Her on kadından biri vajinusmus

  • 0
  • 660
Her on kadından biri vajinusmus
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Gözde İzmir Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Feyza Ağaca, Türkiye'de her on kadından birinde vajinusmus hastalığının görüldüğünü söyledi.

Vajinusmus hastalığının tanım olarak cinsel birleşme anında pubokoksigeal kaslar olan vajinal kasların istemsiz kasılarak ilişkiye izin vermemesi hali olduğunu açıklayan Ağaca, kişilerin bu esnada acı çekeceklerini düşünerek, panik ve korku hissettiklerini dile getirdi.

Vajinusmusun, genellikle psikolojik nedenlerden kaynaklandığını dile getiren Feyza Ağaca, “Bu hastalığa daha çok, katı kurallarla yetiştirilen toplumlarda ilk cinsel deneyimle ilgili yanlış bilgilendirilen kişilerde, geçmişte cinsel taciz, tecavüze uğramış veya buna tanıklık etmiş kişilerde sık rastlanıyor. Tedavisinde terapilerle hızlı ve etkili sonuçlar alınabiliyor. Sağlıklı bir cinsel yaşam için eşlerin bu konuda desteği çok önemli ve terapilere çiftlerin beraber katılmaları tedavi sürecini hızlandırıyor” diye konuştu.

Ailelerin çocuklarına cinsellikle ilgili doğru bilgilendirmeler yapmasının ve konu ile ilgili iletişime açık olmalarının önemine dikkat çeken Ağaca, “Okullarda verilecek nitelikli cinsel eğitimler ve medya aracılığıyla, toplumsal bilincin artırılması ile birlikte bu soruna rastlanma sıklığı azalacaktır” ifadesunu kullandı.


EŞLER MUTLAKA YARDIMCI OLMALI...
Vajinusmus hastalığının aileleri parçalanmaya kadar götüren önemli bir etken olduğunu söyleyen Dr. Ağaca şunları söyledi: “Eşlerin, kadınlara mutlaka gidilen terapilerde eşlik etmesi gerekiyor. Eşler vajinusmusu, karşılıklı bir hastalık olarak algılamalı ve eşler hastalıkla mücadelede beraber hareket etmeli. Bu hem hastalığın çok daha kolay, hem de daha hızlı giderilmesinde önemli” 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Arşiv