlenen V. Uluslararası AsansörTasarım Yarışması’nda üçüncü oldu. Kötü kullanıma karşı yeni çözümlerinbulunması ve asansör kullanıcılarının güvenliğini sağlamak amacıyla düzenlenenyarışmaya tüm dünyadan 100’ün üzerinde tasarımcı katıldı. 14 tasarımcınınfinale kaldığı yarışmada tasarımların uygulanabilir olmasına da dikkat edildi.Yarışmanın 3’üncüsü İdil Kantarcı, “Engelliler dahil herkesin herhangi birsıkıntı yaşamadan asansörü kullanmalarını sağlayacak bir tasarım oluşturdum.Kasıtlı kötü kullanıma karşı ise çözüm önerileri geliştirdim. Bunun için zemindöşemesinde kullanıcı darbesi ile kırılabilen malzeme yerine direnç özelliğiniyitirmeyen bir malzeme tercih ettim. Tasarımımın en ilgi çeken özelliği iseasansörün kullanıcıyı ses tanıma sistemiyle yönlendirmesi ve işaret diline algılıkamera sistemi oldu. Yine asansörün içine yerleştirdiğim kamu spotu dönen ekranile herhangi bir engeli olmayan kullanıcıların duyarlılığını artırmak istedim.”dedi.

Ödüllütasarımın özellikleri şöyle:
-Tasarımişitme ve görme engelli kişilerin yanı sıra elinde yük olan kişilere kullanımkolaylığı sağlıyor.
-Asansördeher işlem ‘ses tanıma sistemi’ ile gerçekleşebildiği gibi ‘işaret dilini’algılayabilen yazılım sayesinde görme engelli bireyler de asansörü güvenli birşekilde kullanabiliyor.
-Asansörükullanmak isteyen görme engelli bir kişinin kabin donatısının üzerinde bulunanküçük kameraya doğru kat numarasını göstermesi; işitme engelli bir kişinin isehangi kata çıkacağını söylemesi yeterli oluyor.
-Vandal kullanımlara karşı dayanıklı malzeme içeriyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İYTE'ye Yılın Liderlik ve Yönetim Ekibi Ödülü

13 yıl sonra yeniden

Orhun Değişim Programı: Azerbaycan Deneyimi

Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Eğitim’de Alternatif Yolculuğa Devam

Buca'dan üreticiye fidan desteği

Arşiv