İzmir'e kemik iliği bankası

  • 0
  • 1.249
Yazı Boyutu:

İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir’e kemik iliği bankası kuruluyor

Türkiye’de üçüncü merkez olarak İzmir’de Tepecik Atatürk ve Eğitim AraştırmaHastanesinde kurulması için çalışmaları yürütülen kemik iliği bankası içinoldukça önemli bir aşama kaydedildi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile deprotokol hastanesi olan Tepecik AEH, Doku Tipi Laboratuvarı AvrupaImmunogenetik Akreditasyon (EFI) belgesine sahip oldu.


“Sağlık Bakanlığına ait bir hastane ilk kez akredite oldu”
Konu ile ilgili müjdeli haberi veren İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi BiyolojiAnabilim Dalı Başkanı aynı zamanda İzmir TepecikEğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı SorumlusuProf. Dr. İbrahim Pirim,”İlk defa Sağlık Bakanlığına ait bir hastane olan, İKÇÜ ile de protokole sahip‘Tepecik AEH’ böylesine önemli bir akreditasyona sahip oldu. Şimdi üçüncü kemikiliği bankasını İzmir’de organize edebileceğiz” dedi.


“3.Kemik İliği Bankası için İzmir hazır”
EFI’nin Avrupa’da yapılan tüm organ nakilleri, hücre nakilleri, dokunakilleri ile ilgili testlerin standardını geliştirmekle ilgili bilimsel birkuruluş olduğunu ifade eden Prof.Dr. Pirim, İstanbul ve Ankara ÜniversiteHastanelerinin ardından Türkiye’nin akrediteli üçüncü merkezine kavuştuğunubelirtti. Prof.Dr. Pirim, “Türkiye’de üçüncü kemik iliği bankası İzmir’dekurulacak. Bu kemik iliği bankası için EFI büyük önem taşıyor.Kordon kanıbankası içinde bu akreditasyon önem taşıyor. EFI yetkilileri Tepecik’tekilaboratuvarımızı denetledi. Burada yapılan testlerin uygunluğuna standardınabaktı. Artık kemik iliği donörü toplayabileceğiz. Kemik iliği bekleyen hastalariçin tarama yapma imkânına sahip olacağız Yurtdışından transplantasyon içinTürkiye’ye gelen yabancı hastanın, sigorta şirketinin tüm ödemelerini kabulettiği bir merkez olması açısından bu belge oldukça önemli.” diye konuştu.


“Haydi İzmir bağışa”
Bundan sonraki süreçte gönüllü bağışçılara büyük önem düştüğünü ifade edenProf.Dr.Pirim, tüm İzmir’e nakil bekleyen hastalara umut olmak için çağrıdabulundu. Prof.Dr.Pirim,” İstanbul’un 30 bine yakın donörü var. Dünya kemikiliği bankası sitesine baktığımızda bu donörün kullanılabilir olması için bellibir datada olması lazım. Böyle olunca kullanılabilir sayı çok düşüyor. Amadonör sayımızın 200 bin olduğunu düşünün. Bulma şansı bir o kadar yükselecek.Bizim gayretimiz Ankara, İstanbul ve İzmir toplamında 100 binleri geçmiş birkemik iliği donör bankası oluşturmak ve taramalarda daha çok insana doku bulmak”şeklinde konuştu.


“Dünyadaki hastalara İzmir’den umut ışığı”
İzmir’deki ilk hedeflerinin 2000 bağışçıya ulaşmakolduğunu söyleyen Prof.Dr. Pirim, “En son heyecanla ve umutla takip ettiğimizminik Melis örneği vardı. Türkiye’deki bankalar tarandı,donör bulunamadı.Almanya’daki bankadan olumlu sonuç geldi. Kurulacak banka sayesindeAlmanya’daki bir hasta, İzmir’deki kemik iliği bankasından donör bulma şansınasahip olacak.Böylece dünyadaki bir hastanın da yeni bir kemik iliği bankasıylasağlığına kavuşma şansı artmış olacak” dedi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv