İzmir'in ilk solar çamur kurutma tesisi açıldı

  • 0
  • 1.686
İzmir'in ilk solar çamur kurutma tesisi açıldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Menderes ilçesinde bulunan Havza Atık Su Arıtma Tesisi’ndearıtma çamurlarının güneş enerjisiyle kurutulup ekonomiye kazandırılmasınısağlayacak ve yıllık 1000 ton korbandioksitin atmosfere salınımınıengelleyecek   “Solar Çamur Kurutma Tesisi” açıldı. Çiğli ÇamurÇürütme ve Kurutma Tesisi’nden sonra İzmir’in ikinci çamur bertaraf tesisininaçılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevrekonusunda Almanya ile yakın zamanda yarışır hale geleceklerini belirtti. BaşkanKocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvaylarının önümüzdeki günlerde temeliniatacaklarının da müjdesini verdi.

 

Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde Avrupa’nın enbüyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birinihayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtmatesislerindeki çamuru kurutmak için de önemli bir çevre yatırımına daha imzaattı. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun “solar” sistemle (güneşenerjisi) kurutulması için Menderes’teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi’ndeİzmir'in ilk  “Solar Çamur Kurutma Tesisi” törenle hizmete açıldı. Töreneİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri AlaattinYüksel, Prof. Dr. Hülya Güven, Prof. Dr. Oğuz Oyan,  CHP İl Başkanı AliEngin,  Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, Karşıyaka Belediye BaşkanıHüseyin Mutlu Akpınar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Tire BelediyeBaşkanı Tayfur Çiçek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Menderes BelediyeBaşkanı Bülent Soylu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Foça BelediyeBaşkanı Gökhan Demirağ, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, belediye ve İZSUbürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

 

Çevre yatırımlarında Almanya ile yarışır hale geleceğiz

634 bin Euro'ya mal olan tesisin açılında konuşan İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ileri teknoloji ve çevreyatırımlarının dünyada birinci sırada yer aldığını ve dünyada kentlerin çevreyatırımlarıyla yarıştığını ve tanıtımını yaptığını belirtti. İzmir'inkalkınması için bir taraftan sanayiyi, tarımı, ticareti diğer yandan turizmi,hizmet sektörünü ayağa kaldırmaya çalıştıklarını, olmazsa olmazlarının da çevreyatırımları olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, "İzmir'degerçekleştirdiğimiz çevre yatırımlarıyla hem Türkiye hem dünya ölçeğinde sesgetirmeye başladık.  Bugün çevre yatırımları konusunda öndeyiz. Evselatıkların bertarafı- geri kazanımı ile ilgili yer belirleme çalışmaları devamediyor. Onu da hayata geçirdiğimizde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye de tek, dünyada bu konuda en ileri noktada olan Almanya'nın kuzeyi ilekıyaslanacak konuma gelecek" diye konuştu.

 

Nakliyede tasarruf

Rahmetli Başkan Ahmet Piriştina zamanında temeli atılan ve10 yıl önce hizmete giren Menderes'teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nin TahtalıHavzası'nın korunmasına hizmet ettiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, bu tesistegüneş enerjisi ile çamurların yüzde 20 katı maddeden yüzde 80 katı maddeyedönüşeceğini,  uzak bölgelerdeki çamurların yapımı tamamlanan Çiğli'dekiÇamur Çürütme ve Kurutma tesisine taşınmayacağını vurgulayarak nakliyemaliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlayacaklarını söyledi.

 

Tramvayın temelini atacağız

Kentteki yatırımlara ilişkin bilgilerde veren BaşkanKocaoğlu, yasal sıkıntılar nedeniyle geciken Balçova Teleferik inşaatında hızlailerlediklerini, Gaziemir Yeni Fuar Kompleksinde hızla çalıştıklarınısöyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz aklı ve bilimi kullanarak,  stratejikplanımız doğrultusunda,  öncelik sıralamamızı doğru belirleyerekkentimizin kalkınması için,  kent insanın yaşam standardını artırmak içinçalışmalarımızı el birliği ile sürdürüyoruz. Yakında Konak ve Karşıyakatramvaylarının temelini atacağız.  Ulaşımda 90 dakika Türkiye'de ilk defabaşlayan bir uygulamadır. Şimdi aktarmalı sisteme geçtik. Tabi kialışkanlıkları bir iki günde değiştirmek mümkün değil.  10 yıldır belediyebaşkanlığınızı yapıyorum.  Kentin ve kentlinin aleyhine bir konuyu nedüşündük ne imza attık.  Aktarmalı sistem kentlinin lehine bir sistemdir.Benim sizden talebim bunun yerleşmesi için elinizden gelen çabayıgöstermeniz.  Eğer bir hata varsa düzeltmeye hazır olduğumuzu belirtmekisterim. Raylı sistemler arttıkça aktarmalı sistem daha da oturacaktır. Önemliolan bu koşulları hazırlamaktır. Biz bütün gücümüzle okulların açılacağı Eylülayı ortalarında bir aksaklık yaşanmasını sağlamak için çalışıyoruz." Konuşmasında Pazar günü yapılacak 1. tur Cumhurbaşkanı seçimine dedeğinen Başkan Kocaoğlu,  herkesin vatandaşlık görevini yapması ve oykullanması gerektiğini söyleyerek  katılımın yüksek olmasının ülkemizaçısından önemli olacağını da vurguladı.

