Hemofili hastalarına ağız ve diş sağlığı eğitimi

  • 0
  • 1.075
Yazı Boyutu:

EgeÜniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. FahriŞahin’in öncülüğünde açılan ‘Ege Yetişkin Hemofili Hasta Okulu’ derslerinedevam ediyor. Belli aralıklarla hastalar ile toplandıklarını belirten Doç. Dr.Şahin, hemofili hastalarının yaşadıkları sorunların aşılmasına yardımcı olmakve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla farklı konularda eğitimlerverildiğini söyledi.

Doç. Dr. Şahin, "Hemofilikanda pıhtılaşmayı sağlayan faktörün eksikliğinden kaynaklanan kalıtsal birhastalıktır. Hastaların durup dururken eklemlerinde kanama olur. Yerine eksikfaktör konulmadan da kanama durmaz. Hastalarımıza bugüne kadar egzersiz,psikoloji, damar içi ilaç uygulama, hukuki haklar gibi çeşitli konulardaeğitimler verdik. Bu kez de ağız ve diş sağlığı açısından hastalarımızıbilgilendirmek istedik. Bu hastalar için ağız ve diş sağılığı hemofili olmayan bireylerden daha da önemli. Çünkü bu hastalarda yapılacak olan cerrahi müdahaleler özel önlemleralınmasını gerektiriyor. Yine kanama hastalıkları açısından deneyimli bir ekibeihtiyaç duyulmaktadır. Girişimler öncesi eksik olan faktörün yerine konmasıgerekmektedir. Bu durum beraberinde sağlık sistemine ek maliyet degetirmektedir. Bu yüzden koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında hemofilihastalarının ağız ve diş sağlığı da ön planlarda yer almalıdır” diye konuştu. 

DİŞ BAKIMLARI İHMAL EDİLİYOR
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği FakültesiAğız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Ayhan Tetik, hemofilihastalarının önce doktorlarından onay aldığını daha sonra diş tedavilerindegirişimsel yani cerrahi bir işlem yapıldığını söyledi. Dr. Tetik, “Hemofilihastaları kanama korkusu nedeniyle ağız ve diş bakımlarını çok fazla ihmalediyor. Aslında sağlıklı bir bireyden daha fazla dişlerine özen göstermelerigerekiyor. Hemofili hastaları için diş fırçalama, diş ipi yapma ve 6 ayda biruzman diş hekimine muayene olma hayati önem taşıyor” dedi.

KANAMA ÖNLEYİCİ İLAÇLAR KULLANILIYOR
Ağır hemofili hastalarınıncerrahi bir diş tedavisi olmadan muhakkak hematologunun uygun gördüğü faktörüuygun dozda ve sürede aldıktan sonra girişime başladığını söyleyen Dr. Tetik,“Bizde diş hekimleri olarak lokal kanama durdurucu bir takım ajanlarkullanıyoruz. Daha sonra hastayı bir saate yakın takip ederek, kanamasının olupolmadığına bakıyoruz. Cerrahi diş işlemleri öncesinden kanama önleyici ilaçlarıişlem yapıldıktan bir hafta sonraya kadar kullandırıyoruz    “ diye konuştu. Dr. Tetik sözlerine şöyledevam etti: “Hemofili hastaları kanama olacak korkusu nedeniyle ağız ve dişbakımlarına dikkat etmiyor. Türkiye’de maalesef kronik hastalıkları olankişiler ağız bakımlarını yapmıyor. Bu durum sıkıntı yaşadıklarında muayenegeldiklerinde ekstra işlem yapılmasına neden oluyor, aslında kendilerine dahafazla sorun açıyorlar. Bunun dışında bu özel hastalar uzman hekime de ulaşmadasıkıntı yaşıyor. Her diş hekimi kanama nedeniyle hastayı tedavi edemiyor. Buhastaların daha çok hastane ortamlarında işlemlerini yaptırmalarında faydavar.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv