İki Kıyının Müziği: Rembetiko” İzmirlilerle buluştu

  • 0
  • 884
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrak Taranç, Türk-Yunan ilişkileri konulu projesi kapsamında düzenlediği rembetiko konserini Agora Alışveriş Merkezi’nde İzmirlilerle buluşturdu.  Prof. Dr. Taranç, rembetiko müziğine olan gönül bağını; “Rembetiko, Osmanlı insanlarının yarattığı, günümüzde halen gerçek boyutlu yaşayan Akdeniz müziğidir. Ayrıca bu müzik türünde Türk, Ermeni, Yahudi, İspanyol ve Bizans müziklerinin de etkilerine rastlayabiliriz. Türk-Yunan dostluğuna adanmış  uluslararası bir çalışma olması da projenin bir başka önemli boyutu.” şeklinde açıkladı.
       
Prof. Dr. Taranç; “600 yıl birlikte yaşayan Anadolu Rumları mübadeleyle koparıldılar. Bu kopuşun neticesinde ortaya çıkmış rembetiko müziği Yunanistan ve adalara taşındı. Biz bu taşınmada Anadolu’nun ne kadar önemli bir kültür olduğunu vurgulamak için bu projeyi yaptık.  Rembetikonun ayrı bir zenginliği de, makam ve mod etkilerini içinde barındıran taksim, gazel gibi önemli unsurları barındırmasıdır. Ayrıca Türk müziği usülleri batı ritmiyle bu müzik türünde sentezlenir” diye konuştu.
       
Prof. Dr. Berrak Taranç; “Sözel anlatım açısından da çok önemli göndermelerde bulunan rembetiko müziğinin etkileri antik çağdan günümüze dek taşınmıştır. Muhlis Sabahattin Efsi ve batı müzikçilerinden Cemal Reşit Rey operetlerinde, Yesari Asım Arsoy şarkılarında rembetiko etkilerini barındırır. Bu kadar geçişkenliği olan bir müziğin şuandaki yaşam alanı daha çok türkü barlardır. Rembetiko kültürler arası taşıyıcılık yaptığı için bunu geliştirmek ve tanıtmak istiyoruz” dedi.  Konsere Alsancak Rotary Kulüp Başkanı Çağ Çal ve üyeleri, Atina Belediye Konservatuarı Müzik Bölümü Müdürü Stathis Oulkeroğlou ve İzmirliler katıldı.İZMİR(Ege Ajans/ Hazal Gülen, Özlem Demirtaş)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv