EXPO 2020 yarışı Dubai ile İzmir arasında

  • 0
  • 890
Yazı Boyutu:

EXPO 2020 İzmirYürütme Komitesi Üyesi ve Ege ve Batı Akdeniz Sanayi İşadamları DernekleriFederasyonu (ESİDEF) Başkanı Mustafa Özkara, EXPO yarışının İzmir ile Dubaiarasında geçeceğini düşündüklerini söyledi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyleiftar organizasyonunda bir araya gelen ESİDEF Başkanı Özkara, kent ve ülkegündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İzmir'in EXPO adaylığıyla ilgili tüm yetkili ve görevlilerincanla başla mücadele verdiğini, literatüre geçecek seviyede kapsamlı birçalışma trafiğinin devam ettiğini anlatan Özkara, İzmir'de çok sayıda delegeyiağırladıklarını, aday ülkeler arasında en fazla delegeye ulaşanlardanolduklarını belirtti.

Yarışta artık son düzlüğe girildiğini, organizasyonu yapacakkentin 27 Kasım 2013'de Paris'teki oylamada belirleneceğini anlatan Özkara,"Şu an görünen tabloda bu yarış, Dubai ile İzmir arasında geçiyor gibigörünüyor. Elimizdeki veriler ve oluşan algı da bunu gösteriyor. OylamadaDubai'den daha üstün olmamız gerekiyor. Yaptığımız tüm görüşmelerde delegelerbize ya ilk bizim geldiğimizi ya da Dubai'den sonra başvuru yaptığımızısöylüyorlar. İki kent de agresif biçimde çalışıyor"

İzmir'in en çok oy almayı öngördüğü coğrafyada Dubai'nin deetkin olduğunu, Arap Ligi ve İngiltere'nin Dubai'yi desteklediğini, İzmir'inikinci tercih olarak görüldüğünü anlatan Özkara, İzmir'in ise Afrikaülkelerinde çok etkili olduğunu, bu kıtadaki oyların yarısından fazlasına sahipolduğunu ifade etti.

Oylamada ilk turu geçebilmek için gereken 49 oya ulaşılıpulaşılamadığı yönündeki bir soru üzerine Özkara, yazılı olarak verilmişdesteklere bakıldığında bu rakamın garanti olduğunun söylenemeyeceğini, ancakhenüz karar vermemiş ülkeler arasında çok yüksek ihtimalle destek verecek olanülkelerin oyları dikkate alındığında bu rakamın yakalanabileceğini dilegetirdi.

İzmir'in kuzeydeki rakibi Ekaterinburg ile güneydeki rakibiDubai ile farklı bölgelerde aynı hedef kitlelere hitap ettiğine dikkat çekenÖzkara, bunun bir avantaj olabileceğin işaret ederek, "Oylamada ilk turdabir kaza yaşamazsak bu iş bitti diye aramızda bir espri var. Çünkü ilk turda enaz oyu alarak elenen her ülkeye destek veren ülkelerin ikinci tercihiyiz"diye konuştu.

- İnciraltıtartışmaları

Mustafa Özkara, EXPO yeri olarak belirlenen İnciraltı'ndayapılan imar düzenlemesinde alışveriş merkezi öngörülmesi nedeniyle İzmirBüyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun tepki göstermesi sonrası çıkantartışmalarla ilgili ise haklı gerekçelerle itirazların olabileceğini, bunlarıniyi niyetli olduğuna sonuna kadar inandığını ancak bu eleştirilerin ifadeedilmesinde izlenen yolu doğru bulmadığını kaydetti.

Özkara, "Bu oylama kasım sonunda yapılacak. Ardından2014'da 2020'ye kadar 6 yıl vaktimiz var. Bu süre içinde kendi içimizdetartışmamızı yapabiliriz. Hataları bu süre içinde telafi edebiliriz. Amayapmamız gereken öncelikle EXPO’yu bu ülkeye getirmek. Bu süreçte hata yaparsakbunun telafi imkanı yok. Bunun pardonu, tekrarı yok. 'Biz İnciraltı sorununuçözelim tekrar oylama yapalım' seçeneği yok. İzmir, EXPO’nun mührünü aldıktansonra bu eleştiriler çözüme kavuşur" diye konuştu.

İnciraltı'ndaki imar düzenlemeleri konusunda geçmişte detartışmalar yaşandığını, Uluslararası Sergiler Bürosu yönetiminin bir kaç güniçinde yürütme komitesinden konuyla ilgili bilgi istediğini anlatan Özkara,aynı tartışmaların tekrarlanmasının yine rahatsızlık doğuracağını, rakiplerinbunu İzmir'in aleyhinde kullanabileceğini savundu.

EMD İzmir Şubesi Başkanı Tolga Albay ise dış siyasette sıcakgünlerin yaşandığını, yeni pazar arayan iş insanları için de zor günlerinyaşandığını belirterek, gelişmelerin İzmir'in EXPO adaylığını olumlu yöndeetkilemesini umduklarını ifade etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv