Gökçüoğlu: İhracat için SDŞ’ler geliştirilmeli

  • 0
  • 821
Yazı Boyutu:

EgeBölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu,Türkiye’nin dünya ticaretindeki payını artırabilmek, 500 milyar dolarlıkihracat hedefi ve cari açığın daraltılması için sektörel dış ticaretşirketlerinin geliştirilmesi
gerektiğini söyledi.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin tanınanbazı desteklerle dış ticarette uzmanlaşmalarını sağlamak amacıyla 1980kararlarıyla ihracatı teşvik kapsamında oluşturulan Dış Ticaret SermayeŞirketleri (DTSM) ile Sektörel Dış Ticaret Şirketleri’nin (SDŞ) sayılarınadikkat çeken Gökçüoğlu, “Türkiye’de bugün Dış Ticaret Sermaye Şirketi’ninsayısı 56, İzmir’de ise 5. Türkiye’de 8 tane olan Sektörel Dış TicaretŞirketi’nden ise İzmir’de olmadığını tespit ettik. 56 Dış Ticaret SermayeŞirketi’nin de ağırlıklı olarak Arçelik, Ereğli Demir Çelik, Şişe Cam, Bosch,Petkim gibi firmaların kendi ihracat departmanları olduğu görülüyor” dedi.

İbrahim Gökçüoğlu, Japonya’da başlayan butür örgütlenmelerin, Güney Kore’nin başarısında da çok önemli etken olduğunuvurgularken, “Türkiye’nin dünya ticaretindeki payını artırabilmek için, 500milyar dolar ihracat hedefimiz için ve yumuşak karnımız olan cari açığındaraltılması için çok önemli gördüğüm bu oluşumu geliştirmek zorundayız. Onedenle de sistemin aksayan yönleri mutlaka revize edilmelidir” diye konuştu.

KOBİ’lerihracata yönlendirilmeli
Küresel krizin tüm dünyada şirketlerinkapanmasına, ülkelerin iflas etmesine ve son olarak ABD’nin otomotiv merkeziDetroit örneğinde olduğu gibi şehirlerin batmasına neden olduğunu hatırlatanGökçüoğlu, özellikle son günlerde yeniden ülke borçlarının gündeme geldiğinibelirtti.

Borç, ekonomik büyüklükler ve dış ticaretdengesini baz alarak yaptığı karşılaştırmada Türkiye’nin hem borcunun milligelire oranının hem de dış ticaret açığının rekabet halinde olduğu gelişmekteolan ülkelere göre fazla olduğuna dikkat çeken İbrahim Gökçüoğlu, sözlerinişöyle sürdürdü: “Dünyanın 17. Büyük ekonomisi olan Türkiye’nin toplam dışborcunun GSYH’ye oranı yüzde 42, dış ticaret dengesi 84 milyar dolar eksiverirken, 15’nci sıradaki Güney Kore’nin dış borcunun GSYH’sine oranı yüzde33.3, ayrıca 28.3 milyar dolarlık dış ticaret fazlası var. Rusya’nın dışborcunun GSYH’sine oranı yüzde 27.2, dış ticaretinde 193.8 milyar dolarlıkartısı bulunuyor. Brezilya’nın toplam dış borcunun GSYH’sine oranı yüzde 19.2,dış ticaret fazlası 9.2 milyar dolar. Arjantin’in toplam dış borcunun GSYH’sineoranı yüzde 7.4, dış ticaret fazlası 12.4 milyar dolar. Bu nedenle de baştaüretim olmak üzere ihracat çok önemli. KOBİ’lerimizin üretmeye ve ihracatyapmaya yönlendirilmesi ve desteklenmesi zaruridir diyoruz.”

