Gözünüzle oynamayın, oyun oynayın

  • 0
  • 1.233
Yazı Boyutu:

Yaz tatiliyle birlikte bilgisayar, televizyon karşısındadaha uzun zaman geçirecek, akıllı telefonları ellerinden bırakmayacakçocukların göz sağlıklarını tehlikeye atacaklarını belirten Göz HastalıklarıUzmanı Dr. Filiz Akyol, kullanıma sınır getirilmesini önerdi.  Yapılan bir çalışmada sokakta oynayançocukların miyopisinin daha az olduğunun bildirildiğini kaydeden Uzm. Dr.Akyol, “Bilgisayar, tv ve kitap karşısında uzun zaman geçiren çocuklarda , günışığı alımıyla da çok ilişkilendirilen miyopinin (uzağı görememe) anormalartışı gelişiyor. Çocukların bunları kullanma süreleri  7 yaşına kadar günde bir saat, 14 yaşa kadar2 saatle sınırlandırılmalı, 2 yaşına kadar eline verilmemeli” dedi.
 
 
Okullar kapandı, belki de pekçok çocuğun karne hediyesi,tablet bilgisayar, akıllı telefon oldu, anne babalar çocuklarını bu “çağınoyuncakları” ile ödüllendirdi. Ders, ödev derdi kalmayan, tatilini denizde,havuzda geçirme olanağı olan çocukların bile serinlemek yerine zamanlarını eviniçinde tv, bilgisayar, tablet karşısında geçirme planlarına İzmir Kent  Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. FilizAkyol,  ciddi uyarılar getirdi. Akyol,akıllı telefonlarla, bilgisayar ve televizyonlarla adeta “bütünleşecek”çocukların gözlerinin yaşayacağı sağlık sorunlarına dikkat çekti. Uzm. Dr.Akyol  şunları söyledi:
 
 
SÜREKLİ YAKIN UYUMU, GÖZ BOZUKLUĞU ARTIŞINDA BİR FAKTÖR
“Çocukların uzun süreli bilgisayar, tablet; akıllı telefonkullanmaları hem göz sağlığı, hem  ruhsalve bedensel sağlık açısından sakıncalı. Son çalışmalar çocuklara 2 yaşına kadartablet, akıllı telefon kullanımını yasaklıyor,  7 yaşına kadar günde bir saat, 14 yaşa kadargünde iki saat kullanımla sınırlı tutulmasını öneriyor. Ve bu kullanım süresiboyunca da çocukların 20-30 dakikada bir 10 dakika mola vermesi, moladafiziksel aktivite yapmalarını, uzaklara bakmalarını istiyor. Çünkü bahar ve yazaylarıyla başlayan alerjiler uzun süre televizyon, bilgisayar karşısında kalançocuklarda şiddetle artıyor. Hep kıpkırmızı gözlerle karşımıza geliyorlar. Buradahem alerjinin tedavisi hem de sınırlı zamanda aralıklarla bilgisayar kullanımıönem  taşıyor. Bilimsel olarak miyop nedenitam olarak desteklenmese de 15 yıllık takiple yapılan bir çalışmada sokaktaoynayan çocukların miyopisinin daha az olduğu bildirilmiş. Bunun açıklamasıbilgisayar, tv ve kitap karşısında uzun zaman geçiren çocuklarda , gün ışığıalımıyla da çok ilişkilendirilen miyopik tetiklenme (miyopinin anormal artışı)  gelişiyor. Direkt bilgisayarla açıklanmasa dagün ışığından uzak kalmaları fiziksel aktiviteden uzak, sürekli yakın uyumuyapmaları göz bozukluğunun artışında bir faktör olarak değerlendiriliyor.”
 
 
BİLGİSAYARDAN YANA YETİŞKİNİN ŞİKAYETİ FARKLI ÇOCUĞUNKİFARKLI
Uzm. Dr. Akyol, İzmir Kent Hastanesi Göz HastalıklarıPolikliniği’nde bu konuda çok deneyim kazandıklarını söyledi. İşi bilgisayarlaolan yetişkinlerin  gözde kuruluk, yanma,batma şikayeti ile başvurduklarını, çocuk hastaların ise aileleri tarafından“Göz kızarıklığı!” şikayeti ile getirildiğini kaydeden Uzm. Dr. Akyol, “ Buçocuklarda alerjik tablonun çok arttığı görülüyor. Radyasyon yönünden cihazlarçok sakıncalı bulunmazken, elektromanyetik dalgalar açısından ciddi suçlanmalarmevcut, üstelik bu konudaki bilimsel çalışmalar yetersiz. Göz sağlığınınkorunması açısından bilgisiyar başından kalkmayan yetişkinler için en azından20 dakikada bir 20 saniye süreyle 20 metre uzağa bakarak gözlerinidinlendirmelerini öneriyoruz. Çoğunluk oyun ve eğlence  amaçlı bilgisayar karşısında oturançocukların da ebeveynleri tarafından uyarılarak 20 dakikada bir bilgisayarbaşından kalkmalarının, 10 dakika fiziksel aktivite yapmalarının sağlanmasınıistiyor, öneriyoruz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv