Hem tedavi ediyor, hem koruyor

  • 0
  • 1.047
Yazı Boyutu:

Genel CerrahiProfesörü Dr. Ömer Harmancıoğlu, anne, teyze ve anneannesi daha önce memekanserine yakalanmış kadınların “koruyucu önlem” olarak tamoksifen etkenmaddeli ilaç kullanılabileceklerini bildirdi. Ancak bu ilaçların kanser tanısıalmış hastaların tedavisinde kullanılması yüzünden risk grubundakilerinkullanmaktan kaçındığını belirten Harmancıoğlu, “meme dokularının boşaltılmasıkadar radikal bir tedavi olmasa da ilaç yüzde 60’a yakın koruma sağlıyor” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Genel Cerrahlarından Prof. Dr. ÖmerHarmancıoğlu, kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri görülme sıklığınınyakın gelecekte 11’de birden 7 kadında bire yükselmesinin beklendiğini söyledi.Avrupa’da en çok 50 yaş civarındaki kadınlarda görülen meme kanserininTürkiye’de 40’lı yaşlara düştüğüne de dikkat çeken Prof. Dr. Harmancıoğlu, memekontrollerine de 40 yaştan itibaren başlanması gerektiğini kaydetti.Harmancıoğlu, meme kanserine yakalanmada, anne, teyze ve anneannesinde bu türhastalık geçmişi olanların yüksek riskli kabul edildiğini belirtirken, riskgrubundakilerin koruyucu önlem alabileceklerini ifade etti. Ünlü aktristAngelina Jolie’nin başvurduğu cerrahi yöntemin korunmada iki yoldan biriolduğunu hatırlatan Harmancıoğlu, şunlaır söyledi:

“Cerrahi yöntemde memenin içi boşaltılır, yerine protez yada silikon meme konulur. Meme başı bırakılır. Meme başı bırakıldığı için korumaoranı yüzde 90 civarıdır. Eğer cerrahi yöntem uygulanmak istenmezse riskgrubundakiler ilaçla korunabilir. Tamoksifen etken maddeli ilaçlar meme kanseriolan kadınlara verilir ama aslında koruyucu özelliği de vardır. Ancak kansertanısı almış hastalara verildiği için risk altındakiler bu ilaçlarıkullanmaktan kaçıyor.” 

YÜZDE 60 KORUMAÖNEMLİ BİR ORAN
Öte yandan Harmancıoğlu, önerilen etken maddeli ilacın kullanımınınkesinlikle doktor kontrolünde olması gerektiğini, ailesinde en az 2 kuşaktameme, rahim ve kalınbağırsak kanseri görülmüş, genetik olarak incelenmiş vebazı genleri pozitif çıkmış kişilerin koruma amaçlı bu ilaçlarıkullanabileceklerini söyledi. Harmancıoğlu, Tamoksifenin koruyuculuğunun yüzde60 civarında olduğunu belirterek, “Bu hiç de az bir oran değildir. O nedenlerisk grubundakilerin kullanmasını öneriyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu koruyucuolarak ilacı karşılamıyor, ancak çok pahalı bir ilaç da değil. Ailesinde memekanseri olan kişilerde, mesela annesinde varsa, annesine tanı konulduğu yaştan10 yıl önce koruyucu yöntemleri ve kontrolleri başlatılmasını istiyoruz.Örneğin anne 45 yaşında meme kanserine yakalanmışsa, kızında kontrol yaşı 35’tebaşlamalı”  diye konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv