Hayat kurtaran pille Avrupa’da zirvedeyiz

  • 0
  • 860
Yazı Boyutu:

Dokuz EylülÜniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı bünyesinde 1,5 yıldırhizmet veren Türkiye’nin ilk ve tek “Diyafragma Pil Uygulama Merkezi”, BaşhekimProf. Dr. Mehmet Refik Mas, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Nezih Özdemir, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İhsan Şengün veGöğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Aydın Şanlı’nın katıldığıbasın toplantısı ile tanıtıldı.

     

Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Avrupa’da toplam 10merkezde uygulanan Diyafragma Pil Sistemi’nin (DPS), nefes alıp veremediği içinyatağa bağımlı, makineyle yaşamak zorunda olan ya da kendinden solunum sistemibulunan yüksek maliyetli tekerlekli sandalyelere bağımlı ALS ve kaza sonucuyüksek seviyeli boyun kırığı hastalarının rahat nefes almasını sağladığı vebugüne kadar 34 hastaya başarıyla uygulandığı anlatıldı.

Hastanın diyafragma bölgesine yerleştirilen elektrotlarabağlı pil sayesinde daha fazla oksijen alabilmesinin sağlandığı, nöronölümlerini yavaşlatarak yaşam kalitelerinin artırıldığı ifade edildi. BaşhekimProf. Dr. M. Refik Mas, “Diyafragma Pil Sistemi”ni Türkiye’de uygulayan ilkmerkez olmalarının büyük önem taşıdığını, deneyimli ve yurtdışında eğitim almışolan Doç. Dr. Aydın Şanlı’nın başkanlığındaki uygulamalar ile diğerüniversitelere de olduklarını belirtti.  

 

34 hastaya şifadağıtıldı
Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. NezihÖzdemir, DEÜ Hastanesi’nde 11 yıl önce kurulan Göğüs Cerrahisi AnabilimDalı’nda çok hızlı bir gelişme göstererek dünyada yapılan ameliyatların tümünügerçekleştirir hale geldiklerin belirterek, “Diyafragma Pil Sistemi, dünyadasadece 20 ekip tarafından yapılabiliyor ve 2000 yılından beri uygulanıyor. Çokzor bir cerrahi. Avrupa'da sadece10 merkezde yapılıyor. Bu merkezleriniçerisinde Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi 34 hasta ile birinci sırada”dedi. Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İhsan Şengün de halkarasında Fenerbahçeli Sedat'ın hastalığı olarak bilinen ALS hastalığında sinirhücrelerinin nedeni bilinmeyen bir şekilde öldüğünü ve kas erimesinin ortayaçıktığını söyledi. Bu hastalığın dünyada tedavisinin olmadığını belirterek,"Bu hastalarda, ölümlerine kadar kas erimesi sürüyor. Solunum kasları daetkileniyor. Gögüs kasları ve diyafragma eriyor. Hastalar kanlarında birikmişkarbondioksiti atamıyor, dışarıdan da yeterince oksijen alamıyor. Böylecehastalığın hızı belirgin şekilde artıyor. Son 1,5 yıldır özellikle GöğüsCerrahisi Anabilim Dalı’nın büyük katkıları ile Diyafragma Pil uygulamasınıbaşlattık. Oldukça iyi sonuçlar aldık. Uygulama, hastalığı durdurmuyor ancakbelirgin şekilde yaşam kalitesini artırıyor. Zatürre görülme sıklığı azalıyor.Boğazına tüp takılmış ve solunum cihazına bağlı hastaların yatağa bağlanmasüresini azaltıyor" diye konuştu.

 

Colombia Üniversitesi’nden eğitim alarak Türkiye’dekiyetişmiş ilk uzman olan Doç. Dr. Aydın Şanlı da Gaziantep’te iki hafta öncedünyada ilk kez 7 yaşındaki bir hastaya bu uygulamayı yaptıklarını belirterekşöyle konuştu: “Şu anda Avrupa’daki en iyi seri bizde. Bu işlemi bir kişininbaşarısı olarak görmemek gerek. Nöroloji, Göğüs Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları,Anestezi ve en önemlisi, Fizyoterapi ekipleri ile birlikte çalışmak zorundayız.Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın hastaların transferinde çok büyük desteği var.Sadece ALS hastalarında değil, özellikle boynu kırılıp felç olan hastalarda ALShastalığının tersine tamamen yüz güldürücü bir şekilde sonuç alabiliyoruz. Buhastalar hemen solunum makinesinden ayrılabiliyor. Sebepsiz solunum durmasındada hastalar ertesi gün solunum cihazından ayrılabiliyor. Bu bir ameliyat. Hastagenel anestezi alıyor. Hastaya 5 elektrot yerleştiriliyor. Bu elektrotlarınkişiye özel ayarı var. Ameliyat sonrası elektrik mühendislerinin gelipayarladığı bir sistem var. Hastaların sürekli bakım ve gözetimi gerekiyor. Pilayarlarının sürekli güncellenmesi gerekiyor. Dolayısıyla kurumsallık şart.Rektörümüz ve Başhekimize bu koşulları sağladıkları için teşekkürediyoruz.” 

Nöron ölümünüyavaşlatıyor
Doç. Dr. Şanlı, diyafragma kasının gögüsle batını ayıranbölümde yer aldığını ve
solunumda önemli bir yeri olduğunu belirterek sistemin işleyişini şöyleanlattı:  "ALS hastalarında bir süre sonra diyafragmanın çalışmasıyavaşlıyor, hatta bazılarında duruyor. Bunu çalıştırdığınız taktirde solunumuoldukça normal bir hıza getiriyoruz. Böylece kandaki oksijen düzeyi artıyor,karbondioksit düzeyi düşüyor ve e nöron ölümünü yavaşlatıyor. Genel anestezialtında yapılan ameliyatla iki elektrot ve elektriği taşıyan hatlar vücuduniçerisine yerleştiriliyor. Hat bir soket ile göğüs bölgesinde vücut dışınaçıkartılıyor. Vücuttan dışarıya çıkan kabloya pil sistemi takılıyor. Hastayayedek olarak 3 pil veriliyor. Operasyonun ardından mühendisler tarafındanbilgisayar ve jeneratörle hastaya uygun ayarlar yapılıyor.

Dört pil 2 bin dakikasistemin
çalışmasını sağlıyor. Cihaz bazı hastaların solunum cihazından
bağımsız yaşamasını sağlarken, bazı hastaların ise solunum cihazına
bağlı kalmadan yaşama süresini artırıyor. Bu uygulamada en önemli nokta, kimlere yapmayacağınızı iyi bilmenizgerekiyor. Maliyetli bir uygulama ve SGK karşılıyor.”  

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv