Gürsoy’un minyatürleri Tabib Odası’nda

  • 0
  • 1.114
Yazı Boyutu:

  Dr. Figen Gürsoy’un Kültür Bakanlığı Ödüllü Minyatürleriİzmirli minyatür ve resim tutkunlarını bir araya getirdi.

İzmir Tabib Odası’nın ev sahipliğinde İzmir Tabib OdasıOrhan Süren Salonu’nda gerçekleşen sergi açılışına oda üyesi hekimlerinyanısıra çok sayıda sanatçı da katıldı. Geçtiğimiz yıl düzenlenen KültürBakanlığı 17nci Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışması’nda Minyatür dalındaBaşarı Ödülü sahibi sanatçının minyatürleri açılış kokteyline katılan kalabalıksanatsever ve sanatçıdan tam not aldı.

Küçük yaşlarda gazete ve dergilerdeki küçük resimleribiriktirme ile başlayan birikimlerinin İzmir Kız Lisesi ve Ege Üniversitesi TıpFakültesi’ndeki öğrencilik yıllarında minyatür kesitleri dönüştüğünü söyleyenGürsoy, minyatürle asıl tanışmasının sa İstanbul’da Sahaflar Çarşısındagezerken gördüğü ve Matrakçı Nasuh’un Beyan-ı Menazil-i Seferi Irakeyn-i SultanSüleyman Han adlı kitabındaki ilk minyatür olan İstanbul Minyatür’ü ilegerçekleştiğini söyledi.

20 yıllık Hekimliği süresince minyatür kitaplarını vekesiklerini biriktirmeyi sürdürdüğünü ifade eden Figen Gürsoy, “emeklilikdilekçemi  verdiğim gün hemen KültürBakanlığı’nın İzmir Resim Heykel Müzesi’nde açtığı eğitimlere katıldım ama ilkyıl minyatür sınıfı olmayınca o yıl tezhip öğrenerek başladım. Ertesi yıl hemminyatür, hem de tezhip sınıflarına devam ettim.Her iki dalda da ikişer yıllıkeğitimlerini tamamladım. Ama arkadaşlarım da, ben de bu lezzetli ortamdanayrılamadık ve halen öğretmenimiz Füsun Sivri ve arkadaşlarım ile Rengahenk  Klasik Sanatlar Derneği çatısı altındaAlsancak’taki atölyemizde minyatür üretmekte ve öğretmekteyim” dedi.

Konuşmasını her minyatür’ün bir öyküsü bulunduğunubelirterek sürdüren Gürsoy, “Minyatürler bu öyküleri ile birlikte onuizleyenlerin yüzüne gülümsemeyi, yüreklerine sımsıcak bir sevgiyi yerleştirirher seferinde” diye konuştu.

FigenGürsoy, minyatür üretirken geleneksel yöntemlerle kendi üretimi olan vejelatin, şap ve nişasta ile hazırlanan bir muhallebi gibi işleme tabi tutularakböceklenme ve nemlenmeye dirençli hale getirilmiş olan “Murakka” denen kağıtlarüzerine çok ince samur fırçalar ile quaj boya ve gerçek altın kullandığınısöyledi. Kullanılan altınlar kırmızı, sarı, yeşil ve beyaz renklerde olup sürmeve yapıştırma olarak iki türlü olduğunu da ekledi.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv