İzzetbegoviç anıldı

  • 0
  • 974
Yazı Boyutu:

BosnaHersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 10.yılında ,İzmir'de ilk defa adına yakışır bir anma programı ile anıldı.

İzmirliBoşnaklar Derneği ve Bornova Belediyesi tarafından Çamdibi Kokluca MezarlıkCamisi'nde düzenlenen anma etkinliğinde, İzzetbegoviç için mevlidokutuldu, lokma döktürüldü ve dualar edildi. 

İ
zmirli BoşnaklarDerneği Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Yavuz, Aliya İzzetbegoviç'in sadece Boşnaklariçin değil tüm Balkan toplumları için önemli bir değer olduğunu belirterek,"Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye için nasıl önemli bir kişilik ve onurduyulan bir şahsiyet ise Bosna Hersek ve tüm Balkanlar için de Aliyaİzzetbegoviç aynı değere sahiptir. Bizler genç nesil olarak İzzetbegoviç'ive Atatürk'ü önderimiz olarak görüyoruz" dedi. 

A
nma etkinliklerikapsamında mevlid-i şerifle Aliya İzzetbegoviç'e duaları göndereceklerinikaydeden Yavuz, "Akşam da iki profesörümüzün katıldığı bir anmaprogramı düzenleyeceğiz. Bu programda Aliya İzzetbegoviç ile ilgili bir resimsergisi, bir panel ve bir belgesel olacak" diye konuştu. 

İ
zmir MilletvekiliAytun Çıray’ın da katıldığı programda, Sayın Çıray; ‘’Alija İzetbegoviç’inilerlemiş yaşına rağmen halkı için 65 yaşında büyük bir mücadele vermiştir.Boşnak halkı için yaptıkları, hayat çizgisi ve eserleri ile bilge kişiliği gençnesilin örnek alması gerektiğini düşünüyorum. İzmir’de ilk defa Alijaİzetbegoviç Anma Programını düzenleyen İzmirli Boşnaklar Derneği’ne teşekküreder yeni projelerinde başarılarını dilerim’’ dedi.

A
kşam saat:19’da;Alija İzetbegoviç 10 yıl Anma Programına,İzmir Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir,Bornova Beldediye Başkanı Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır ve Meclis üyeleri, EgeBalkan Türkleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Kocaman, sivil toplum kuruluşları,İzmirli Boşnaklar Derneği üyeleri ve halkımız katıldı.

P
rogramda söz alan,İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza YAVUZ, ‘’ Alija’nın 1925 yılında doğmuşolduğu yıl dedelerinin yine Bosna’da bir katliamdan sonra gelerek 15 yıliçerisinde, Novipazar’dan trenle Selanik’e ve gemiyle İzmir Urla’ya geldiğini,15 yıl içerisinde; Karamürsel,İstanbul’dan Gülcemal gemisi ileTrabzon,Maçka-Hamsiköy, Erzurum-Dumlu, Trabzon,Sakarya,Ayvalık,Bergama,Yozgat-Bogazlıyanve son olarak İzmir’e yerleşmişlerdir. Bu nedenle salonda bulunan Boşnakbüyüklerine ata topraklarından ana vatana bizleri getirdikleri için teşekküretti. Ancak ya elmanın yarısı Bosna’da kalan kardeşlerimiz ne olacaktı.Kahraman ve liderler maalesef   dünyamızda acı ve kederli günlerdensonra  ortaya çıkıyor. Bilge devlet adamı, düşünür ve yazar Alija 65yaşlında olmasına rağmen halkı için böyle önemli bir görevi yükledi ve başarıile Bosna-Hersek Cumhuriyeti kurmayı başardı. Bizlerde Alija İzet Begoviç’isaygıyla, şükranla, minnetle ve dualarımızla anıyoruz, Bu Programın İzmir’deilk defa hazırlanmasında katkı koyan ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizsunarız.’’dedi.

B
ornova BelediyeBaşkanı Prof.Dr.Kamil Okyay Sındır ‘’ Alija İzet Begoviç’in çnemli bir düşünürve yazardır. Ancak birde halı için başlattığı kurtuluş mücadelesinde yapmışolduğu üstün başarıları ile halkını zulümden kurtarmıştır. Aynı Mustafa KemalAtatürk gibi ülkesini kurtararak, tarihe onurlu ve bilge kral olarak adınıyazdırmayı bilmiştir. Bu etkinliği İzmir’de,ilk defa, İzmirli BoşnaklarDerneği’nin hazırlamış olduğu program ile gerçekleştirmiş olmaktan mutluyuz.Alija İzet Begoviç’i saygı ve hürmetle anıyoruz.’’dedi
Alija İzetbegoviç’inhayatını ve mücadelesini anlatan Alija Belgeseli büyük ilgi ile izlendi.
 
 
Alijaİzetbegoviç’i tanımak ve anlamak konulu Panele Dr. Fahriye EMGİLİ ve Doç. Dr.Haluk ERDEM katıldılar. Emgili ‘’ Boşnakların Balkanlardaki yaşamının tarihigelişimini anlattı.Boşnaklar tarihleri boyunca çileli yaşamak zorunda kalmışlarve genellikle 3. Yolu tercih etmişlerdir.Yani, ortodost ne Katolik olmak yerineBaşta Bogomil inanışını ve daha sonra Müslümanlığı; Sırp yada Hırvat olmakyerine Boşnak olmayı seçmişlerdir.Onurlu mücadeleleri acılarla doludur. AncakAlija İzetbegoviç gibi bir bilge adam ile bu mücadelelerini Bosna-HersekCumhuriyetini kurarak yollarına devam etmişlerdir….’’ dedi.
Doç.Dr.Haluk Erdem, Alija İzetbegoviç’i uzmanlık konusu olan Felsefi anlamda değerlendi.
‘’Alija İzetbegoviç ‘indoğruluk, anlayış, çok kültürlülük ve onur mücadelesini hayatının hersafhasında görmemiz mümkündür. Yazdığı eserlerinde (İslamManifestosu,İslam Deklarasyonu ve İslamî Yeniden Doğuşun Sorunları,Doğu ve BatıArasında İslam,Tarihe Tanıklığım) hayatı ve yaşam mücadelesindeki çizgisi örnekalınmaya değerdir. Batı dünyası tarafından felsefi anlamda çok önemli bir yeriolması gerektiğine inandığım Alija izetbegoviç’in, hala yeni nesillere örnekbir düşünür olarak okutulmamasını anlamak zor diye düşünüyorum. Acaba kendisöyledi gibi bir dünya ve onurlu insan profili oluşturabilecek miyiz…’’ dedi.
Alija İzetbegoviçpanelinden sonra, İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza YAVUZ ve BornovaBelediye Başkanı prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR, Panele Katılan Akademisyenlere,Panel için katılımlarından dolayı akademisyenlere Plaketlerini sundular. Buarada Dino Merlin’in ‘’Da te nije Aliya’’ (Alija sen olmasaydın) adlı şarkıçalınırken programa katılanların duygulandıkları gözlendi.
 
ALİYA 10 YIL ÖNCEÖLMÜŞTÜ
Aliya,gençlik yıllarında Bosna'daki Mladi Müslüman (Müslüman kardeşler )örgütü üyesiidi. Komünist Yugoslavya zamanında İslamcılık suçlamasıyla dört yıl hapisyattı. 1983 yılında yayınlanan İslam Manifestosu adlı eserinden dolayı 14 yılamahkum edildi ve 5 yıl daha hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra AliyaIzetbegović de Bosna-Hersek Özerk Cumhuriyeti'nde Demokratik Eylem Partisi(SDA) adı verilen bir siyasi parti kurdu. Bu parti Bosna-Hersek'te 5 Aralık1990'da gerçekleştirilen genel seçimleri kazanarak lideri Aliya İzetbegoviçcumhurbaşkanı oldu.1992 bağımsızlık sonrası yaşanan Sırp işgali döneminde deülkesini kurtarabilmek için büyük çaba harcadı. Bosna-Hersek CumhurbaşkanıAliya İzzetbegoviç 19 Ekim 2003'te vefat etti. Yazarlık yönüde olduğu içinkendisi ''Bilge Kral''lakabı ile tanınmıştır. Hayatı boyunca Bosna Müslümanlarıiçin mücadele etmiştir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İZHED, Hemşireleri Unutmadı.

Anlamlı​ bayram hediyesi

Biz bütün Makedonya ile kardeşiz

Miniklerle fidan dikti

Genç çiftçilere desteğini sürdürüyor

Kenti dinamikleri ile birlikte planlayacağız

Arşiv