Fındık küspesinden ilaç, çay atığından biyodizel geliyor

  • 0
  • 866
Yazı Boyutu:

TİMGıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda birbirindenilginç projeler “tezgaha” çıktı, fındık küspesinin gıda, ilaç ve kozmetikürünleri geliştirilmesine yönelik proje birincilik ödülünü aldı. TİM Gıda Arge Proje Pazarı YürütmeKurulu Başkanı Eli Alharal, “Gelen projelerin yüzde 2’si bile sektörekazandırılsa Ar-Ge anlamında büyük başarı olacak” dedi. Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever:“Burada çıkan projeler sanayi sektörü ve ihracat sektörü tarafından üretimeyönlendirilmeli.”TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli:“Tarım, Türkiye’de inovasyon yapılabilecek en bakir sahalardan biri.”
 
 EkonomiBakanlığı himayelerinde, TİM desteğiyle ve Ege İhracatçı Birlikleri’ninkoordinasyonunda Türk Gıda Sektörü’nde yenilikçifikirlerin sanayi ve ihracat sektörleriyle buluşmasına aracılık etmesi amacıyladüzenlenen TİM Gıda Ar-Ge ProjePazarı’nda ödül töreni gerçekleştirildi. TİMGıda Arge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal’ın evsahipliğindegerçekleştirilen organizasyona, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ile GıdaTarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu’nun yanısıra TİMBaşkanvekili Ali Nedim Güreli ve çok sayıda ihracatçı ile akademisyen katıldı.  Finalekalan birbirinden ilginç 176 proje arasından birinciliği, Levent YurdaerAydemir’in geliştirdiği “fındık küspesinden gıda, ilaç ve kozmetik ürünleri yapılabilmesineyönelik” proje kazandı. İkinciliği “et ürünlerinin menşeinin belirlenmesineyönelik” projesiyle Serkan Yaman kazanırken; Arzum Erdem Gürsan’ın, “endokrinbozucu kimyasalların tespitini sağlayan” projesi de üçüncü oldu. Dereceyegirenlere para ödülü verildi. 
 
1.4 trilyon dolarlık pazar
Ödültöreninde konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye’nin tarımsektöründe 63 milyar dolar milli hasıla ile Avrupa’da birinci, Dünya’da iseyedinci ülke konumuna yükseldiğini belirterek, “TİM Gıda Arge Proje Pazarı’ndanbeklentilerimiz çok yüksek, sektöre rekabet gücü kazandırılması açısından büyükönem veriyoruz. Burada çıkan projeler sanayi sektörü ve ihracat sektörütarafından üretime yönlendirilmeli. Dünya’da 1.4 trilyon dolar tarım ürünleriihracatı oluyor. Hedefimiz bu 1.4 trilyon dolardan daha fazla pay almak” diyekonuştu.GıdaTarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ise, gayri safi millihasıladaki tarımın payının son 10 yılda 23 milyar dolardan 63 milyar dolaraçıktığını, tarım ürünleri ihracatının da aynı dönemde 4 milyar dolardan 16milyar dolara çıktığını böyledi. 
 
Yeni projeler sanayiyi bekliyor
Ödültöreninde konuşan TİM Gıda Arge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı EliAlharal, geçen yıl ilki düzenlenen proje pazarında bu yıl 400’ün üzerindebaşvuru geldiğini söyledi. “Bu projelerin yüzde 2’si bile sektöre kazandırılsa Ar-Geanlamında büyük başarı olacak” diye konuşan Alharal, dünya genelinde 50 binnoktaya ulaşan projenin, önümüzdeki yıllarda Uzakdoğu’ya da ulaşmasıyla çokdaha kapsamlı hale geleceğini ifade etti.Alharal,“400’ün üzerindeki projenin, 176 tanesini finalde sergiliyoruz. 36 proje baştaABD olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden geldi. 2023 yılı için 50-55milyar dolar arası ihracat hedefi koyduk ve proje pazarımız bu hedefeulaşmamızdaki en önemli gücümüz olacak” dedi.
 
“Türkiye tarımda reform yapmalı”
TİMBaşkanvekili Ali Nedim Güreli ise başvuran proje sayısındaki yüzde yüz artışadikkat çekti. Güreli, “Tarım, Türkiye’de inovasyon yapılabilecek en bakirsahalardan biri. Türkiye’de tarımda en zararlı olan popülizmdir. Türkiyetarımda reform yapmalı. Tarım sektöründe muhafazakarlığı bırakalım, tarımsektörü olarak para istemiyoruz yasal düzenlemeler istiyoruz” diye konuştu. 

Projelerden örnekler

Projepazarına yurtiçi ve yurtdışından başvuran toplam 416 çalışmadan, 176 tanesisergilendi. Ödül alan projeler dışında dikkat çeken bazı projeler şöyle: çayatıklarından biyodizel üretilmesi, alzheimer hastalığına karşı bitkiselpreparat, kızılötesi teknoloji ile baldaki sahteciliğin önlenmesi, sürülebiliret ürünleri, balık ve kabak aromalı cips, deniz yosunu suyu, bal tozu, buğdayçimi içeceği, iğde, karpuz ve kavunlu bisküviler, toz balık çorbası,keçiboynuzu dondurması
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Singapur üzerinden Asya Pasifik pazarında büyüyecek

Bedavaya versekte alan yok

Arşiv