 

Başkan Kocaoğlu'na teşekkür etti

Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ise yaptığı konuşmadaİzmir'in ilk solar çamur kurutma  tesisin   Menderes'te yapılmışolmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, Başkan Kocaoğlu'naMenderesliler adına teşekkür etti.

 

Çevre projesine İZKA desteği

1600 metrekarelik alana kurulan sera sisteminde yılda 2 binton yaş çamur kurutulacak. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerjikaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerindenbüyük oranda tasarruf sağlanmış olacak. İZSU bu önemli çevre projesini 2013yılında “yenilenebilir enerji” başlığı altında İzmir Kalkınma Ajansı’na sunmuş,İZKA tarafından kabul edilen proje 827 bin liralık destek almıştı. 

 

2 bin ton çamur 480 tona düşecek

Solar Çamur Kurutma Tesisi’nde, Menderes ilçe merkezi vecivarındaki köylerin evsel atık sularının arıtıldığı Havza Atık Su ArıtmaTesisi’nden çıkan yılda 2 bin ton çamur kurutularak, kurutma işleminden sonra480 ton kurutulmuş çamur elde edilecek. Bu kurutulmuş çamur  çamur çimentosanayinde ek yakıt olarak veya tarım alanlarında gübre olarak kullanılabilecek. Bu tesisin ardından Torbalı’da Ayrancılar ile Selçuk bölgesi, Tire’de Bayındır ve Ödemiş bölgesi, Çandarlı’da da Bergama ve Dikilibölgelerinin çamurlarını kurutacak benzer sistem kurularak, bu çamurunkurutulması için harcanacak biogaz başka alanlarda kullanılacak.

 

Meteoroloji istasyonu bile var

120 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindekitesiste güneş enerjisinden maksimum oranda yararlanabilmek amacıyla örtümalzemesi olarak polikarbon malzeme, sera içinde de  paslanmaya karşıgalveniz çelik malzeme kullanıldı. 12 metre genişliğinde ikikarıştırıcının bulunduğu tesiste ortada bir hol bulunuyor. Arıtma tesisindesusuzlaştırılan çamur kantara yüklenerek yere serilecek ve karıştırıcılarvasıtasıyla karıştırılarak yüksek sıcaklıkta kurutulup ortada bulunan hole yineotomasyon sistemiyle aktarılacak. Yüzde 80 kuru madde içeriğine ulaşan çamurburadan kamyona yüklenecek. Tesiste ayrıca hem sera içinde hem de dışarıdakinemi ve sıcaklığı ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor. Bu istasyonsıcaklık ve neme göre tesisin içinde bulunan 14 fanı harekete geçirerek çamurlariçin tesisin içinde ideal kurutma ortamı sağlayacak.

 

Her yıl 1500 ağaç

Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde atıksu arıtımı faaliyetioluşan günlük yaklaşık 5.5 ton çamur, 15 ton kapasiteli nakliye araçlarıvasıtasıyla Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmakta vekapasitesi nedeniyle yılda ortalama yaklaşık 133 sefer yapılmaktaydı. Solarkurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımınıengelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosferesalınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutmayöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Bu projeyle fosilyakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekildekullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreyeverilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak. Projedeuygulanacak yöntemle, endüstriyel kurutuculara kıyasla günde 4000 kWh elektrikenerjisi tasarruf edilecek.

 

Nakliyeden 1 milyon liralık tasarruf

Bu tesislerde günlük olarak oluşacağı tahmin edilen yüzde 20katı madde içeriğindeki çamur, yüzde 80 kuru madde içeriğine getirilerek çamurnakliyesinden yılda yaklaşık 800 bin - 1 milyon TL tasarruf sağlanacak. AyrıcaÇiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde faaliyet gösteren Çamur Çürütme ve KurutmaTesisi’ne daha az çamur geleceğinden, bu tesiste kullanılacak enerjiden deönemli derecede tasarruf sağlanmış olacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Enginar yüzleri güldürdü

Haşerelere karşı ilaçlama seferberliği!

Kazıların yüzde 70’i tamamlandı

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi’ni ağırladı

Menderes Semaları Rengarenk Oldu

Kaldırım işgalini bitirmekte kararlı

Arşiv