İlk ders Rektör Prof.Dr. Akhan’dan…

  • 0
  • 677
Yazı Boyutu:

 

İzmir KâtipÇelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 3’ üncü Akademik Yıl “Beyaz Önlük Giydirme”İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi KonferansSalonu’nda düzenlenen coşkulu bir törenle gerçekleşti.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi RektörüProf.Dr. Galip Akhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas’ınevsahipliğinde gerçekleştirilen törene, İzmirKuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek,İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç.Dr. Mustafa Tözün, İzmir Kâtip ÇelebiÜniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. MustafaDemirci, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr.Abdullah Taşyurt, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve AraştırmaHastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Oktay Tarhan, İzmir Tepecik Eğitim veAraştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Sağlık BilimleriFakültesi Dekanı Prof.Dr. Sedat Akar, Eczacılık Fakültesi Dekan V.Prof.Dr.Tijen Kayatemiz, Sağlık Hizmezleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yard.Doç.Dr. Mustafa Soyöz, akademisyenler, öğrenciler ile ailelerikatıldı.

İlk dersiveren Rektör Prof.Dr.Akhan’dan gençlere altın öğütler
Doktor adaylarına ‘Hekim Olmak’ başlıklıtıp eğitimlerindeki ilk dersini veren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi RektörüProf.Dr.Galip Akhan, tıp mesleği ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. ‘Kliniktehastaya yaklaşımlar’ başlığında öğrencileri bilgilendiren Prof.Dr. Akhan,“Sizlere tavsiyem tıp eğitiminde psikiyatriyi ihmal etmemeniz ve insan ruhunuanlamaya çalışmanız için özel gayret göstermenizdir. Bunun yararını meslekhayatınızda çok göreceksiniz. Ayrıca mesleğimizi icra ederken bizden bekleneninsanüstü beklentileri de arttırmamalıyız” dedi.

“Günümüzde hekime verilen itibar maalesefazaldı”
Günümüzde hekime verilen itibarınazaldığını da ifade eden Prof.Dr.Akhan, bu itibarın artması adına yapılacak çokşeyin olduğunu söyledi. Rektör Prof.Dr.Akhan, “Hekime verilen değerin erozyonauğramasının başlıca nedenleri hekimden beklentilerin artmasına rağmen saygınınazalması, fedakârlıkla çalışan çoğunluğun görmezden gelinip, az sayıdaki kötü örneklerinsürekli gündeme getirilmesi ve günlük uygulamaların kötü örneklere göreyapılmasıdır. Gerek siyasetçilerin gerekse hekimlerin bu mesleğin onurunuarttırıcı girişimlere ihtiyaç vardır” diye konuştu.

“Hasta ile empati kurun”
“Empati ben bu hasta yerindeolsaydım nasıl davranılmasını beklerdim? Sorusu sizi doğruya götürecektir”şeklinde öğrencilere seslenen Prof.Dr.Akhan, meslek hayatları boyunca ‘hastayazarar vermeme’ ilkesini asla göz ardı etmemeleri uyarısında bulundu.Prof.Dr.Akhan, “Bunu sağlamak adına da hastayı dinlemeyi ihmal etmeyin.Dinlerken tanı kafanızda canlansın, muayene ile bu tanınızı doğrulayın,laboratuvar sonuçları ile tanıyı kesin olarak belirlemiş olun. Hekimliğin %70’ihastayı gördüğünüz andan itibaren başlayan ‘anamnez’ diye ifade ettiğimizgözlem ve hikâyeye dayanır. Hastayı gözlemlemek, hikâye almak bu mesleğin enönemli püf noktasıdır.” şeklinde öğütlerde bulundu.
Hastayla empati kurmanın çok büyük bir yardımıolacağını da hatırlatan Rektör Prof. Dr. Galip Akhan: “Bu tavsiyelerimi meslekhayatınız boyunca hatırlamanızı dileyerek hepinize başarılar diliyorum” dedi.

“Tıp Fakültesini kazandığınız andan itibarenartık bir doktorsunuz”
İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Mehmet Ali Malas ise fakültelerinin 3 yıllık genç bir fakülte olmalarına rağmenher geçen gün hızla yol aldığına vurgu yaparak hekimliğin tıp fakültesininkazanıldığı anda başladığını hatırlattı ve: “Doktorluk mesleğinin taşıdığı yüküve sorumlukları bu fakülteyi kazandığınız andan itibaren bilmek zorundasınız.Size emanet edilen insan sağlığını korumayı kutsal bir görev bilmelisiniz. Bunedenle eğitiminize gerekli özeni göstermeli ve kendinizi en iyi şekildeyetiştirmelisiniz” tavsiyelerinde bulunarak öğrencilere başarılar diledi.
Daha sonra akademisyenlerin elinden beyaz önlüklerini giyen çiçeğiburnunda doktorlar İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas’ınöncülüğünde “Bembeyaz Önlük Yemini” etti. Tören, Sosyal ve Beşeri BilimlerFakültesi Müzik bölümü araştırma görevlileri tarafından sunulan müzik dinletisiile son buldu 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü

Hemşireler Geleceği Şekillendiriyor

Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor

‘Tescilli’ başarı

Annesinden esinlendi, birinci oldu

Bilinçli tarım için eğitim seferberliği

Arşiv