Kanseri önleyecek ilaç peşindeler

  • 0
  • 689
Yazı Boyutu:

Gediz ÜniversitesiNanoteknoloji Laboratuvarı’nda kanser aşısı üzerinde çalışılıyor. İki liseöğrencisi de bu projeye ortak edildi. Gençler, İzmir Körfezi’nde bulunan bir suyosununda araştırma yaptı. Elde edilen ilk sonuçlar, yurtdışında da yankıuyandırdı, ödül üstüne ödül kazandırdı

Gediz Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı’nda insansağlığı üzerine de çalışmalar yürütülüyor. Nanoteknoloji kullanılarak eldeedilen biyosensörler aracılığıyla kanseri önleyecek ya da ilerlemesinidurduracak ilaçlara yönelik araştırmalar yapılıyor. İzmir Atatürk Lisesiöğrencileri Feyza Özel ve Umut Onbaşılar da bu projenin parçası oldu. Bilimemeraklı gençler, Gedizli akademisyenlerin desteğiyle ilk iş olarak, hücrelerinkontrol dışı çoğalarak nasıl kansere yol açtığını inceleyecekleri biyosensörhazırladı. Ardından da aynı biyosensör kullanılarak, İzmir Körfezi’nde bulunanbir su yosunu türünün DNA’yla etkileşimine bakıldı.

Yosundan kanser aşısı üretme amaçlı çalışma, kısa süredebüyük yankı uyandırdı. Liseliler Feyza Özel ve Umut Onbaşılar, Tübitak 44.Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ege Bölge Birincisi,İstanbul Fatih Koleji 21. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatları TürkiyeBirincisi ve dünya 3’üncüsü, Doğanata Doesef Biyoloji Birincisi oldu. Peş peşeödül kazanan öğrenciler, ABD’de düzenlenen Intel Isef Uluslararası Bilim veMühendislik Fuarı’nda da Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Feyza ve Umut, buaraştırmayı daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edecek. GedizÜniversitesi’nin her türlü desteği verdiği araştırmadan çıkacak sonuç, tıp veilaç dünyasıyla paylaşılacak.

Yeter kibaşarsınlar...
Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Gediz’in, buluşların,bilimin adresi dünya çapında bir üniversite hedefiyle kurulduğunu hatırlattı.Prof. Dr. Çevik, bu amaç doğrultusunda azimle ilerlediklerini kaydetti, şöylekonuştu: “Bir yandan akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi, diğer yandan daliseli evlatlarımızı teşvik etmeye çalışıyoruz. Ülkemizin buluşlara imza atan,teknoloji üretip dünyaya satan konuma gelmesi için üniversitelere büyük görevdüşüyor. Gençlerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz, yeter kibaşarsınlar...”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kurulacak

Gezegensel Sağlık Karnesi sıralamasında Türkiye birincisi

İKÇÜ Akredite Oldu

Dernek yöneticilerine Yeni Nesil Derbis eğitimi

26.Tanıtım Günleri başlıyor

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Arşiv