İftarda liman yatırımı müjdesi

  • 0
  • 759
Yazı Boyutu:

SOCAR Türkiye’nin;İzmir bürokrasisi, Petkim müşterileri, tedarikçileri ve basın kuruluşlarınıntemsilcileri ile buluştuğu geleneksel iftar yemeği, Kaya Termal Otel’degerçekleştirildi.  İftara AK Parti İzmirMilletvekili Erdal Kalkan ve Ali Aşlık, CHP İzmir Milletvekili Mehmet AliSusam, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, İzmir Büyükşehir BelediyesiBaşkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz,Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Osman Bağlar, Yenişakran Belediye Başkanı EtemYorulmaz,  İzmir ve Aliağa protokolündenüst düzey isimler ile İzmir’de görev yapan ulusal ve yerel basın kuruluşlarınıntemsilcilerinden oluşan yaklaşık 400 davetli katıldı.

İftarda bir konuşma yapan SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) vePetkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Türkiye’nin en büyük doğrudanyatırımcı şirketi olarak yatırım heyecanlarının günden güne arttığına dikkatçekti. 2008 yılı Mayıs ayında 2 Milyar 40 Milyon Dolar bedelle Petkim’i satanalan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR), 5 yılda sadece Petkim’e 370Milyon Dolar yatırım yaptığını hatırlattı. Yavuz, Petkim Yarımadası üzerinde yapılacak yatırımlarıRafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’na dayandırdıklarını ve‘Value-Site’ adını verdikleri bu vizyonun “Lojistik” adımında yatırımabaşladıklarının müjdesini verdi. Dünyanın en büyük liman işletmecilerinden APM Terminals ile 20 Mart 2013tarihinde, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Danimarka Başbakanı HelleThorning-Schmidt’in katıldığı bir törenle yatırım anlaşmasının imzalandığınıanımsatan Kenan Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı:

LİMAN YATIRIMINDA İLKFAZ  İÇİN 20 AYLIK MARATON BAŞLADI
“Alanında bir dünya devi olan APM Terminals şirketini, bu anlaşma ile ülkemizeyabancı yatırımcı olarak kazandırdık. Buradaki sanayici dostlarım, bölgemizde yaşanan liman sıkıntısının hangisafhada olduğunu, maliyetlerimizi nasıl etkilediğini çok iyi biliyor. Ege’ninen büyük entegre limanı olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımında hafriyatçalışmalarımıza başlama mutluluğumuzu da bu iftar vesilesiyle sizlerlepaylaşmak istiyorum. İlk fazı 2015 yılında. İkinci fazı 2016 sonunda devreyegirecek limanımız, başlangıçta yıllık 1.5 Milyon TEU konteyner elleçlemekapasitesine sahip olacak.  Bu kapasite 4Milyon TEU’ya kadar çıkabilecek. İlk faz için bugünden itibaren 20 aylık süreçbaşlamış bulunuyor. Finansman maliyeti ile birlikte yaklaşık 400 Milyon Dolaryatırım yapacağız. APM Terminals limanımızı 28 yıl süre ile işletecek.Limanımız, Ege Bölgesi’nde 11.000 TEU konteyner taşıyan gemilerinyanaşabileceği tek liman olacak. Sanayicimiz Pire ve İskenderiye gibilimanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak. İzmir-Çanakkale Karayolunun yanındaoluşturulacak geri hizmet sahası, mevcut demiryoluna entegre edilecek.Konteyner depolanması için liman sahasında 42 hektar, geri hizmet alanında ise6 hektar olmak üzere toplam 48 hektar lojistik saha yapılacak.”


BAŞKA YATIRIMCILAR DA OLMALI, REKABETOLMALI
SOCAR Türkiye’nin Petkim Yarımadası’nda yapmayı planladığı yatırımdemetinin 2018 yılında 9 Milyar Dolarlık büyüklüğe ulaşacağı bilgisini verenYavuz, “STAR Rafinerisi, STEP Enerji Santrali, Petkim Konteyner Limanı vePetkim’in kapasite artışı yatırımları bu yatırımlar arasında. Türkiye’yidoğudan batıya geçecek, BOTAŞ ile ortak yürüttüğümüz Trans Anadolu DoğalgazBoru Hattı (TANAP) Projesi ile birlikte SOCAR’ın yapacağı yatırım miktarı 2018yılına kadar 17 Milyar Dolara ulaşacak. Yerli üretimin ve Türk sanayisiningelişmesinin önemini her açıklamamızda vurguluyoruz. Böylesine büyük ölçeklisanayi yatırımlarını yapacak bizim dışımızda yatırımcılar olsun istiyoruz. STARRafinerisi yatırımı ve Petkim’in kapasite artışı yatırımlarının Türkiye’nin ilkiki Stratejik Teşvik Belgesi alması bunun en somut göstergesidir. Yapacağımızyatırımları, bu yönüyle, ülkemizin en büyük ve en stratejik yerlileştirmeprojeleri olarak tanımlıyoruz.” dedi.

 

STAR RAFİNERİSİ’NDEHAFRİYAT ÇALIŞMALARININ YÜZDE 75’İ TAMAM
Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde atılan STAR Rafinerisi’nde hafriyatçalışmalarında sona yaklaşıldığını, bugüne kadar 8 Milyon metreküp toprağın yerdeğiştirdiğini vurgulayan Yavuz, 20 Mayıs 2013 tarihinde imzalanan anlaşma ilerafinerinin mühendislik, inşaat ve tedarik sürecini İspanyol Tecnicas Reunidas,İtalyan Saipem, Güney Koreli GS Engineering & Construction ve Japon Itochu firmalarındanoluşan dev konsorsiyumun inşa edeceğini kaydetti. Hafriyat çalışmasının yüzde75’i tamamlanan ve yılda 10 Milyon Ton ham petrol işleme kapasitesine sahipolacak STAR Rafinerisi’nin petrokimya sektörünü hammaddede dışa bağımlılıktankurtaracağını açıklayan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, şöyle devam etti:

“Yaklaşık 1.3 milyon ton/yıl nafta ve ülkemizdeki cariaçığın önemli bileşenlerinden olan dizel, jet yakıtı ve yine petrokimyasalürünlerin hammaddesi olan LPG gibi petrol ürünlerinin üretiminigerçekleştireceğiz. Bu yatırım ülkemizin en büyük yerlileştirme projesidir.Rafinerinin üretime başlaması ile ülkemizin ithalatla karşıladığı ürünlerdemilyarlarca dolarlık döviz tasarrufu sağlanacak. Rafinerimiz Ural, Azerbaycanve Kerkük gibi çeşitli ham petrolleri işleyebilecek esnek üretim proseslerinesahip olacak. STAR Rafinerisi bir taraftan Petkim’in hammadde ikmal güvenliğinisağlarken, diğer taraftan gerek mevcut altyapının ortaklaşa kullanımı, gerekseüretilen yan ürünlerin karşılıklı gönderilerek daha yüksek artı değersağlandığı rafineri-petrokimya entegrasyonuyla ilave sinerji yaratılmasınaimkân sağlayacak. Rafineride üretilecek yıllık 10 milyon ton rafinaj ürünününyaklaşık 2 milyon tonu bizzat Petkim tarafından tüketilecek. Yani daha üretimegeçmeden ürünümüzün alıcısının hazır olduğunu biliyoruz. Bu durum Petkim’inbilançosuna da olumlu yansıyacak; taşıma, stoklama ve kalite maliyetlerindençok önemli miktarda tasarruf sağlanacak.”

NEMRUT LİMANLARBÖLGESİ İZMİR’E BAHŞEDİLMİŞ DOĞAL BİR LİMAN KÖRFEZİ
SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, yıllardır derinlik sorunuçözülemeyen İzmir Limanı’nın kente katkısının ne olduğunu tartışmaya açmakistediğini söyledi. “Konteyner gemilerinin İzmir Körfezi’ne gelmesi, yükünüboşaltması ve binlerce konteyner taşıyan TIR’ların kent trafiğini felç etmesidışında limanın İzmir’e ne katkısı olduğunu anlayabilmiş değiliz” diyenYavuz,  şöyle devam etti: “Yazın bu ensıcak aylarında İzmir’in yarısı boşaldığı halde, Sirgeli Kavşağı’ndaniftarımızın yapılacağı otele 1 saatte gelebildik. Limandan çıkan yüzlerce TIR,kent trafiğini alt üst ediyor. Ben, bu kentte yıllarca yaşayan ve çalışan birinsan olarak, İzmir Limanı’nın gürültü, egzoz gazı ve trafik sıkışıklığıdışında kente ne katkısının olduğunu anlayabilmiş değilim. Bu limanın turizmeodaklanmasının, cruise gemilerine ve yatlara ev sahipliği yapmasının daha doğruolduğunu düşünüyorum. İzmir Limanı bir master plan dahilinde turizm limanınadönüşebilir. Böylece kentin ve Çeşme’nin turizm potansiyelini kentsel dönüşümile birlikte destekleyecek bir yapılanmaya gidilebilir. Bu düşüncemi tartışmayaaçmak istiyorum.  Nemrut Limanlarbölgesi, İzmir’e bahşedilmiş doğal bir liman körfezi. Alsancak Limanı’nın en az5 katı potansiyele sahip.  Nemrut veÇandarlı körfezlerini demiryolu ve karayolları ile daha etkin bir şekildebağlayarak hem İzmir'i hem de Marmara ve boğazları rahatlatılabilir.Karadeniz'den çıkan küçük gemilerin buluşup, büyük gemilere transfer olarakkıtalararası taşımacılık yapılan gerçek anlamda bir lojistik merkez halinegetirebiliriz.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv