Judy Light Ayyıldız, Rotary’nin konuğu

  • 0
  • 715
Yazı Boyutu:

KayınvalidesiAdalet’in ve 20’nci Yüzyıl Türkiye’sinin romanı “Kırkdiken”i  yazan Amerikalı gelin Judy Light Ayyıldız,Bostanlı ve Karşıyaka Rotary’nin ev sahipliğinde Rotaryenlerle buluştu.  

İlk buluşma Karşıyaka Rotary Kulübü Başkanı YaseminReşitoğlu’nun da konuk olarak katıldığı Bostanlı Rotary Kulübü’nün gündüztoplantısında gerçekleşti ve yazar Judy Light Ayyıldız Bostanlı Rotary Kulübüüyeleri ve konuklarına hitap etti.İzmir’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterekbaşladığı konuşmasında eşinin annesinin kendisinin çok yakın arkadaşı olduğunu,bir roman olan Adalet’ın aslında sözlü bir anlatıma dayandığını söyledi.

7 YIL BOYUNCA ARAŞTIRDIM
Ayyıldız, kayınvalidesi Adalet’in yakında öleceği düşüncesiylekendisini İstanbul’a çağırarak,  ‘Benbelki önemli bir insan değilim ama hikayem önemli. Sana bütün detaylarıanlatmak istiyorum. Çünkü benim yaşadığım hayatı yaşayan kadınlar var’sözleriyle kitabın doğduğunu ifade etti. Kayınvalidesinin 91 yaşında hikayesinianlatmasından ve 92 yaşında vefat’ının ardından tarihini iyi bilen insanlararasında bulunduğunu da göz önüne alarak dikkat etmek gerektiği bilinciyle 7yıl boyunca Türkiye tarihini araştırdığını ve sonra yazmaya başladığını söyledi. 
Ayyıldız, “Benkitabı yazarken okuyucularını kitabın içine çekmeye çalmıştım. Roman basılmadanönce Türklerin gerçek tarihini öğrenme imkanı buldum.  Aslında genç insanlara seslenmek istiyorum. Onların  tarihi bilmeleri veya hatırlamaları yeterlideğil. İki deneyim için iki tane yol vardır.  Birinci aşamada yaşar, deneyimlersiniz,  ikinci aşamada ise okuduğunuz şeylerden deneyimlediğinizdir.Adalet bu günün gençlerine kendi deneyimlediği hikayeyi anlatırken, aynızamanda modern Türkiye’nin doğuşu, yükselişi için sembolik bir insan oluyor.  Bu, bu kitabı sadece Türkiye’de okuyaninsanlar için değil, Amerika’da İngiltere’de, dünyanın diğer yerlerinde okuyaninsanlar için geçerli” dedi. 
H
ikayenin bir sonu,bir başlangıcı bir ortası bulunacağını belirten yazar,  ama yapıdan bahsedildiğinde yapı vehikayesinin konusunun romanda birbirileriyle iç içi geçmiş, birbirlerinitamamlayan ögeler olarak yer aldığını anlattı. 

HİKAYEDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ VAR
Bir çok tema bulunan kitapta ana hikayenin 10 yıl sürensavaşın içinde yaşayan bir kadının ve bir mucize olarak yeniden yükselen birulusun bireyi olarak Adalet’in hikayesinin dinlendiğini dile getirerek; “Vedünyada baktığımızda da geçin yüzyılın getirdiği bir takım değişimlerden de sözedebiliriz. Dinin, mitolojinin ve aynı zamanda edebiyatın tümüyle hikayeselleşmesindenve insan ruhunun özgürleşmesinden söz ediliyor. Adalet’in hikayesinde savaş içinde olan bir millet, parçalanan birimparatorluk, trajedi ve hayat hikayelerinden, aşktaki aldatmalardan, kolere,dizanteri, açlık, sefatetten, dul kalanlar, öksüz kalanları anlatıyor.  Anadolu ve Trakya tek başına yıkılmışdurumdaydı. Kalan sadece hayallerdi. Fakat hayal kurabilmekte bir insanınruhunun en derin parçasında yer alan vizyon, yanı ön görüde bulunabilmeyetisiydi. Bu büyük liderin sayesinde gerçekleşti ve bildiğiniz gibi küllerinarasından Türkiye Cumhuriyeti  doğdu. Fakatbu sadece Türkler için bir hikaye değil, her zaman geçerli olan bir hikaye. Budünyada geçen yüzyılda geçen büyük iç savaşların hikayesi. Gerçekten istiyoruz.Bunu yapabiliriz diyen ve liderlerinin peşini bırakmayan arzulu, istekli birhalkın hikayesinde bahsediyoruz” dedi. 

KIRKDİKEN
Trakyalı eşraf ailenin kızı Adalet, Balkan Harbi çıktığında henüz onyaşındadır, on beş yaşında ise evlenmek üzere bir nalbandın oğlu olan Burhan’akaçar. Dünya Savaşı, Milli Mücadele ve ardından Cumhuriyet yıllarında kocası veçocuklarıyla birlikte Anadolu’nun bir ucundan diğer ucuna savrulan yaşamı birulusun yaşam mücadelesiyle iç içe örülür. Adalet, toplumsal acıların, kayıpların,aşkta hayal kırıklıklarının üstesinden azim ve kararlılıkla, Cumhuriyet’e olaninancıyla gelir. Yaşlandığında o, “Millet dediğin benimki gibi rahimlerdendoğar, büyür” diyen Adalet Öğretmen’dir.
 

JUDYLİGHT AYYILDIZ
Müzisyenlik ve müzik öğretmenliği kariyerinin ardından, otuz yıl süreyle bütünöğretim düzeylerinde yaratıcı metin yazarlığı dersleri verdi.  Edebiyat seminerlerinde, şiir, yazarlık vekadın konularıyla ilgili uluslararası konferanslarda eğitmen ve sunucu olarakgörev aldı, eserleri birçok ülkede basıldı.
13 yıl süreyle Artemis,  Artists and Writers from the Blue Ridge’ineditörlüğünü yapmış,  Blue Ridge’liYazarlar Grubu’nu kurmuştur. Yayımlanan yapıtları şunlardır: First Recital,Smuggled Seeds, Mud River (şiir), Creative Writing across the Curriculum, EasyIdeas for Busy Teachers, The Writers’ Express (kompozisyon metinleri), Nothingbut Time (anılar) ve Some of My Ancestors are Ottomans and Turks (VediiAyyıldız tarafından resimlenmiş çocuk kitabı). Edebi yazıları New York Quarterly,Mickle Street Review, Sow’s Ear, Hawaii Pacific Review, Black Water Review,Northeast Journal ve Kalliope gibi yayınlarda yer almıştır. Kazandığı ödüllerarasında, “YWCA Women of Achievement in Education 2010”, çeşitli şiir ve kısaöykü yarışması ödülleri, Atatürk’ün Kızları, Turkish Forum, ÜniversiteKitabevleri En İyi Kitap finalistliği, Gusto Şair Keşfi birinciliğisayılabilir. Kitaplarından alıntıları içeren Weaving This Woman’s Life and Work(Bu Kadının Yaşamı ve Hayatı Dokuyuşu) adlı denemesi bütün dünyada yayımlananWomen in Dialogue: (M)uses in Culture antolojisinin 2008 yılı baskısında yeralmıştır. Judy L. Ayyıldız “2009 Nâzım Hikmet Şiir Festivali Ödülü”nün desahibi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yaşlı Amca ile muhteşem final

45 dakikada 332 kg çöp

İlk iki etapta sona gelindi

Bize ilaç gibi geldi

Tohum Takas Şenliği'ne "tasarruf tedbiri" iptali

İZHED, Hemşireleri Unutmadı.

Arşiv