‘Hızır’ gibi yetişecekler

  • 0
  • 619
Yazı Boyutu:

İş kazalarına bağlı ölümlerin önüne iş güvenliği uzmanlarıylageçilecek. Ancak hayat kurtaracak bu uzmanlardan yeterli sayıda yok, ihtiyaçise çok. Gediz Üniversitesi, bu açığı kapatmak için eğitim düzenledi, yoğunilgiyle karşılaşıldı.
 
 ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla yeni bir sayfa açıldı. Özellikleağır sanayide ölümle sonuçlanan iş kazalarının engellenmesi, güvenli çalışmaortamlarının sağlanması hedefleniyor. Düzenlemeyle tüm işyerleri tehlikederecelerine göre A (çok tehlikeli), B (tehlikeli), C (az tehlikeli) olarak 3sınıfa ayrıldı ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma şartı getirildi. İşçi sayısı50’nin üzerindeki işletmelerde bu uzmanların bulunması zorunlu kılındı. Çalışansayısı 50’nin altındaki işyerlerinden çok tehlikeli ve tehlikelisınıflardakilere 1 Ocak 2014’e, az tehlikelilere de 1 Temmuz 2016’ya kadar süretanındı. Yeni yasayla ciddi sayıda iş güvenliği uzmanı ihtiyacı doğdu.Gediz Üniversitesi, sanayiden gelen istek üzerine bu açığı gidermekiçin harekete geçti, Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği AnabilimDalı bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisansprogramları açtı. Hayat kurtaracak kişilerin yetişeceği eğitim için mühendislikfakültelerinin tüm bölümleri, tıp, teknoloji fakültesi, fen-edebiyatfakültelerinin fizik ve kimya bölümleri, mimarlık bölümü ile teknik eğitimfakültesi teknik öğretmen lisans mezunlarına çağrı yapıldı. Kısa sürede 100’ünüzerinde kişi başvurdu. Üç öğrenim dönemi sürecek programı başarıylatamamlayanlar B sınıfı işyerlerinde görev alabilmek için sınava giriş hakkıkazanacak, 3 yıl sonra da A sınıfındakilerde çalışabilecek. 

Can kurtaracaklarGediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Güneş,iş güvenliği uzmanlarının birden fazla işyerinde görev alabileceğine dikkatçekti. Prof. Dr. Güneş, hayati sorumluluk üstleneceklerini dile getirdi,şunları söyledi: “Bu uzmanlar hem işyerlerindeki güvenlik önlemlerinin eksiksizalınmasını hem de çalışanların daha da bilinçlendirilmesinde etkin roloynayacak. Bu sayede özellikle sanayi kuruluşlarında zaman zaman ölümle veyaralamayla sonuçlanan üzücü kazaların önüne geçileceğini ya da en azaçekileceğini ümit ediyoruz. Böyle yaşamsal önem taşıyan bir sorumluluk alacak,can kurtaracak uzmanların yetişmesinde Gediz Üniversitesi olarak bizim depayımız olacağı için mutluyuz.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü

Hemşireler Geleceği Şekillendiriyor

Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor

‘Tescilli’ başarı

Annesinden esinlendi, birinci oldu

Bilinçli tarım için eğitim seferberliği

Arşiv