Kalkan engeller yüzleri güldüyor

  • 0
  • 2.065
Yazı Boyutu:

İzmir’de yaşayan engelli vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’nin önemli arterlerdeki 350 noktada yaptığı standartlara uygun “özürlü rampaları” sayesinde artık kendi başlarına dışarıya çıkabiliyor. Büyükşehir Belediyesi, bu örnek uygulamasını 2010 yılı sonunda tüm İzmir’de yaygınlaştırmayı planlanıyor.
         
Engellilerin yaşam kalitesini artırmak için ulaşımdan sağlık, spor ve kültüre kadar her alanda çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaldırım düzenlemelerinde uyguladığı projeyle de takdir topluyor.  Yeni yol düzenlemelerini engelli vatandaşların kullanımına uygun şekilde gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi: mevcut kaldırımlar, otobüsler, yaya geçitleri ve hastane çevreleri için de özel bir proje uygulayarak engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor.
Kent içindeki cadde, meydan ve bulvarlarda, yaya geçişlerinde ve ana caddeleri kesen sokak başlarında mevcut rampalar sökülerek yerine standartlara uygun özürlü rampaları yapılıyor. Özürlü rampalarında uzun ömürlü ve aşınmaya karşı dirençli küp taşlar kullanılırken, bu bölgelere trafik işaretlemeleri de yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ekiplerince gerçekleştirilen çalışmaların 2010 yılına kadar kent bütününde büyük ölçüde tamamlanması planlanıyor.

Engelli vatandaşların mutluluğu için, önce onları evlerinden çıkararak kent yaşamına katacak projelere ağırlık verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Yeni alınan tüm otobüslerimiz engellilerin kullanımına uygun. Kaldırımları da engellilerin kullanımına uygun düzenliyoruz. İzmir’de bir engelli vatandaşımızın evinden çıkıp otobüsüne binip rahatlıkla istediği yere ulaşmasını sağlamak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bugüne kadar metropoldeki ilçeler başta olmak üzere Aliağa, Bayındır, Foça, Kemalpaşa Menderes, Menemen, Seferihisar, Selçuk, Torbalı ve Urla’daki tretuvar, yol, cadde,yaya üst geçidi, otopark, kavşak düzenlemelerini kapsayan 214 projede özürlü rampası imalatı gerçekleştirdi.  Atatürk, İnönü ve Talatpaşa caddeleri; Cumhuriyet, Gaziosmanpaşa, Vasıf Çınar, Fevzipaşa ve Plevne bulvarları ile Gündoğdu ve Basmane meydanları gibi kentin önemli arterlerindeki 350 noktada da mevcut rampalar sökülerek yerine standartlara uygun özürlü rampası yapıldı. Halen Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda faaliyet gösteren ekiplerin sahil bandı boyunca çalışmalarına devam edeceği ve engellilerin hastanelere rahatlıkla ulaşımını sağlamak için hastane çevrelerinde de imalatlara başlayacağı belirtildi.
Kaldırımlara rahatlıkla inip çıkabilen, yaya geçitlerini rahatlıkla kullanabilen engelli vatandaşlar, bu örnek uygulama ile ilgili görüşlerini şöyle özetledi:  
Kamuran Parıltı: “Gerçekleştirilen uygulama bizler için çok sevindirici. En büyük problemlerimizden biri kaldırımlara iniş ve çıkışlarımız, karşıdan karşıya geçişlerdi. Şimdi kimsenin yardımı olmadan rahatlıkla yürüyebiliyoruz. Belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Her yer çok güzel olmuş.”
Ummuhan Belma Gürkan (Yerel Gündem 21 Engelliler Çalışma Grubu Gönüllüsü- Kas Hastalıkları İzmir Şubesi Üyesi): “Bu proje sanki bir hayalin gerçekleşmesi. Bu bizim büyük bir arzumuzdu. Belediyemiz büyük bir özveriyle çalışarak süratli bir şekilde bu projeyi hayata geçirdi. Ben oldukça sosyal bir insanım. Şu an evimden çıkıp yani Alsancak’tan Konak’a kadar gerçekleştirilen düzenlemeler sayesinde hiçbir sıkıntı yaşamadan gidip gelebiliyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik bu düzenlemesinden ötürü teşekkür ediyorum.”

İzmir’de engelliler için neler yapılıyor?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki engelli vatandaşlar için gerçekleştirdiği çalışmalar şöyle:
·  Kültürpark’taki Engelliler Eğitim Merkezi’nde 122 engelli resim, rehberlik, aile eğitimi, bireysel eğitim, uğraş terapisi kurslarında eğitim görüyor.

·  Resim eğitimi alan engelli öğrenciler, engelsiz öğrencilerin katıldıkları yarışmalardaki başarıları ile adından sıkça söz ettiriyor. Merkezde eğitim alan öğrenciler, sadece 2009 yılında 23 ödül aldı.

· Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan “uğraş terapisi” ile engelli aileleri hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı koyuyorlar.

· Son 3 yılda ihtiyaç sahiplerine 310 adet manuel tekerlekli sandalye, 182 adet de akülü tekerlekli sandalye olmak üzere 492 adet tekerlekli sandalye dağıtımı yapıldı. Dağıtımlar sürüyor.

·  424 adet özel donanımlı engelli otobüsü hizmete alındı. Ayrıca 30 bin engelli vatandaşa “engelli kartı” ile birlikte toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanma hakkı verildi.

· Sosyal güvencesi olmayan veya yeşil kart sahibi engelli ailelerine her ay 60 adet ihtiyacına göre hasta veya çocuk bezi veriliyor. 350 ailenin yararlandığı bu hizmet kapsamında son üç yılda 129 bin 542 adet  adet bez dağıtıldı

·  Eşrefpaşa Hastanesi, sosyal güvencesiz ve yeşil kart sahibi işitme engelli 75 hastaya “işitme cihazı” taktı.

· Kış aylarında engelli okullarına kömür desteği yapılıyor.

· Engelliler meclis kararı ile 13 metreküpe kadar olan suyu yüzde 50 indirimli olarak kullanıyor. İZBETON Genel Müdürlüğü engelli vatandaşlara haftada 20 litre ücretsiz memba suyu dağıtıyor.

· 4 adet özel engelli aracı, otobüslerin ulaşamadığı yerde yaşayan vatandaşları ücretsiz olarak hastane, resmi kurum ya da arzu ettikleri noktalara taşıyor.

· Büyükşehir Belediyesi Engelliler Basketbol Takımı, arka arkaya şampiyonluklar yaşadı. Avrupa Şampiyonası’nda final oynadı. Çok sayıda engelli sporcu büyük kulüplere transfer edildi.

· Türkiye şampiyonu Engelli Halter Takımı sporcuları Avrupa şampiyonasına hazırlanıyor. 

· Yaz aylarında İZDENİZ’e ait Bergama Vapuru ile engelli vatandaşlar, aileleri ile birlikte Yassıcaada’ya götürülerek deniz ve güneşin keyfini çıkarıyor.

· Evlerinden çıkamayacak durumda olan ağır engelli hastalara Eşrefpaşa Hastanesi tarafından evde bakım ve tedavi uygulaması yapılıyor.

· İnciraltı Engelliler Merkezi’nde engelliler ve aileleri için sürekli etkinlikler düzenleniyor.

· Yaz aylarında Celal Atik Spor Salonu Yüzme Havuzu, engellilerin kullanımına sunuluyor. Yaşları 2 ile 28 arasında değişen zihinsel, bedensel ve spastik engelli yaklaşık 250 öğrenci, bu eğitimden ücretsiz olarak yararlanıyor.

· Kent içindeki cadde, meydan ve bulvarlardaki kaldırımlar engellilerin kullanımına uygun olacak şekilde yeniden düzenleniyor.

·   Tüm projelerde engelliler öncelikli olarak düşünülüyor. Özellikle metro ve Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi kapsamındaki istasyonlara yürüyen merdiven ve asansörlü sistem kuruluyor. Ayrıca yine metro sistemleri dışında kentte ilk kez Gaziemir Akçay Caddesi ve Çiğli Anadolu Caddesi’nde yine yaşlı ve engellilerin kullanımına yönelik olarak yürüyen merdivenli ve asansörlü yaya üst geçitleri yapılarak hizmete alındı.

· İzmir’in ulaşım filosuna katılan otobüslerin “engellilerin kullanımına uygun” olmasına özen gösteriliyor.

· İhtiyaç sahibi yatalak haldeki engellilere ücretsiz ayarlanabilir hasta karyolası dağıtılıyor.

· Engelli çocuklar için de oyun parkları oluşturuluyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sizin geleceğiniz bizim geleceğimiz

Mayıs Ayı 2. Birleşimi'nde oturumunu SMA hastası Gülsima’ya bağışladı

Sanayi sitelerine destek

Bana güvenin. Zor günleri dayanışmayla aşacağız!

Kalaycı, protez bacağına kavuşacak

Yenilenebilir enerjide İzmir’den örnek hamle

Arşiv