EBSO Yönetim Kurulu Başkan YardımcısıGökçüoğlu, Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin 19Haziran’daki açıklamalarının ardından küresel piyasalarda artan döviz kurlarıve sermaye hareketlerindeki yavaşlamanın da Türkiye ekonomisindeki dengeleriolumsuz yönde etkilediğini, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in,Merkez Bankası’nın faiz adımının azalan sermaye girişlerinin yaratacağırisklere karşı daha hazırlıklı olmasına rağmen risklerin hala sürdüğünübelirttiğini de dile getirdi. Gökçüoğlu, “Özel sektörde borçların taşıdığıriski göz ardı edemeyiz. Şirketlerimizin bu noktada çok daha dikkatli olmasıgerekmektedir” dedi.

Karşılıksız çeklere ilişkin yaşanansıkıntıların defalarca kez dillendirildiğini hatırlatan Gökçüoğlu, 2011 yılınınAralık ayında yüzde 64 olan ödeme oranının, hapis cezasını kaldıran ÇekKanunu’nun çıktığı 2012 yılı Şubat ayından sonra azalarak bugün yüzde 47’leregerilediğini de bildirdi.

Anketlerçok iç açıcı değil
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıİbrahim Gökçüoğlu, Araştırma Müdürlüğü tarafından yapılan 2013 yılı ilk 6 aydeğerlendirme anketi ve yıl sonuna ilişkin beklentileri de açıkladı.

İzmirli sanayicilerden EBSO anketinekatılanların yüzde 41’i yılın ilk yarısında sektörlerinin küçüldüğünü, yüzde25’i değişmediğini, yüzde 34’ü ise büyüdüğünü bildirdi. Sanayicilerin yılınikinci yarısına ilişkin öncelikli stratejileri sırasıyla yeni dış pazarlarayönelme, iç pazar satışlarını artırmaya yönelik yeni stratejiler geliştirme vemaliyetleri düşürme oldu.

2013’ün ilk yarısında cirosu ve karınınazaldığını bildirenlerin oranı yüzde 31, cirosunun artıp karının azaldığınıbildirenlerin oranı yüzde 26 olurken, değişiklik olmadığını bildirenler yüzde22’lik oranı teşkil etti. Cirosu ve karının arttığını bildirenler ise yüzde20’lik dilimi oluşturdu.

İşi olumlu sonuçlandırmanın önündeki enbüyük engeller olarak sanayicilerin yüzde 44’ü haksız rekabet, yüzde 21’iyüksek faiz, oynak kur, yüzde 19’u enerji maliyetlerinin yüksekliği, yüzde 10’upolitik belirsizlik, yüzde 6’sı ise hammadde yetersizliğini gösterdi.

İkinciyarı için yatırım kararları sevindirici
Yılın ilk yarısında yeni bir yatırımgerçekleştirip gerçekleştirmedikleri sorusuna sanayicilerin yüzde 43’ü hayıryüzde 36’sı evet cevabı verirken, projelendirme aşamasında olduklarınıbildirenlerin oranı yüzde 21 oldu. Bu bölümde sanayicilerin yüzde 41i yılınikinci yarısında yeni yatırım planladıklarını, yüzde 15’i iç ve dış gelişmelerebağlı olarak yeni yatırım gerçekleştirebileceklerini bildirdi, yüzde 44’ü isehayır cevabı verdi.

İçve dış gelişmeler önemli
EBSO anketine katılan sanayiciler, 2013’ünikinci yarısında Türkiye’de çözüm bekleyen ilk üç konuyu; sosyo-politik ikliminyumuşatılması (yüzde 23), vergi reformu (yüzde 20) ile faizler ve kurpolitikası (yüzde 19) olarak belirledi. Yine ikinci yarıda ekonomiyietkileyecek başlıca gelişmeler; politik istikrarsızlık (yüzde 35), küreselresesyon (yüzde 23), faizlerdeki artış (yüzde 20), kurlardaki istikrarsızlık (yüzde12) ve enflasyon artışı (yüzde 10) olarak kayıtlara geçti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv