İki operasyon 5 yıllık körlüğü bitirdi

  • 0
  • 674
Yazı Boyutu:

“Kör kalırsın” denildiği için korkup ameliyattan kaçan amauveit (göz içi iltihaplanması) hastalığının ilerlemesi sonucu dünyası kararıp,yanında eşi olmadan adım dahi atamayan Mehmet Özdemir (65), İzmir KentHastanesi’nde ameliyat oldu, 5 yıl sonra yeniden görmeye başladı. GözHastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Ünlü, “Mehmet Bey sadece ışık var -yok, onuhissedebiliyordu, yani legal olarak kördü. Artık ışığı değil dünyasını görüyor”derken, Özdemir, “Torunlarımı gördüm, bu mutluluk anlatılmaz, yaşanır” dedi.

Körlükle sonuçlanabilen göz hastalıklarından biri olanuveit, Çanakkale’de eşi Sabite Özdemir ile birlikte yaşayan 2 çocuk 3 torunsahibi emekli bankacı Mehmet Özdemir’i 15 yıl önce pençesine düşürdü. Oyıllardan itibaren İzmir ve İstanbul’da çeşitli hastane ve uzmanlara başvuranÖzdemir, derdine çare ararken gözündeki hastalık giderek görme yetisini yoketmeye başladı. Diyabet hastası da olduğu için hastalığı daha da olumsuzetkilenen Özdemir’in ışıklı dünyası 5 yıl önce de tamamen karardı. Tek başınahiçbir ihtiyacını karşılayamaz hale gelen Özdemir’e eşi göz oldu, bir an bileyanından ayrılmayarak destek verdi. Işık arayışları Özdemir’i, üç yıl önce aortameliyatı olduğu İzmir Kent Hastanesi’nde Göz Hastalıkları Profesörü Dr. KaanÜnlü’ye başvurmasının ardından mutlu sona götürdü. Özdemir’i körlüğe götürenuveit hastalığıyla da ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ünlü şunları söyledi:  “Mehmet beyle tanışmamız birkaç yıl öncesine gidiyor. Bize geldiğinde gözününiçinde uveit yani iltihaplanma vardı. Hasar, yoğun yapışıklıklar, göz arkasındailtihaplanma vardı. Ancak koluna birisi girerek yürüyordu. Günlük yaşamda birçok fonksiyonu yerine getiremiyordu. Cerrahiyi önermiştik o dönem ama “körkalırsın” diye korkutulmuştu. Bir ay önce yine bir araya geldik. Ameliyatakarar verdik ve sonunda 5 yıldır göremediği torunlarını görür hale geldi.Uveit, çeşitli yaş gruplarında karşımıza çıkabiliyor, bir kısmı sadece gözdenkaynaklanıyor, bir kısmı da çeşitli hastalıklardan. En sık görüleni romatizmalhastalıklar, bağ dokusu hastalıkları, Behçet hastalığı. Ama en sık romatizmalhastalıklarda görülüyor. Bu tür hastalıklarda gözde kızarıklıklar geç farkediliyor. Uveit körlükle sonuçlanabilen bir hastalık. Bazılarında iyi sonuçlaralınabiliyor, bazılarında olmuyor. Özellikle uveit’e bağlı retina tabakasındahasar olduysa bunu tekrar yerine koyamayabiliyoruz. Uveit’in her atağı dalgalıseyreder. Her atakta göz içindeki sinirlerde hasar oluşur. Bir takım ağırilaçlar kullanmak zorunda kalınabiliyor. Bir hastaya uveit teşhisi koyulduğundatakiplerinin iyi yapılması önemli. Bir ekip işiyle tedavi edilen hastalıklardanbiridir. Mehmet bey aynı zamanda diyabet hastasıydı. Şeker hastalığından ötürüde ciddi bir hasar vardı gözün arkasında. Işık var yok onu hissediyordu. Legalolarak Mehmet bey kördü. Şu an sadece ışığı değil, dünyasını görüyor.

 

5 yıl sonra dünyayı gördü
Görme yetisini kaybettiren hastalığın 15 yıl öncebaşladığını belirten Özdemir hikayesini şöyle anlattı: “Ataklarım başladı.Ataklarda göz içinde korkunç ağrılar, hafif kanama oluyordu. Uyuyamaz halegeliyorsunuz. Tedavi olmak için İstanbul, İzmir’de çeşitli hastane vedoktorlara başvurdum. Ameliyat olursam kör olabileceğim söylendi, korktum. Birhekim, bir metre mesafeyi gösterirsem bu başarıdır, dedi. Biz bir metre değil,aştık konuyu. Eşim olmadan adım atamıyordum, buraya geldiğimde bile eşim kapıyı,sandalyeyi gösteriyordu. 5 yıldır görmüyordum. Eşimi, torunlarımı özlemiştim.Şimdi onları gördüm, dünyayı gördüm. 5 yıl sonra yeniden görebilmek… Çok güzelbir şey. Onu yaşamak lazım. Anlatılacak bir şey değil.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv