Geçmişten günümüze notalar dile geldi

  • 0
  • 1.044
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Berrak Taranç’ın Türk Müziğinde Nota Yazımları isimli dersini alan öğrencileri Türk Müziğinde Nota Yazım Teknikleri Projelerini Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Amfisi’nde öğretim görevlileri ve öğrencilerle buluşturdu.
 
13. Yüzyıldan beri alfabe esas alınarak oluşturulan Ebced, Ali Ufuki , Kantemiroğlu, Hamparsum nota yazım sisteminin günümüzde tanıtımını üstlenen projelerin yöneticisi Prof. Berrak Taranç şunları söyledi:  “Bu proje dahilinde günümüzde seslendirilen eserler 13. Yüzyıl ve 19. Yüzyıl arasında kullanılan nota yorumlarına çevrilerek öğrenciler tarafından oluşturulan Türk Müziği grupları tarafından seslendirilerek sunulacak. Böylece geçmişten günümüze, nota yazım teknikleri arasında bir köprü oluşturacaktır. Öğrencilerin geçmişteki nota yazım tekniklerini bilmeleri geçmiş yüzyıllardaki pek çok eserin günümüze aktarılması açısından önem taşımaktadır. Amacımız projemizi Avrupa’da ve Türkiye’de en iyi şekilde duyurmaktır. Bu proje ile öğrencilerin takım halinde çalışmaları ve ekip oluşturarak bilimsel ve sanatsal sunumlarını izleyicilere iletmeleri sağlanmaktadır”
 Dünyada ilk olma özelliği taşıyan projede öğrenciler “Kapıyı Çalan Kimdir, Ben Giderim Batum’a, Nazbarı, Gamuf Yaylası, Toprak” isimli eserleri seslendirdiler.  45 kişinin katılımıyla gerçekleşen projenin uygulanması sırasında Okul Müdürü Prof. Dr. Semih ÖTLEŞ, Müdür Yrd. Doç. Dr. Sıtkı Bahadır TUTU, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. M. Aykut MİS öğretim görevlileri ile öğrenciler de izleyici olarak bulundular.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Valslerden Semailere

İTK'da İngilizce Müzikaller

Sezon, sergiyle kapandı

Piyano Öğrencileri Dinletisi

Avrupa Film Günleri başladı

Paris Yalnızlığı İzmirli sanatseverlerle buluştu

Arşiv