İzmir’de süt sezonu 9 aya kadar uzadı

  • 0
  • 1.025
Yazı Boyutu:

İzmir ve ilçelerindeki koyun ve keçi yetiştiricilerinden süt toplayan İzmir ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, sağım süresini uzatarak hem süt verimini hem de yetiştiricinin gelirini artırmayı başardı

Küçükbaş hayvancılıkta yıllarca Nisan ve Temmuz ayları arasında 4 ay süt toplama sezonu olarak bilinirken, İzmir ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği bu süreyi uzatarak, Şubat ve Ekim ayları arasında tam 9 aya kadar çıkartmayı başardı.
2008 yılından bu yana İzmir ve ilçelerindeki koyun ve keçi yetiştiricilerinden süt toplayan İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, laktasyon (sağım) süresini uzatarak hem yetiştiricinin eline geçen paranın artmasını sağlıyor hem de uyguladığı yüksek fiyat politikasıyla üyelerinin yüzünü güldürüyor.  
 
Daha önceleri en erken 20 Mart’ta süt sağımı yapılırken, sezonun açılması bazı bölgelerde Nisan ayının ortalarını buluyordu. İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği süt toplamaya başladığında, birlik bünyesindeki tarım danışmanı Ziraat Mühendislerinin yetiştiricileri yönlendirmesi ve verdikleri eğitimler fayda sağladı. İlk süt sağımı Şubat ayında başlarken, sezonun kapanması ise Ekim sonuna kadar geriledi.
 
İki sağımın biri oğlaklara
Birliğin laktasyon süresini uzatma başarısının sırrı ise, günde iki kez sağım yapılarak, bir öğünün oğlaklara içirilmesinde gizli. Birliğin yönlendirmesiyle yetiştiriciler iki kez sağım yapıyor, sağılan bir öğün süt oğlaklara içiriliyor. Bu sistem oğlakların satılmasına kadar devam ediyor. Ardından iki kez sağılan süt üreticiden toplanıyor, böylece verimlilik sağlanıyor. Artan üretimle hem ekonomiye katkı hem de yetiştiricinin gelirinin yükselmesi sağlanıyor.      
Verimi artıran ikinci etken ise yemleme. Birliğin tarım danışmanları yetiştiricilere, iki sağımlı süreç işlerken yemlemenin eksik edilmemesini tembihliyor.
 
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, “Önceden Karaburun’da 1 Nisan’da başlayan süt sağımı sezonu, yaptığımız çalışmalarla 10 Ocak’ta başlar hale getirildi. Diğer bölgelerde ise süt toplama sezonu Şubat ayına çekildi. Aynı şekilde sezonun kapanması ise eskiden Temmuz ayı başı iken, Birliğimizin çalışmaları sonucunda Eylül ayı sonuna kadar uzatıldı, bazı bölgelerde 31 Ekim’e kadar çekildi” dedi. 
 
Soğuk zincir farkı
2008 yılında birlik üyelerinden gelen talep üzerine Türkiye ve hatta Balkanlarda ilk kez soğuk zincir organizasyonu ile koyun keçi sütü toplamaya başlayan kurum olan İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, üreticilere ulaşarak İzmir ve ilçelerinde süt toplamaya devam ediyor.
 
Soğuk zincir uygulaması hakkında bilgi veren Özer Türer, “Hayvanın memesinden 28-30 derece sıcaklıkta çıkan sütün 2 saat içinde 4 derece soğuk tanklara atılarak soğuk zincire katılması sağlanıyor. Bu işlemle sütün mikrobiyal üremesini engellenerek, süt işleme tesislerine kaliteli ve temiz hammadde ulaştırılıyor. Böylece tüketicinin güvenle tüketebileceği kaliteli süt ürünü ulaştırılıyor” diye konuştu.
 
Süt fiyatını İzmir belirliyor
Birlik Başkanı Özer Türer, “İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin soğuk zincir organizasyonu ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine verdiği eğitimler sayesinde, İzmir sektörün liderliğini eline almış durumda. Önceleri Balıkesir ve Çanakkale’de koyun ve keçi sütünün fiyatı belirlenirken, günümüzde İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği süt fiyatını belirleyen tek kuruluş olmuştur” şeklinde bilgi verdi.   

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv