Günay: 2012'de moralimizi bozmayacağız, yine başaracağız

  • 0
  • 1.029
Yazı Boyutu:

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği” tarafından düzenlenen "Global Kriz ve Türk Turizmi" konulu panelin kapanışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay. "2012’de moralimizi bozmayacağız.Bu sıkıntılı pazarda gerilemeden ayakta durmaya çalışacağız. 2008 - 2009’da başardık,yine başaracağız. Kaliteden ödün vermeyeceğiz" dedi. 

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği” tarafından düzenlenen "Global Kriz ve Türk Turizmi" konulu panel Kültürpark’taki Uluslararası Fuar Alanı’nda gerçekleştirildi. Travel Turkey İzmir Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelin moderatörlüğünü TUI Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner yaptı. Panele Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, TUROB Başkanı Timur Bayındır, Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat, TUI AG Kontrat Müdürü Christian Gertzen panelist olarak katıldı.

İşler: Turist sayımız 3.5 milyona gelmeden rahat uyku yok
Panelin açılış konuşmasını yapan ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “Turizm sektörü 2023’te 50 milyon turisti hedefliyor. İstanbul ve Antalya’dan” sonra bu hedefe ulaşmak için üçüncü bir oyuncuya ihtiyaç var. Burada İzmir’in ortaya çıkması gerek. ETİK olarak biz hedefimizi açıkladık. İzmir’e 3.5 milyon turist hedefini yakalamadan rahat uyku yok bize” dedi. En son katıldığımız İngiltere’deki WTA fuarında.çok iyi şeyler görmediklerini anlatan ETİK Başkanı İşler, 2012 yılında yaşanması beklenen global krize ilişkin şunları söyledi:   “Türkiyeli turizmciler olarak krizlere alışığız. Turizm sektörümüz krizlerle mücadele ede ede mücadele etmeyi kabiliyetini geliştirdi. Terörist başı yakalandığında bir kriz yaşadık, aştık. Irak Savaşı’nı yaşadık, ülkemiz için çok büyük bir felaket olan Marmara depremini yaşadık, onun yol açtığı krizi de aştık. Geçmişte 2009 global krizini de bir şekilde aştık. Şimdi 2012’de global kriz söz konusu. Türk turizminin bunu da aşacağından şüphemiz yoktur. Nitekim 2009 tüm dünya turizmi düşüşe geçmişken Türk turizmi 2009 yüzde 5 artışla kapatmıştır. Bu turizmimizin ve sektörümüzün ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir. 2011 yılı itibarıyle yüzde 10’un üzerinde artışla kapatacağımızı tahmin ediyoruz.”

Ege olarak da yüzde 20’ye yakın bir artış öngördüklerini anlatan ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “2012 yılında bizi sektör olarak zorlayacak olan şey terör, global ısınma ve onu tetikleyen deprem olasılığı, ısınan bölge coğrafyasındaki savaş riski, döviz kurlarının sabit kalmasının sektör üzerindeki baskısı” dedi. Global krizin yanında görünmeyen, ama her an sektörü çok büyük sekteye uğratacak, yara açacak, dile getirilmeyen, ama var olan büyük riskler bulunduğunu söyleyen İşler şu görüşleri dile getirdi: “2012 global krizine karşı hazırlıklıyız. 2012 yılında sadece global krize dayalı kriz de olsa, yılı yüzde 5 artışla geçeceğimize inanıyoruz. Bugün için 2012 satışlarına baktığımızda, İngiltere pazarı hariç tüm pazarların olumlu hava estirdiğini ve artışa dönük değerlendirmeler yapıldığını görüyoruz. İngiltere pazarında yüzde 10 - 14 seviyesinde düşüş beklerken alternatif pazarlara yönelmek gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye yeni pazarlar konusunda çalışmak zorunda. Yaşlanan Avrupalı turistin alternatifi olabilecek pazarlara, bunun yanında yeni konsept otellere ve eğilimlere ihtiyaç var.”

Baraner: Dünyada hava bulutlandı Türkiye’de güneş var
Panelin moderatörlüğünü üstlenen TUI’nin Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, Türkiye’nin son on yıllık süreçte kıtalararası turizmde baş aktörlerden birisi olduğunu belirterek, bugün dünyanın birçok coğrafyasında Asya, Afrika, Rusya pazarında Türkiye’siz turizm yapmanın imkansız hale geldiğini söyledi. 2012 yılının ilginç bir yıl olduğuna değinen Baraner, “Konuyu meteorolojik bir örnekle açıklamak gerekirse tüm dünyada hava birdenbire değişti, bulutlandı. Her yerde bulut var. Sadece birkaç yerde güneş var. Bunların başında Türkiye geliyor” dedi.

Türkiye’nin 2012 yılında Avrupa’nın en önemli destinasyonu olacağını vurgulayan Baraner, Der Spiegel Gazetesi’nde yayımlanan bir haberin çok önem taşıdığını belirtti. Baraner, “Der Spiegel Gazetesi’nde bugün çıkan haberde Türkiye’nin fiyatları yüzde 8 arttırdığı, Tunus’un yüzde 6, Mısır’ın yüzde 3 düşürdüğü yazıyor. Araştırılarak hazırlanmış bir haber. Ancak buna karşın Türkiye’nin en sıcak destinasyon olacağını yazmışlar.”

Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat, panelde yaptığı konuşmada, “2012’ye bakınca dünyada ve Türkiye’de bir daralma olacağının görüldüğünü söyledi. “IMF rakamlarına göre dünyanın yüzde 4 büyümesinin öngörüldüğünü anlatan Arolat, rakamların Ocak ayında revize edileceğini belirterek şu görüşleri dile getirdi:  “Türkiye için yüzde 4’lük büyüme öngörülüyor. IMF, yüzde 2, OECD yüzde 3 büyüme öngörüyor. Türkiye’de IMF Türkiye masası yetkililerine gore üç önemli ayak var. Güçlü bankacılık sistemi,ciddi mali yapısı ve harekteli özel seektv. Olumsuz yönlemimiz ise tasarruf ve rekabet gücümüzün düşük olması,Tasarruf gücümüz yüzde 12. 2012 açısından bakınca belli bir iyimserlikle ayrıştırıyor bizi bunlar ama büyüme yüzde 4 gibi görünüyor. O yüzden çok ciddi bir problemle karşı karşıyayız.”

“2012 yılında tüm dünyada bir daralma olacaksa,Türkiye de buna göre hareket etmek durumunda” diyen Arolat, kendisine göre sektörde yapılabilecekleri şöyle sıraladı: “Son 20 yılda turizm sektörü krizlere rağmen büyümesini sürdürmüş. Genel tanıtım ve nokta tanıtımın çok önemli olduğu bir yıla giriyoruz. Avrupalılara yeni bir model sunmalıyız.Üst düzey turistlere hitap edecek bir yapılanmaya gidilebilir. THY’nın bireysel olarak yatırım yapması gerek. Yine elektronik pazarlamada dünyada önemli gelişmeler var. Türkiye de bu yapıyı kullanmalı. 2012 Akdeniz çukurunda yeni bir dönem. Fiyat kırılarak turist getirilmeye çalışılacak. Türkiye bunu kullanmamalı.Türkiye’nin ucuz satış yerine, Yunanistan’la birlikte ortak bir satış geliştirebilir.”

Türkiye’nin son 20 yılda turizm gelirini dokuz kat arttırdığına değinen Osman Arolat, bütün krizlere karşın Türkiyenin turizm gelirini arttıran bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’nin son 25 yıldır terörle boğuşurken çıtayı sürekli yükselten bir durumda olduğunu belirten TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, global krize ilişkin görüşlerini dile getirirken, “Önceleri şirketler batıyor diye üzülüyorduk şimdi ülkeler batıyor” dedi. Pazarlama teşkilatı olarak tanıtım faaliyetlerini öne çıkartmak gerektiğini vurgulayan Ulusoy, Amerika’daki daralmanın Avrupa’yı tetiklediğini söyledi. Hindistan’da dünyayı gezen 250 milyon insan bulunduğunu belirten Ulusoy, Hindistan ve Japonya’ya yönelmek gerekitğini dile getirdi:   Sektöre “Ya fiyatta anlaşın ya da birleşin” dediğini söyleyen Ulusoy, fiyatta ödün verilirse hizmet kalitesinin düşeceğini anlatırken hizmetle fiyatı eşitlemek gerektiğine dikkkat çekti. “Suriye ve İran pazarını kaybetmemize rağmen,gelen turist sayısında 30 milyonu aştık” diyen Ulusoy, “Bu durum bizi şımartmamalı, fiyat kırmamalıyız” dedi. Almanya’nın ihracatının Türkiye’nin 2023’teki hedefinin üç misli olduğunu vurgulayan Başaran Ulusoy, ETİK’in yaptığının doğru olduğunu ve bu fuarların sürmesi gerektiğini söyledi ve bu krizin de atlatılacağını, ama fiyat kırılmaması gerektiğini dile getirdi.

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, önümüzdeki yıla Avrupa Birliği'ndeki gelişmeler ve ülkemizin konaklama sektöründe neler olduğu açısından bakmak gerektiğini söyledi. Türkiye turizminin krizde büyüdüğünü, bunda pazarlamadaki yelpazenin önemli olduğunu söyleyen Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Amerika’dan Japonya’ya kadar turist alıyoruz. Fiyat kalite dengesini iyi korumamız lazım. Turist verdiği paranın karşılığını alıyor. Türkiye artık ucuz bir ülke değildir ama verdiğimiz parın karşılığını aldığmıız ülkedir. Türkiye son 10 yıldır hep büyüdü, çünkü ürün kalitemiz iyi. Tedbiri elden bırakmadan çalışmalara devam etmeliyiz. 'Yandık bittik' demeye gerek yok, gelişmeleri takip etmeliyiz. Ürünümüzün ne kadar vazgeçilmez olduğunun bilinmesi gerek. Tur operatörleri uçak şirketleriyle ortak kampanyalara önem vermeli ve sinirlerimize hakim olmalıyız. Çünkü satışlar geç açılacak. Ege ve İzmir’de bir kaç senedir Sun Express'in base kabulünden sonra arttı. Ancak Muğla’da azalma var.”

2012’nin çok kolay geçmeyeceğinin belli olduğunu anlatan TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, “Fiyat indirimi beklemeyin. İzmir’de herkesin; kamunun, özel sektörün, belediyenin bir araya gelip bir soru sorması gerek. ‘İzmir’e niye gelelim?’ diyene bir cevap bulmaları gerek. Tek güç olarak gitmeli workshoplara, ülke tanıtımlarına. Yola yalnız çıkmamak gerek. Böyle olunca tanıtım daha kolay” dedi. Ayrıca İzmir’de havaalanına iki pist daha eklenmesi gerektiğini vurgulayan Bayındır, “Bu süreçte İzmir low coast (düşük fiyatlı) tarifeli uçuşları getirmeli. Fiyatlar İzmir’de çok yüksek değil, bunu kullanabilirsiniz.Bir de İzmir’de yataklar bir yıl içinde ne kadar doluyor, bunun saptanması gerek” diye konuştu:

Avrupa ülkelerindeki kriz karşısında BRICS ülkelerine yönelmek gerektiğini de belirten Timur Bayındır, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerini kapsayan BRICS ülkelerinin yeni pazar olanakları yaratacağını söyledi. 2012 yılının Türkiye’de Çin yılı, 2013 yılının da Çin’de Türkiye yılı olacağını da anımsatan ve stratejinin buna gore yapılabileceğini vurgulayan Bayındır, “İstanbul’un turizm konusundaki başarısının tanıtımda birlik olarak hareket edilmesinden kaynaklandığını vurgulayarak,”İstanbulda sürekli bir eğitimin içindeyiz. Turizmcisinden şoförüne kadar. Müşteri memnuniyetini sağlayarakgeleni tekrar getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, İzmir’e havayoluyla gelen üç turistten birini kendilerinin getirdiğini belirten Hacı Say, 2012’de kapasitelerini yüzde 17 uçuş sayısını da yüzde 22 arttırmayı planladıklarını belirtti.Yatak kapasitesinin de önemli olduğunu söyleyen Say, turizmi 12 aya yaymak gerektiğini, İzmir’in butik bir turizme de yönelebileceğini dile getirdi.

TUI AG Kontrat Müdürü Christian Gertzen, kendisine fuarda karşılaştığı bir çok kişinin, Türkiye’nin tur operatörleri açısından ne kadar önemli olduğunu sorduğunu anlatan Gertzen, Türkiyedeki gelişmelerden son derece memnun olduklarını söyledi.Tüm dünya ve Almanya’nın da bu krizden etkilendiğini anlatan, krizin sadece ekonomiyi değil, tüketici davranışını da etkilediğine değinen Christian Gertzen, sözlerini şöyle sürdürdü:    “Tüketici daha yavaş davranacak, 2012’de büyümekten değil stabil kalmaktan söz ediyorum. Türkiye bizim ilk İspanya ikinci odak noktamız olacak. İzmir’de de iyi bir artış yaşanıyor, önümüzdeki satışlarda bunu daha iyi arttıracağız. Türkiye’de üç tane önemli faktör var. İlki çok harika bir ülke. İkincisi eşi benzeri olmayan bir kültür var. Üçüncüsü turizm olarak harika otel ve otel partnerleriniz var.Bakanlığınız da çok iyi çalışıyor. TUİ olarak sizden isteğimiz” İzmir havaalanında daha da genişlemek istiyoruz.Son zamanlarda TUI çok iyi otel markalarıyla işbirilği yapmaya başladı.Bu otel markalarını uygulamak ve yatırımcılarla işbirilği yapmak istiyoruz. Başarılı bir turizm için ne gerekiyorsa türkiyede olduğunu düşünüyorum. Önümüz açık. Özellikle dikkat etmeniz gereken, yeni bir müşteri tipi oluştu, kendimizi buna gore değiştirmemiz gerek.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, ekonomik kriz yaşayan ülkelerde Maaşları düşürmek, vergileri arttırmak, ciddi tasarruf önlemleri alınmaya başlandığını belirtti. Bu kapsamda insanların ikinci seyahatlerini azaltmaya, kalış sürelerini düşürmeye, uzak yerler yerine yakın yerleri tercih etmeye başladığını anlatan Taşbaşı, “Krizde en korktuğumuz tur operatörlerinin ve uçak şirketlerinin iflasıdır. Bu ikisi bizi çok etkiler. Biz dünyada birçok ülke krizden etkilenirken yılı artıyla kapatan nadir ülkelerden birisi oldu. Bunda turizm sektörünün önemli bir payı var. Yıl içinde turizmcilerle sık sık bir araya gelip sorunları tartışıyor, önerilerini alıyoruz. Krizden böyle çıktık. 2012’de de böyle görünüyor” diye konuştu.

Devlet ve özel sektör işbirliğine güvendiklerini Travel Turkey gibi fuarlara çok önem vermek gerektiğini anlatan Taşbaşı, “Dünyada yeni ülkeler yeni destinasyonlar var. Altı yeni ülkede tanıtım ofisi açmayı düşünüyoruz. Kazakistan, Hindistan, Çin’de yeni müşavirlikler açacağız” dedi. Cumhur Güven Taşbaşı, “Tur operatörlerine destek veriyoruz. Birlik içinde olup moralimizi bozmamamız gerek. Tek korkumuz çevrede savaş gibi kötü bir şey olmasın. Türkiye rakibimiz olan İspanya ve İtalya’dan daha avantajlı” görüşünü dile getirdi.

Panelin kapanışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “2012’de moralimizi bozmayacağız. Bu sıkıntılı pazarda gerilemeden ayakta durmaya çalışacağız. 2008 - 2009’da başardık, yine başaracağız. Kaliteden ödün vermeyeceğiz” dedi. Dünyada yeni pazarlara yönelmek gerektiğini söyleyen Günay, Çin”de ikinci tanıtma ofisini açma çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. İzmir’in daha fazla yatırıma ve uçuşa ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Bakan Ertuğrul Günay, sadece uçuş ve kruvaziyeri arttırmanınyetmeyeceğini, bunları ucuzlatmak gerektiğini söyledi.

“Antalya, İstanbul ortada.İzmir’in birkaç katına çıkması gerek. Bunun için de kamuoyunun bize yardımı olması gerek” diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Hayat tarzımızı turizmin içine katmamız gerek.Konaklama merkezimiz yüksek düzeyde, ama turist otelden çıkınca kahvede, sokakta göreceği cazip şeyler olması lazım. Bu tarzı iyileştirmek ve gelen turisti hayat tarzımızla tanıştırmak gerek. Gelen sayısı artmasa da geliri arttırmamız gerek” diye konuştu. Bakan Günay etkinliği düzenlediği için ETİK’e teşekkür etti.

ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, paneli yöneten TUI Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner ile panelin konuşmacıları Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Ahmet Barut, Timur Bayındır, Hacı Say, Başaran Ulusoy, Osman Arolat Christian Gertzen’e birer teşekkür plaketi hazırladıklarını söyledi. Panelistler, plaketlerini Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın elinden aldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı

Tarım Fuarındaki hedefler katlandı

Marble İzmir 29’uncu kez açıldı

Tarım fuarı üreticinin ayağına gidiyor

Optic World İzmir Fuarı kapılarını açtı

İzmir’in “gözü” bu fuarda olacak

Arşiv