İkinci yaşam sevinci

  • 0
  • 738
Yazı Boyutu:

Tatil içingeldiği Türkiye’de beyin ölümü gerçekleşen 24 yaşındaki İngiliz vatandaşıNathan Dean Anderson’un karaciğer ve böbreği ile hayat bulan Kuzey Kıbrıs TürkCumhuriyeti (KKTC) ve Türk vatandaşı Latif Barut (57), organ naklinin gerçekleştirildiğiDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde mutluluk gözyaşı döktü. Kıbrıs’taşoförlükten emekli olan ve 2009’da safra kesesi ameliyatı geçirdikten sonra 2010’danberi DEÜ Hastanesi’nde  karaciğeryetmezliği tedavisi gören, böbreğinin de iflas etmesi üzerine çifte nakil içinlisteye alınan üç çocuk babası Latif Barut, yatmakta olduğu DEÜ Hastanesi’nde24 Eylül 2013’te gerçekleştirilen başarılı operasyon sonrası yeniden doğduğunubelirtti. Eş zamanlı yapılan operasyonda; Dokuz Eylül Üniversitesi HastanesiOrgan Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ve ekibindeki Doç.Dr. Tarkan Ünek karaciğer naklini, Prof. Dr. Seymen Bora ve ekibi de böbreknaklini gerçekleştirdi. Prof. Dr. Astarcıoğlu hastanındurumunun hızla iyiye gittiğini belirtti.

Latif Barut, organ beklediği 3 yıllık süreçte her ay İzmir DokuzEylül Üniversitesi Hastanesi’ne gelerek kontrollerini yaptırdığını,tedavi olduğunu, bağış umudunu ise hiç yitirmediğini belirterek, iki organınbirden bulunmasının büyük şans olduğunu ifade etti. Sevinç gözyaşları dökenBarut, “Bağış haberi geldiğinde hastanede yatıyordum, dünyalar benim oldu.Donör ailesine sonsuz teşekkür ediyorum. Doktorlarım bana yeni bir yaşam hediyeettiler, minnettarım. Yeni hayatların kurtulabilmesi için herkesi organbağışına davet ediyorum” diye konuştu. 

KKTC Konsolosu moral verdi, bağış çağrısıyaptı

YavruVatan’dan tedavi için İzmir’e gelen Latif Barut’a Türkiye’de destekleriniesirgemeyen KKTC Konsolosu Uğur Umar da, KKTC Eğitim ve Kültür Ateşesi MehmetÖznacar ile birlikte Latif Barut’u ziyaret ederek geçmiş olsun dilekleriniiletti.  Konsolos Uğur Umar, “Latif Beyçifte vatandaşlığı olan bir hastamız. Kendisi bir umutla devamlı gelipgidiyordu. Nakil gerçekleşti çok mutluyuz. Organ bağışı çok önemli. Gerek bizimülkemiz, gerekse Türkiye’de oldukça sorunlu bir konu. Çağımızda insanlığa birmiras bırakmak istiyorsak organ bağışına duyarlı olmalıyız” dedi. Prof.Dr.Astarcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde kadavradan hem karaciğerhem böbrek naklinin ilk kez gerçekleştiğini belirterek, daha önce 5’i eşzamanlı, biri önce böbrek, ardından karaciğer olmak üzere aynı hastaya 6 adetaynı canlı vericiden karaciğer ve böbrek nakli yaptıklarını ifade etti.

Nakillerde sayısal düşüş var, yenidüzenleme yapılmalı
DEÜ Hastanesi’nde1992’den bu yana böbrek, 1997’den itibaren de karaciğer nakilleri yapıldığını,ancak son dönemde Türkiye’deki tüm kamu nakil merkezlerinde olduğu gibi kendi merkezlerindede nakillerde sayısal düşüş yaşadıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Astarcıoğlu, sistemdedüzenleme yapılmasının şart olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Organ nakillerinde kamuda sadece İzmir değil Türkiyegenelinde hızlı düşüş var. Nakillerin yüzde 60’ı özel merkezlere kaymışdurumda. Bu da eşit olmayan rekabet koşullarını beraberinde getiriyor. BugünTürkiye’de yapılan organ nakillerinin yüzde 98’i böbrek ve karaciğer nakli. 2012’deyaklaşık 3000 böbrek, 1000 karaciğer nakli gerçekleştirildi. Kamu ve özel nakilmerkezlerine, SGK nakil başına aynı ödemeyi yapmasına rağmen, bu gelirin özelnakil merkezlerindeki dağılım oranı, kamu nakil merkezlerindekine göre çok dahaavantajlı bir şekilde, nakil yapan ekip lehine gerçekleşmektedir. Bu farklılık,nakil ekiplerinin maddi avantaj nedeniyle, giderek özel nakil merkezlerinekaymasına neden olmakta ve buna paralel olarak bu merkezler alıcı havuzuna dahakim olmaktadırlar. Bunun sonucunda, kamu nakil merkezlerinin nakiletkinlikleri giderek azalmakta ve yeni nesillerin eğitimi ve bu alandaki temelaraştırmalar olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu gidişle, önlem alınmadığıtakdirde, kamu nakil hastanelerinde nakil etkinliği “yapılıyormuş gibi”durumuna düşecektir. Ayrıca, özel nakil merkezleri işleyişlerinin tabiatıgereği, sistemden aldıklarından çok daha az oranda (%5-10) sisteme kadavradonör sunmaktadırlar. Kadavra donör temini, uzun süreli yoğun bakımyatışlarını, tanı ve tedavi süreçlerini gerektirmektedir. Bu sürece, beyinölümü tanısı ve bağış sürecinin de eklenmesi, yoğun bakımda kalış süresiniuzatmaktadır. Üstelik beyin ölümü gerçekleşen hastanın ailesi organ bağışındabulunduğu takdirde bu hastadan prensip olarak ücret alınmamaktadır. Tabiî kiböyle bir hasta potansiyeli özel hastanelerin işleyişi ile bağdaşmayacağı içinözel nakil merkezleri kamu hastanelerinden kadavra organ temin etmeyi tercihetmektedirler.Ülkemizde 2012yılı ve 2013 yılı ilk dokuz aylık beyin ölümü ve kadavradan organ temininiverilerini karşılaştırdığımızda hem beyin ölümü tespitlerinin hem de kadavradanorgan temininin yüzde 10 oranındaazaldığını görmekteyiz. Bu azalmanın temel nedenleri arasında kamunun şu soruyusormasının rolü olduğu düşünülebilir: “Karşılıksız bağışladığım organlar nekadar karşılıksız takılıyor?”

İzmir Organ Nakli Merkezi’nin kurulması için çalışma başlatıldı
           
Birdiğer konu, Kadavra Nakil Programı’nda Türkiye, kadavradan organ temini sayısınıarttırmak istiyor. Ülkemizde 2012 yılında milyon kişi başına 4.7 kadavra donörtemin edilebiliyor. Bu oran İspanya’da milyon kişi başına 35. Dolayısıyla buülkede yapılan tüm organ nakillerinin ancak yüzde 2’si canlı verici kaynaklı.Oysa ülkemizde böbrek için yüzde 80, karaciğer için de yüzde 75 oranında canlıvericiler organ kaynağı olarak kullanılıyor. Kadavra verici sisteminin gelişmesilazım ki canlı verici kaynağının yerini mümkün olduğu kadar kadavra vericikaynağı alsın. Biz İzmir’de kamu nakil merkezlerinin tekrar güçlenmesi ve bualanda daha etkin eğitim ve araştırma hizmeti verebilmesi için SağlıkBakanlığı’na bağlı diğer kamu hastaneleri ile birlikte bir ‘İzmir Organ NakliMerkezi’ veya ‘İzmir Organ Nakli Enstitüsü’ kurmak üzere ön çalışma başlattık.Belli bir olgunluğa eriştirdikten sonra Ankara’ya ileteceğiz” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv