Her yıl bir milyon kişi Hepatit B ve C nedeniyle ölüyor

  • 0
  • 651
Yazı Boyutu:

Hepatit hastalığıhakkında farkındalık oluşturmak amacıyla 28 Temmuz tarihi Dünya Sağlık Örgütütarafından tüm dünyada, ‘’Dünya Hepatit Günü’’ olarak anılmaktadır. Her yılmilyonlarca kişiyi etkileyen bu hastalıktan aslında aşı gibi basit önlemlerlekorunabilmektedir.

Hepatitler yaygın,sessiz ve ölümcüldür!
‘’Dünya Hepatit Günü’’ nedeniyle açıklamalarda bulunan İzmir Kâtip ÇelebiÜniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Tuna Demirdal, hastalığın seyrine dikkat çekti. Doç.Dr.Demirdal,Hepatit’in yıllarca belirtisiz seyrettiğini belirterek, “Hepatitlerle ilgili enönemli sorun, genel olarak hastalığın yıllarca sessiz seyretmesi, bu nedenle dehastaların Hepatit’e bulaşmış olduklarının farkında olmamalarıdır. Hepatit A veE ağız yoluyla, gıda ve sulardan geçmekteyken; Hepatit B ve C ise kan, cinseltemas ve anneden bebeğe bulaşma şeklinde ortaya çıkabilmektedir” şeklindekonuştu.

“Hepatit B aşısızorunlu aşılar listesinde”
Hepatit virüslerinin A, B, C, D ve E olarak sınıflandırıldığın, dünyadayaklaşık olarak 250 milyon Hepatit B, 150 milyon civarında ise Hepatit Chastası bulunduğunun altını çizen Doç. Dr. Demirdal, hastalıkla mücadeledeizlenmesi gerekenler hakkında bilgiler vererek, “Hepatit’e yakalanan hastalarıortaya çıkarmak ve tedavilerini sağlamak için tarama kampanyalarıdüzenlenmelidir. Bunun yanında Hepatit A ve B türlerinden korunmak için aşıuygulaması yapılabilmektedir. Üstelik Hepatit B için yapılan aşı hepatit D’dende korunmayı sağlıyor” dedi.

“Yetişkinlere yöneliksağlık taramaları yapılmalı”
Hepatit C’nin henüz koruyucu bir aşısının olmadığını söyleyen Doç. Dr.Demirdal, “Ülkemiz adına sevindirici olan; Hepatit B aşısının uzun zamandır,Hepatit A aşısının da yakın zamandan itibaren ulusal aşı takviminde yer almışolmasıdır. Böylece çocuk ve gençlerimizi bu hepatit türlerine karşı korunmuşoluyor. Yetişkin nüfusun da Hepatit B açısından taranması ve aşısız olanlarınaşılanması bu hastalıktan korunmak adına oldukça önemli. Viral Hepatitlernedeniyle gelişen siroz ve karaciğer kanseri yüzünden her yıl yaklaşık birmilyon insanın hayatını kaybettiği düşünülürse, hastalığın farkında olmanın nekadar değerli olduğu ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

 

“Hepatit için oldukçaetkili ilaçlar var”
Hepatit B ve C virüsü tespit edilen kişilerin tedavi edilebileceklerinihatırlatan Doç. Dr. Demirdal, hastalığa yakalananların tam teşekküllü birhastanenin Enfeksiyon Hastalıkları kliniğine başvurmaları gerektiğinibelirterek günümüzde hepatit için oldukça etkili ilaçların bulunduğunusözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv